Soiuri omologate

204
Camelina_camelina_sativa (1)

Mădălina (Camelina sativa (L.) Crantz) – biomasă pentru producerea de bio-kerosen

Săucă Florentina, Jurcoane Ștefania, Dobre Paul, Matei Florentina, Podgoreanu Emanuela, Moraru Andra, Cristea Stelică, Cornea Călina Petruța

Camelina sativa este o plantă anuală care aparține familiei Brassicaceae (Cruciferae) cu importanță economică pentru produsele alimentare, furaje și industria cosmetică. Uleiul din semințe este considerat o sursă durabilă pentru obținerea de biocombustibili de a doua generație, în special bio-kerosen. O nouă linie de camelină, numită FP-5-02, a fost dezvoltată în România și înregistrată pentru omologare în 2014. Linia hibridă a fost supusă testării în 6 centre diferite pe parcursul a trei ani consecutivi și a fost omologată în mai 2017 cu numele Mădălina.

Domenii de aplicabilitate:

Biocombustibil, economia circulară, produsele alimentare, furaje și industria cosmetică

Cuvinte cheie:

Biocombustibil, economia circulară, produsele alimentare, furaje și industria cosmetică

Mădălina (Camelina sativa (L.) Crantz) – biomass for bio-kerosene production

Săucă Florentina, Jurcoane Ștefania, Dobre Paul, Matei Florentina, Podgoreanu Emanuela, Moraru Andra, Cristea Stelică, Cornea Călina Petruța

Camelina sativa is an annual plant belonging to the family Brassicaceae (Cruciferae) with economic importance for food, feed and cosmetics. Seed oil is considered a sustainable source of second-generation biofuels, especially bio-kerosene. A new camelina line, called FP-5-02, was developed in Romania and registered for homologation in 2014. The hybrid line was tested in 6 different centers over three consecutive years and was approved in May 2017 under the name Mădălina.

Areas of application:

Biofuel, circular economy, food, feed and cosmetics

Keywords:

Biofuel, circular economy, food, feed and cosmetics

606
Goji

Bucur (Lycium barbarum L.) – soi românesc de goji

 

Asănică Constantin Adrian, Tudor Valerica, Teodorescu Răzvan Ionuț, Bălan Viorica, Mencinicopschi Claudia Ioana, Iacob Alexandru

 

Soiul este de vigoare mijlocie, cu port semierect și ramificare bună. Are o capacitate mare de fructificare, formează inflorescențe la majoritatea nodurilor. Maturarea fructelor este timpurie (începutul lunii iunie) și eșalonată până la sfârșitul lunii noiembrie. Se remarcă printr-o productivitate foarte mare (2,5-3 kg/planta) și susținută pe toata perioada de vegetație. Fructul este mijlociu, ovoidal, de culoare roșie, cu vârful ușor rotunjit. Greutatea fructelor este cuprinsă între 0,25-0,35g, având o aciditate de 0,6 mg/100g, un conținut în SUS de 18,5 % brix și o fermitate de 0,177 kgf/mm2. Utilizare mixtă: consum în stare proaspătă, deshidratare, dulceață și sucuri.

 

Domenii de aplicabilitate:

Horticultură, agricultură ecologică

 

Cuvinte cheie:

Horticultură, agricultură ecologică, alimente funcționale

Bucur (Lycium barbarum L.) – Romanian goji cultivar

 

The cultivar is of medium vigor, with a semi-straight port and good branching. It has a high fruiting capacity, forming inflorescences at most nodes. The ripening of the fruit is early (early June) and staggered until the end of November. It stands out with a very high productivity (2.5-3 kg/ plant) and sustained throughout the vegetation period. The fruit is medium, ovoid, red in color, with a slightly rounded tip. The weight of the fruit is between 0.25-0.35g, with an acidity of 0.6 mg/ 100g, a TSS content of 18.5% brix and a firmness of 0.177 kgf/ mm2. Mixed use: fresh consumption, dehydration, jam and juices.

