Facultăți

Descoperă facultățile USAMV București!

Prezentare generală

 

Facultatea de Agricultură

Facultatea de Agricultură  a fost înfiinţată în anul 1852 şi are o bogată experienţă didactică şi de cercetare pe plan naţional şi internaţional, fiind cea mai veche şi prestigioasă instituţie de învăţământ superior agronomic din România.

Facultatea de Agricultură din Bucureşti pregăteşte specialişti cu înaltă calificare în domeniile: agronomie, silvicultură şi biologie. De asemenea, desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică în domeniile: agricultură, siguranţă şi securitate alimentară, mediu înconjurător şi biotehnologii.

Facultatea de Agricultură are în componenţa sa două departamente:

  • Departamentul de Ştiinţele Solului;
  • Departamentul de Ştiinţele Plantelor.

Contact

Adresă: B-dul Mărăşti, Nr. 59, Sector 1, Cod 011464, Bucureşti

Tel/Fax: +40 21 318 0466
Tel IFR: +40 374 022 801

E-mail IF: secretariat.agricultura.if@usamv.ro
E-mail IFR: secretariat.agricultura.ifr@usamv.ro

Facultatea de Horticultură

Facultatea de Horticultură a fost înființată în anul 1948, fiind cea mai veche instituție de învățământ superior de profil din România. Obiectivul major al acesteia constă în formarea de specialiști cu pregătire superioară în domeniile horticultură și peisagistică prin cursuri de licență, masterat și doctorat, precum și prin activități de cercetare.

Facultatea de Horticultură are în componenţa sa două departamente:

  • Departamentul de Bioingineria Sistemelor Hortiviticole;
  • Departamentul de Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură ornamentală.

Contact

Adresă: B-dul Mărăşti, Nr. 59, Sector 1, Cod 011464, Bucureşti

Tel: 0747.265.562

E-mail: secretariat@horticultura-bucuresti.ro

Email Horticultură ID: secretariatid@horticultura-bucuresti.ro

Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere

zootehnie_logo

În anul 1948 a fost înființată Facultatea de Zootehnie în cadrul Institutului de Zootehnie și Medicină Veterinară din București, ulterior suferind mai multe transformări până la statutul său de astăzi: facultate în cadrul USAMV din București, sub denumirea de Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere.

În formarea viitorilor specialiști programele de studii țin seama de cerințele profesionale ale inginerului zootehnist sau tehnolog, prin stimularea dezvoltării cunoștințelor teoretice și practice în domeniu, dar și a unor abilități necesare profesiei.

Absolvenții Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere dobândesc calificări pentru a răspunde cerințelor pieței muncii pentru următoarele sectoare de activitate: administrație (organe de decizie centrale și teritoriale, asociații ale crescătorilor de animale, Departamentul de administrare a cotelor de lapte, Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor, Rețeaua Națională de Selecție și Reproducție a Animalelor, centre de consultanță agricolă), unități zootehnice, unități de industrie alimentară, silvicultură (asociații de vânătoare, direcții silvice, exploatații silvice), piscicultură și acvacultură (exploatații piscicole, unități de procesare a produselor piscicole, fabrici de nutrețuri combinate și aditivi furajeri).

Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere are în componenţa sa trei departamente:

  • Departamentul de Ştiinţe formative în creşterea animalelor şi industria alimentară;
  • Departamentul de Tehnologii de producţie şi procesare.
  • Departamentul de Limbi moderne.

Contact

Adresă: B-dul Mărăşti, Nr. 59, Sector 1, Cod 011464, Bucureşti

Tel: +40213182567/+40754086454

E-mail: zootehnie@usamv.ro

Facultatea de Medicină Veterinară

vet_logo

Şcoala pentru învăţătură veterinară ia ființă în anul 1856, când Dr. Carol Davila a fondat în Bucureşti prima şcoală de medicină din ţările balcanice care avea şi cursuri în domeniul bolilor animalelor.

În 1861 domeniul Medicină veterinară a devenit independent, ca Şcoală veterinară, cu un plan de învăţământ propriu.

