Joi, 21 ianuarie, a avut loc prima întâlnire din noul an a Clubului de Ornitologie AVES din USAMV. Toate locurile din sala BI20 din Facultatea de Horticultură au fost ocupate de studenții strânși să afle și să discute cât mai multe despre Monitorizarea şi observarea speciilor de păsări sălbatice – tema prezentată de partenerii noștrii de la Societatea Ornitologică Română.
  Întâlnirea a debutat cu o prezentare succintă realizată de coordonatorul clubului, Cosmin Mihai, despre diferitele specii de piţigoi întâlnite în România. Ulterior, discuţia a continuat cu tema întâlnirii prezentată de Valentin Marin de la SOR care a făcut o introducere despre ce înseamna și ce implică monitorizarea și observarea speciilor de păsări. Informațiile prezentate au fost practice, utile și ușor de aplicat de oricine vrea să înceapă să observe păsările sălbatice din grădină, parc sau habitate naturale. De asemnea, Valentin Marin ne-a dat și câteva recomandări tehnice ce țin de echipament, cărţi şi platforme online de specialitate, spre exemplu: OBSERVADO.

  Un ornitolog profesionist sau amator (păsărar) trebuie să dispună în cazul ieşirilor în natură de binoclu, determinator, caiet de teren, haine corespunzătoare şi nu în ultimul rând de multă răbdare. De asemenea, pentru identificarea unei specii de păsări trebuie să se ia în calcul habitatul acesteia, iar observatorul trebuie să memoreze sau să noteze detalii precum: mărime, siluetă, colorit, forma ciocului si a picioarelor, zbor, comportament.
  Pentru protejarea habitatelor si a păsărilor, observatorul trebuie să își însușească o etică profesională, astfel încât să poată oferi şi altora posibilitatea de a se bucura de această experienţă.
  Observarea păsărilor sălbatice poate să fie o sursă de inspirație și de subiecte și pentru fotografii pasionați de fotografiat viețuitoare sălbatice.
  Întâlnirea de joi s-a încheiat într-o maineră inedită deorece, împreună cu membrii Clubului AVES prezenţi, a fost montată o hrănitoare de la S.O.R. în spaţiul verde din faţa faţa Facultăţii de Horticultură.

  Profităm de ocazie şi vă informăm că hrănitoarea noastră a fost deja vizitată de păsări precum: pițigoiul mare, pițigoiul albastru, țiclean, vrabie de câmp, cinteză, pițigoiul de brădet, iar imaginile cu aceste specii dar și cu fotografii de la întâlnire le puteţi vizualiza pe pagina Clubul de Ornitologie AVES.
  Vă invităm să vizitați hrănitoarea și chiar să contribuiți cu semințe CRUDE de floarea-soarelui. Din cauza frigului, păsările consumă foarte multe semințe, de aceea orice sprijin va fi bine venit.
  Dacă vrei să fii la curent cu evenimentele Clubului AVES din USAMV București, urmărește-ne pe Facebook – Clubul de Ornitologie AVES sau scrie-ne pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  Te așteptăm și pe tine!
  Foto: Radu Alexandra – Text: Țopa Dănuța și Săndulescu Alexandra