REZUMAT
Deşi răspândită pe întreg globul, atractivă ca exterior şi posesoare a unor foarte variate însuşiri productive, rasa Gât Golaş pare să fie cea mai puţin studiată dintre rasele cu răspândirea ei. În ultima vreme, o serie de mari firme avicole au folosit-o în producţia de carne, fie în sistem industrial, fie în producerea puilor sub etichetă de calitate, însă studiile efectuate în acest scop sunt păstrate desigur secret. Standardul însuşirilor productive este destul de controversat. Dintre însuşirile pe care le deţine sau le-a deţinut dar încă trebuie să mai existe în genotipul rasei, se prezintă în continuare cele mai importante. Ca greutate şi conformaţie care sugerează o specializare în producţia de ouă, se dovedeşte capabilă să evolueze şi în direcţia producţiei de carne. Găinile, chiar numai moderat selecţionate, pot produce anual 120 – 170 ouă cu greutate de 55 – 60 g şi cu coaja albă. Din date mai vechi, prezentate de crescători rezultă că aceste găini produceau şi chiar produc (N. Niculescu, Ghimbav) ouă mai grele cu 10 – 15 g. Puicile încep ouatul ceva mai devreme decât rasele mixte. În direcţia producţiei de carne, păsările Gât Golaş produc o carne cu însuşiri de calitate deosebită, care nu rămâne în urma nici uneia din cele mai renumite rase. De asemenea, produc o carcasă cu aspect foarte frumos, schelet fin, şi randament la tăiere foarte ridicat. Pe de altă parte, pentru ambele direcţii de producţie, rasa deţine încă o serie de însuşiri importante: puii au un ritm de creştere rapid şi o viabilitate remarcabilă; păsările sunt foarte rustice, deosebit de adaptabile la condiţii diferite de mediu, îndeosebi la climat cald, uscat, cât şi umed. Această din urmă însuşire o face atractivă pentru avicultură, ca partener de participare la hibridarea pentru broiler. În acest sens, proiectul propune un concept nou şi complex pentru determinarea capacităţii de combinare generală și specifică a rasei, în diferite varietăţi, cu alte rase sau simpli hibrizi, în vederea realizării unor hibrizi comerciali cu performanţe îmbunătăţite şi calitate superioară a cărnii, crescuţi în diferite sisteme de creştere, cu consecinţe benefice pentru sustenabilitatea şi durabilitatea zonelor rurale. Pentru aceasta, trebuie provocat fenomenul de heterozis, care reprezintă superioritatea performanţei medii realizate de hibrizi, comparativ cu media aşteptată a performanţelor lor, adică media performanţelor medii înregistrate la părinţi. Maximizarea heterozisului se poate face prin testul dialel, test în urma căruia se determină capacitatea de combinare generală și specifică a rasei, în diferite varietăţi. Capacitatea generală de combinare este dată de performanţa medie a tuturor descendenţilor, care au unul dintre părinţi din populaţia respectivă, ca abatere de la media generală a tuturor combinaţiilor, iar capacitatea specială de combinare a unei perechi de populaţii se obţine dacă după exprimarea performanţei medii a hibrizilor respectivi ca abatere de la media generală se scade şi media capacităţilor generale de combinare ale populaţiilor parentale. Se va utiliza metodologia modernă şi tehnica de ultimă oră pentru proiectare, experimentare şi realizare a obiectivelor propuse.
Materialul biologic utilizat va fi constituit din rasa Gât Golaş de Transilvania, în diferite varietăţi de culoare şi din simpli hibrizi, proveniţi de la firme specializate, iar conform planului de realizare, pentru fiecare combinaţie, se vor determina atât performanțele de reproducţie, cât şi parametrii de producţie, inclusiv analiza costului unitar pentru produsul finit. Se vor elabora tehnologii de creştere a păsărilor pentru carne, care să îmbine avantajele sistemelor tradiţionale cu cele ale sistemelor controlate, pentru aprovizionarea durabilă cu alimente, în condiţiile climatice şi de mediu în continuă schimbare, incluzând programe sanitar-veterinare şi de nutriţie specifice. Se va analiza calitatea produselor avicole, prin studii şi teste de calitate a cărnii şi testări de formule de nutreţuri combinate, prin utilizarea de materii prime furajere specifice producţiei tradiţionale.
