O delegație economică formată din reprezentanți ai administrației guvernamentale pe probleme de agricultură din Statele Unite ale Americii, condusă de Ministrul Adjunct al Departamentului pentru Agricultură, Dl. Michael T. Scuse, a vizitat vineri 17 iunie, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

  Delegația a fost însoțită de Excelența Sa, Ambasadorul SUA la București, Dl. Hans Klemm. Au fost prezenți guvernatorii pe probleme de agricultură din Portland, Iowa, Delaware, Nord Dakota și Minessota.

  Începând cu orele 11.00, în Aula Magna „Petre S. Aurelian” din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a avut loc o dezbatere la care au participat studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice din cadrul celor șapte facultăți.

  După un cuvânt de bun venit adresat oaspeților de către Rectorul universității, Prof. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, Domnul Ministru adjunct Michael T. Scuse a prezentat câteva priorități ale Departamentului pentru Agricultură din SUA și a subliniat deschiderea pentru inițierea unor colaborări cu România în domeniul agriculturii și al industriei alimentare.

  A urmat un dialog deschis între studenții noștri și membrii delegației americane, principalele teme de discuție abordate fiind cele legate de situația fermierilor americani, investițiile în sisteme de irigații și alte proiecte de îmbunătățiri funciare, existența unor sisteme de creditare pentru tinerii fermieri, situația acrodului de liber schimb între UE și SUA, modalitatea de intervenție a Departamentului în cercetarea din domeniul biotehnologiilor, precum și de tendințele actuale din domeniul agriculturii și industriei alimentare.

  Din discuție a reieșit dorința reciprocă de a extinde cooperarea dintre USAMV din București și universități similare din SUA, de a iniția stagii de practică pentru studenții români în ferme americane, de a găsi subiecte comune de cercetare în domeniul irigațiilor, protecției mediului, biotehnologiilor, apiculturii, agriculturii ecologice, horticulturii urbane și periurbane și altele.

  La finalul discuțiilor, înalții oaspeți americani au primit din partea domnului Rector placheta jubiliară și au semnat în Cartea de Onoare a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.