În 1883, sub direcţia Profesorului Alexandru Locusteanu, Şcoala Veterinară a obţinut statutul de Şcoală Superioară de Medicină Veterinară și se începe construirea clădirilor din actualul campus, prin cumpărarea unui teren de 3 ha (între Splaiul Independenţei şi strada Izvor) de către trei profesori ai vremii.

În anul 1921, este votată Legea transformării Şcolii Superioare de Medicină Veterinară în Facultate. Prin acest act, învăţământul medical veterinar şi-a primit consacrarea definitivă ca învăţământ universitar. La acel moment, era singura facultate de medicină veterinară din Balcani, mulţi studenţi din ţările vecine (Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Albania, Grecia) au absolvit şi încă absolvă în România.

Din 1921 până în 1948 facultatea noastră a fost integrată în Universitatea Bucureşti, iar din 1948 până în prezent în Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Din 1887 până în prezent, facultatea este aşezată şi funcţionează într-un campus larg (între Splaiul Independenţei şi strada Izvor), întrerupându-şi activitatea în acest perimetru doar în două momente ale existenţei sale – al II-lea Război Mondial (cu revenire în anul 1952) şi în perioada 1985-1989.

Din 1990 a început renovarea vechilor clădiri, iar în paralel cu activităţile de restaurare s-au găsit modalităţi de reluare a activităţii didactice în vechea facultate.

De-a lungul timpului, Alma Mater a învăţământului veterinar românesc a evoluat continuu, prin diversificarea ofertei educaționale, prin profesionalismul cadrelor didactice și prin dezvoltarea facilităților, culminând cu deschiderea, în martie 2020, a primului Spital Universitar de Urgență, din țară și în primele cinci din Europa, Prof. univ. Dr. Alin Bîrțoiu.

În cadrul acestei facultăți există două programe studii de licență Medicină Veterinară (cu predare în limbile română, engleză și franceză) și Controlul și expertiza produselor alimentare, iar activitățile din cadrul facultății se desfășoară într-un campus propriu de aproximativ 6 hectare, situat în centrul Bucureștiului, vis-à-vis de Opera Națională, pe Splaiul Independenței nr.105.

Facultatea de Medicină Veterinară din București este prima facultate de profil din România evaluată și inclusă din martie 2002 pe lista facultăților aprobate de către Asociația Europeană a Instituțiilor de Învățământ Veterinar (European Association of Establishments for Veterinary Education – EAEVE).

De asemenea, domeniul medical veterinar este unul reglementat sectorial la nivel european prin legislația specifică, respectiv Directiva 2013/55/UE de modificare a Directivei 2005/36/CE transpusă în legislația românească prin HG 469/2015; pregătirea studenților pe parcursul celor 6 ani de studiu (competențele și abilitățile dobândite) și diploma obținută fiind recunoscute în mod automat în întreaga Europă încă din prima zi. Studiile medical veterinare înglobează o pregătire complexă și se constituie într-un program unitar de studii universitare oferite comasat licență și master. Titlul obținut este de Doctor Medic Veterinar.

Absolvenții se pot angaja în următoarele domenii:

– medic veterinar de liberă practică în spitale, clinici, cabinete veterinare atât în România, cât și la nivelul european
– medic veterinar în structurile specifice publice sau private, în domeniul supravegherii, controlului și asigurării igienei alimentare și a sănătății publice, în laboratoare de profil

Din punct de vedere administrativ, Facultatea de Medicină Veterinară are în componenţa sa cinci departamente
– Departamentul Ştiinţe Preclinice;

– Departamentul Științe Paraclinice

– Departamentul Producții Animaliere și Sănătate Publică;

– Departamentul Științe Clinice I

– Departamentul Științe Clinice II

– Spitalul Universitar de Urgență Prof.univ.dr. Alin Bîrțoiu

Contact

Adresă: Splaiul Independenței nr.105, sector 5, cod poștal 050097, București

Tel/Fax: +40 21 318 0469 / +40 21 318 0498

Telefon Spital Universitar de Urgență Prof. univ. Dr. Alin Bîrțoiu: +40 21 410 8455, +4 0722 262 133

E-mail: info@fmvb.rosecretariat@fmvb.usamv.ro 

Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului

fifim_logo

În anul 1970, ca urmare a demersurilor profesorului Cezar Nicolau, s-a înființat Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului în cadrul institutului Agronomic Nicolae Bălcescu, actualmente Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. În 1990 a fost creată specializarea de Ingineria mediului, iar denumirea facultății a devenit cea actuală.

