Citizens of romanian origin
International Student Admission
International Student Admissions
- This section applies for candidates of Romanian descent from the Republic of Moldova, Albania, Bulgaria, Greece, Macedonia, Serbia, Croatia, Ukraine, Hungary and Diaspora.
- The admission process is done in compliance with the methodology of the Ministry of Education and Research regarding higher education. This section applies for candidates of romanian descent, people who freely assume the romanian cultural identity, romanian emigrants, romanian citizens residing abroad.
- Total scholarship: No tuition fees, with a monthly grant
- Partial scholarship: No tuition fees, with no monthly grant
- One condition for receiving this type of scholarship is that the studies be carried out only into Romanian. Candidates who do not speak Romanian well enough can follow the Romanian preparatory year (the preparatory year is offered under the same financial terms as the program of study for which the candidate was accepted).
Registration
Registration period July – August
- July 5–23 : Faculty of Agriculture, Faculty of Horticulture, Faculty of Animal Productions Engineering and Management, Faculty of Land Reclamation and Environmental Engineering, Faculty of Biotechnologies, Faculty of Management and Rural Development
- July 5-21: Faculty of Veterinary Medicine (romanian)
- July 1-16: Faculty of Veterinary Medicine (english/french)
- The application process for USAMV Bucharest faculties is done online on admitere.usamv.ro
Master degree:
- June 28 iunie – July 17 iulie
Admission documents
Admitere studii de licență și master
Admiterea se efectuează pe bază de concurs de dosare, în funcţie de medie, la opțiunea aleasă, în limita locurilor, cu încadrarea în capacitatea de școlarizare.
Dosarul de candidatură conține următoarele documente:
- Cerere-formular de înscriere pentru studii universitare de licență/master/doctorat;
- Copia certificatului de naștere tradus în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
- Copia pașaportului, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul- copie după primele 3 pagini;
- Copia certificatului de căsătorie, tradus în limba română sau într-o limbă de circulație internațională (după caz);
- Declarație pe propria răspundere, pe baza voinței liber exprimate, de asumare a identității culturale române, potrivit legislației în vigoare;
- Copia diplomei de absolvire a nivelului de învățământ (tradusă în limba română sau într-o limbă de circulație internațională):
- Licență: Diplomă de bacalaureat sau echivalentă acesteia;
- Master: Diploma de licență sau echivalentă acesteia;
- Doctorat: Diploma de master sau echivalentă acesteia;
- Copii ale Foii Matricole/Suplimentul la Diplomă pentru nivelul de învățământ absolvit, tradus în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
- Adeverință medicală care trebuie să conțină informații din care să reiasă starea actuală de sănătate a candidatului și eventual antecedentele legate de boli cronice și respectiv SARS-COV 2;
- Atestatul de absolvire a anului pregătitor de limba română sau Certificatul de competență lingvistică (după caz);
- Declarația de autenticitate în care candidatul declară faptul că nu deține act de identitate românesc și că nu are domiciliul stabil în România.
Observații:
*Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 689/1994, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni:
- persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română, cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji, precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus), denumite în continuare români de pretutindeni;
- românii emigranţi, fie că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora;
- cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
**Candidaţii care nu cunosc suficient de bine limba română pot urma anul pregătitor de română (anul pregătitor se urmează în aceleaşi condiţii financiare ca şi programul de studii pentru care candidaţii au fost acceptaţi).
Românii de pretutindeni care au dobândit competențe de limbă română în context nonformale sau informale pot obține certificarea acestor competențe printr-o evaluare (nivel minim B1), definite conform Cadrului European comun de referință pentru învățarea limbilor. Evaluarea şi atestarea se pot organiza, în baza unor proceduri transparente, în instituţiile de învăţământ superior acreditate din ţară care organizează anul pregătitor de limba română pentru cetăţenii străini sau în străinătate, prin lectoratele de limba română ale Institutului Limbii Române sau prin Institutul Cultural Român.
*** Românii de pretutindeni cu domiciliul stabil în Bulgaria, Serbia și Ungaria, în cazul în care nu au urmat liceul în România, au datoria să prezinte dovada studierii limbii române, emisă de către o instituție acreditată sau de către misiunile diplomatice ale României în aceste țări.
****Românii de pretutindeni cu domiciliul stabil în Albania, Croația, Grecia, Israel, Macedonia, Ucraina, Diaspora, în cazul în care nu au urmat liceul în România, au datoria să prezinte Atestatul de absolvire a anului pregătitor de limba română sau Certificatul de competență lingvistică (după caz).
Taxe:
Nu se percep taxe pentru înscriere la studii și prelucrarea dosarului de admitere.
Admission process
- If the application is successful, romanians from everywhere have the obligation to confirm the enrollment by submitting the original and certified documents by post or in person at USAMV Bucharest.