 

Areas of application:

Horticulture, organic agriculture

 

Keywords:

Horticulture, organic agriculture, functional food

607
SARA_goji_Wolfberry_bark_Digupi

Sara (sin. 410) (Lycium chinense Mill.) – soi românesc de goji

 

Asănică Constantin Adrian, Tudor Valerica, Teodorescu Răzvan Ionuț, Iacob Alexandru

 

Soiul de este de vigoare foarte mare, cu port semierect, deseori formând arcade largi de fructificare în partea superioară. Ramificarea este mijlocie. Fructul este foarte mare, roșu anilină, oblong, și formează muchii și coaste. Are punctul stilar proeminent la capătul fructului. Greutatea fructelor este cuprinsă între 0,5-0,6 g, având o aciditate de 0,39 mg/100g, un conținut în SUS de 24,42 ° brix și o fermitate de 0,132 kgf/mm2. Sunt dulci, aromate și destinate cu precădere consumului în stare proaspătă. Fructificarea este una mijlocie. Maturarea fructelor este timpurie (prima saptămână a lunii iunie) și destul de inconstantă în partea a doua a vegetației.

 

Domenii de aplicabilitate:

Horticultură, agricultură ecologică

 

Cuvinte cheie:

Horticultură, agricultură ecologică, alimente funcționale

Sara (sin. 410) (Lycium chinense Mill.) – Romanian goji cultivar

 

The cultivar is very vigorous, with a semi-erect port, often forming wide fruiting arches at the top. The branching is medium. The fruit is very large, aniline red, oblong, and forms edges and ribs. It has a prominent stylistic point at the end of the fruit. The weight of the fruit is between 0.5-0.6 g, with an acidity of 0.39 mg / 100 g, a TSS content of 24.42° brix and a firmness of 0.132 kgf / mm2. They are sweet, fragrant and intended mainly for fresh consumption. Fruiting is a medium. The ripening of the fruit is early (the first week of June) and quite inconsistent in the second part of the vegetation.

 

Areas of application:

Horticulture, organic agriculture

 

Keywords:

Horticulture, organic agriculture, functional food

...
Asimina_triloba

Simina (Asimina triloba L. Dunal.) – soi românesc de banana nordului

 

Stănică Florin, Zuccherelli Giuseppe

 

Origine: este un soi obţinut prin selecție, din material hibrid provenit din Italia de la Vitroplant, înregistrat la ISTIS în 2021. Posibilități de răspândire: zona de cultură a mărului. Pomul – vigoare medie, cu coroană sferică. Rodeşte preponderent pe ramuri mijlocii. Soiul – autosteril, cu perioadă de înflorire medie, recomandându-se ca soiuri polenizatoare Sunflower, Prima şi Overleese. Fructul – foarte mare (cca. 209,36 g), lung de aproape 10 cm, de formă neregulată, verde gălbui, acoperit cu pruină fină, albicioasă, pulpă albă ivorie, cremoasă, gust dulce accentuat, cu aromă foarte fină, specifică. Conţine 23% substanţă uscată solubilă, aciditate mică 0,12%, acid ascorbic 35,2 mg/100 g pp. Seminţele sunt brune închis, turtite, eliptice, mari de 1,2-1,5 x 1,5-2,5 cm, în număr de 10-12 seminţe pe fruct. Intră pe rod în anul 2-3 de la plantare şi are o capacitate de producţie de 15-20 t/ha.

 

Domenii de aplicabilitate:

Horticultură, agricultură ecologică

 

Cuvinte cheie:

Horticultură, agricultură ecologică

Simina (Asimina triloba L. Dunal.) – Romanian cultivar of northern banana

 

Stănică Florin, Zuccherelli Giuseppe

 

Origin: cultivar obtained by selection, from hybrid material from Italy from Vitroplant, registered with ISTIS in 2021. Possibilities of cultivation: apple growing area. Tree – medium strength, with spherical crown. It bears fruit mainly on medium branches. The variety – self-sterile, with a medium flowering period, being recommended as pollinating varieties Sunflower, Prima and Overleese. The fruit – very large (approx. 209.36 g), almost 10 cm long, irregular in shape, yellowish green, covered with a fine, whitish plum, ivory white pulp, creamy, accentuated sweet taste, with a very fine, specific aroma. Contains 23% soluble dry matter, low acidity 0.12%, ascorbic acid 35.2 mg / 100 g pp. The seeds are dark brown, flattened, elliptical, large 1.2-1.5 x 1.5-2, 5 cm, 10-12 seeds per fruit. It bears fruit in the 2-3rd year after planting and has a production capacity of 15-20 t / ha.

 

Areas of application:

Horticulture, organic agriculture

 

Keywords:

Horticulture, organic agriculture