Cadrele didactice și baza materială asigură la un nivel european pregătirea studenților în domenii cerute pe piața muncii, ceea ce explică interesul deosebit față de specializările acestei facultăți.

Prestigiul acestei facultăți este consolidat printr-o bogată activitate de cercetare derulată în laboratoarele grupate sub egida Centrului de excelență în cercetare, care funcționează la nivelul său, alături de Centrul de management de proiecte și prin activitatea catedrei UNESCO de Dezvoltare rurală integrată, prin participarea cadrelor didactice ale facultății în Comisii profesionale naționale și internaționale.

Absolvenții Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului dobândesc calificări pentru a răspunde cerințelor pieței muncii, fiind compatibili pentru a lucra în următoarele sectoare de activitate / instituții: construcții – proiectare și execuție, agenții de mediu, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, servicii / cadastru, administrația centrală și locală, cercetare și consultanță, Real Estate & Business.

Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului are în componenţa sa două departamente:

  • Departamentul Mediu și Îmbunătățiri Funciare;
  • Departamentul Matematică, Fizică și Masurători Terestre.

Contact

Email: fifim@fifim.ro

Tel: 0788.252.027

Program de lucru cu studenţii: L-V: 12-14

Facultatea de Biotehnologii 

biotehnologii_logo

Facultatea de Biotehnologii a fost înființată în anul 1994 și este singura facultate de acest profil din țară. Prin intermediul programelor de studii, aceasta pregătește ingineri biotehnologi în specializările: Biotehnologii agricole, Biotehnologii industriale și Biotehnologii medical-veterinare.

Procesul educațional, ce se desfășoară în amfiteatre, laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație este realizat de un corp profesoral format din specialiști recunoscuți pe plan național și internațional, cu experiență vastă și realizări deosebite atât din punct de vedere didactic, cât și științific. Pe lângă activitatea de cercetare desfășurată în mod curent de către cadrele didactice, în cadrul facultății funcționează două Centre de Cercetare: BIOTEHNOL și BIOTEHGEN.

Absolvenții facultății dobândesc calificări pentru a răspunde cerințelor pieței muncii, fiind compatibili pentru a lucra în următoarele sectoare de activitate / instituții: companii de producție românești și europene, firme comerciale, firme de consultanță, laboratoare de analize, expertize și certificare în domenii agricole, medical-veterinare, industriale, învățământ și cercetare științifică.

Facultatea de Biotehnologii are în componenţa sa două departamente:

  • Departamentul Biotehnologii;
  • Departamentul Biotehnologii Industriale.

Contact

Adresă: B-dul Mărăşti, Nr. 59, Sector 1, Cod 011464, Bucureşti

Tel: +40 374 022 802

E-mail: secretariat@biotehnologii.usamv.ro

Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală 

management_logo

Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală funcționează din anul 1992 în cadrul USAMV din București și are ca obiectiv principal pregătirea de specialiști prin transmiterea cunoștințelor teoretice și practice din domeniile tehnologiilor agricole și al științelor economice.

Facultatea activează în cadrul Campusului Agronomie Herăstrău și în cele două filiale ale sale din Calărași și Slatina. Absolvenții pot găsi un loc de muncă atât în producția agricolă, cât și în domenii/ instituții adiacente: întreprinderi din sectorul public și privat, administrații din sectorul public cu specific agricol, camere agricole, turism și agroturism, producție agricolă, cercetare științifică, învățământ, comerț.

Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală are în componenţa sa două departamente:

  • Departamentul Management și Marketing;
  • Departamentul Economie, Contabilitate și Agroturism.

Contact

Adresă: B-dul Mărăşti, Nr. 59, Sector 1, Cod 011464, Bucureşti

Secretariat – Învățământ cu frecvență:

Tel: +4021.318.04.65 / +4021.318.28.88

Secretariat – Învățământ la distanță:

Tel: +4021.318.16.74 / +4021.318.98.65