- Admission documents should be submitted to the International Relations Office
- +40 31 433 42 60
- international@usamv.ro
- Check our website for the places allocated to Romanians from everywhere and you can access two types of scholarship:
- Total scholarship: No tuition fees, with a monthly grant
- Partial scholarship: No tuition fees, with no monthly grant
- One condition for receiving this type of scholarship is that the studies be carried out only into Romanian. Candidates who do not speak Romanian well enough can follow the Romanian preparatory year (the preparatory year is offered under the same financial terms as the program of study for which the candidate was accepted).
Dosarul se depune de către candidat la sediul USAMVB – Serviciul Relații Internaționale în B.dul Mărăști, nr. 59, sector 1, 011464 – București, clădire Rectorat sau eletronic la adresa de e-mail: cristiana.grosu@usamv.ro. Transmiterea documentelor necesare în dosarul de candidatură este realizată cu asumarea responsabilității candidatului cu privire la autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale și cele originale. Fiecare candidat se înscrie cu o singură opțiune pentru un singur program de studii.
Rezultatele finale ale concursului de admitere se afișează pe site-ul USAMVB la data de 31.07.2021 și cuprinde Lista candidaților în ordinea mediei de concurs, pe categorii de locuri, respectiv cu bursă sau fără bursă.
Fiecare candidat declarat admis va confirma locul de studii, transmițând pe e-mail Formularul de confirmare a locului de studii până la data de 03.08.2021.
Componența Comisiei tehnice ce are responsabilitatea gestionării dosarelor de candidatură și realizarea tuturor lucrărilor legate de admiterea la studii universitare a cetățenilor din state terțe (din afara Uniunii Europene) este alcătuită din:
- Dr. Ștefan Ecaterina – Șef Serviciu Relații Internaționale
- Grosu Cristiana – Responsabil studenți străini
De reținut!
În baza Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat din România, la programe de studii acreditate și autorizate să funcționeze provizoriu cu predare exclusiv în limba română, românii de pretutindeni pot beneficia de:
- locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, în baza ofertei de locuri a universităților de stat din România, cu respectarea prioritară a criteriului calităţii și a capacității de școlarizare, conform prevederilor legale în vigoare și în baza oportunității identificate de instituțiile abilitate conform Legii 299/2007 în domeniul politicilor pentru românii de pretutindeni și conform HG nr. 16/2017 în domeniul politicii externe a României;
- locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, în baza ofertei de locuri a universităților de stat din România, cu respectarea prioritară a criteriului calităţii și a capacității de școlarizare, conform prevederilor legale în vigoare și în baza oportunității identificate de instituțiile abilitate conform Legii 299/2007 în domeniul politicilor pentru românii de pretutindeni și conform HG nr. 16/2017 în domeniul politicii externe a României.
IMPORTANT
Download
- Cerere – Formular de înscriere pentru studii universitare de licență / master / doctorat
- Declarație pe propria răspundere
- Declarație de autenticitate
- Formular de confirmare a locului de studii
Anunț!
ATENȚIE!!! Începând cu data de 1 august 2022, debutează cea de-a II-a sesiune de admitere pentru toate programele de master!!!
Locuri disponibile:
- 5 buget, cu bursă
- 8 buget, fără bursă
Vă așteptăm să încărcați dosarul de candidatură complet direct în platforma dedicată admiterii: admitere.usamv.ro, prin crearea unui cont de acces!
Observații
Instrucțiuni privind condițiile aplicabile absolvenților de studii preuniversitare din Ucraina, în anul școlar 2021-2022, la studii universitare de licență în instituțiile de învățământ superior din România.
Pentru admiterea la studii de licență în anul universitar 2022-2023 a cetățenilor ucrainieni, inclusiv a Românilor de pretutundeni din Ucraina, vă rugăm să aveți în vedere următoarele:
- Se exceptează de la includerea în dosarul de candidatură a Românilor de pretutindeni din Ucraina, domiciliați în regiunea Odessa, Ucraina a Declarației pe propria răspundere privind apartenența la identitatea culturală română, certificată de autoritătile române. La dosar va fi depusă doar Declarația completată de candidat. Declarația certificată, conform legii va fi depusă după sosirea pe teritoriul României, până la finalul semestrului I de studii a anului universitar 2022-2023, putând fi certificată pe teritoriul României de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, structură specializată în cadrul Guvernului României.
- Pentru participarea la procesul de admitere pentru studii de licență în instituțiile de învățământ superior din România, candidații care au absolvit învățământul preuniversitar din Ucraina în anul școlar 2021-2022 vor putea prezenta Certificatul/Atestatul de finalizare a învățământului preuniversitar sau o Adeverință emisă de unitatea școlară unde a fost înmatriculat, din care să rezulte finalizarea studiilor de învățământ preuniversitar în anul școlar 2021-2022. Menționăm că autoritățile ucrainiene au anulat examenele de stat pentru finalizarea studiilor în învățământul preuniversitar în anul școlar 2021-2022.