DATE GENERALE
Titlu proiect: - Cercetări privind capacitatea de combinare generală şi specifică a rasei Gât Golaş de Transilvania cu diferite rase şi linii de găini privind calitatea cărnii
Tip proiect: ADER 2022, sectorial MADR 2019-2022
Cod proiect: ADER 8.1.9
Număr contract: 819/19.09.2019
Valoare proiect: 1.100.000 lei
Durata proiect: 37 luni
Perioada de derulare: 19.09.2019 – 31.10.2022
Autoritatea contractantă: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)
Contractor: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Director de proiect: Prof..univ. dr. Ioan CUSTURA
OBIECTIVE
Rasa Gât Golaş de Transilvania este o structură genetică de o valoare inestimabilă, o componentă esenţială a patrimoniului naţional. Este o rasă rezistentă, precoce şi cu o calitate deosebită a cărnii. Din păcate, ea a cunoscut un declin major în ceea ce priveşte efectivul, ca urmare a scăderii interesului exploatării acesteia, consecinţă a unei ineficienţe economice sau a unei exploatări excesive a unor structuri genetice performante în sistem industrial. Aşa cum s-a întamplat şi în cazul altor populaţii, nu s-a ţinut cont de faptul că rasa Gât Golaş de Transilvania manifestă o adaptabilitate excelentă la condiţii de mediu nefavorabile, valorificând foarte bine resurse de hrană de calitate medie, este o rasă rezistentă la boli, pretându-se la exploatare de tip extensiv. În acest context, avându-se în vedere cerinţele actuale ale unei părţi din consumatori, care preferă o pasăre cu o creştere mai lentă, cu calităţi ale cărnii cât mai apropiate de puiul tradiţional, eficientizarea economică a ei reprezintă o oportunitate deosebită prin:
- determinarea capacităţii de combinare generală și specifică a rasei, în diferite varietăţi, cu alte rase sau simpli hibrizi, în vederea realizării unor hibrizi comerciali cu performanţe îmbunătăţite şi calitate superioară a cărnii, crescuţi în diferite sisteme de creştere, cu consecinţe benefice pentru sustenabilitatea şi durabilitatea zonelor rurale;
- elaborarea unor tehnologii de creştere a păsărilor pentru carne care să îmbine avantajele sistemelor tradiţionale cu cele ale sistemelor controlate, pentru aprovizionarea durabilă cu alimente, în condiţiile climatice şi de mediu în continuă schimbare;
- proiectarea unor module de organizare în diferite asocieri a producătorilor de produse avicole tradiţionale, în vederea valorificării unei mărci specializate, pentru dezvoltarea unui sector agroalimentar durabil şi competitiv;
- dezvoltarea cercetării interdisciplinare cu producţia vegetală pentru obţinerea de produse tradiţionale;
- reducerea impactului negativ al producţiei avicole asupra mediului înconjurător.
Proiectul contribuie la dezvoltarea unui sistem de exploatare al animalelor care pune accentul pe securitatea alimentară durabilă şi cuprinde acţiuni ce duc la diversificarea resurselor genetice prin promovarea produselor finite, produse cu o calitate superioară, cu acţiune antientropică asupra sistemului de producţie.
GENERAL CONSORȚIU
Coordonator: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București - USAMV București, Director proiect Prof. univ. dr. Ioan CUSTURĂ
Partener 1: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală INCDBNA Balotești, Responsabil proiect CS II dr. ing. Anca GHEORGHE
ECHIPA DE CERCETARE
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București
- Prof. dr. Custură Ioan - Director de proiect
- Prof. dr. Van Ilie
- Prof. dr. Popescu Micloșanu Elena
- Conf. dr.Tudorache Minodora
- Prof. dr. Diaconescu Cristiana
- Conf. dr. Diniță Georgeta
- Șef lucr. dr. Șuler Andra Dorina
- Șef lucr. dr. Nistor Lucica
- Șef lucr. dr. Bahaciu Gratziela Victoria
- AC Manea Gabriela - Responsabil economic
- Ing. drd. Mengai Mihai George
- Tehnician Burilescu Cornelia
- Laborant Radu Gabriela
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală - INCDBNA Balotești
- CS II Gheorghe Anca
- CS I Hăbeanu Mihaela
- CS I Ciurescu Georgeta
- CS III Lefter Nicoleta
- CS Dumitru Mihaela
- AC Grigore Daniela
- AC Idriceanu Lavinia
- Tehnician Bîrlogeanu Vasile
- Tehnician Trifu Ioana
PLANUL DE REALIZARE
Faza 1: Documentare ştiinţifică în vederea alinierii la tendinţa mondială de realizare a produselor avicole obţinute de la un hibrid estimat cu creştere mai lentă
Faza 2: Pregătirea cadrului experimental
Faza 3: Proiectarea şi realizarea modelelor experimentale în vederea realizării unor hibrizi comerciali cu performanţe îmbunătăţite şi calitate superioară a cărnii
Faza 4: Determinarea aptitudinilor cantitative şi calitative ale unor hibrizi comerciali cu performanţe îmbunătăţite şi calitate superioară a cărnii, crescuţi în diferite sisteme de creştere
Faza 5: Analiza tehnico-economică şi ştiinţifică a rezultatelor obţinute de la hibrizi comerciali cu performanţe îmbunătăţite şi calitate superioară a cărnii, crescuţi în diferite sisteme de creştere
Faza 6: Definitivarea tehnologiilor şi a modelelor de creştere
Faza 7: Propunerea unor module de organizare în diferite asocieri a producătorilor de produse avicole tradiţionale, în vederea valorificării unei mărci specializate
REZULTATE
- promovarea în industria avicolă a producţiei de carne de calitate superioară pentru un hibrid estimat cu creştere mai lentă;
- stabilirea unor recomandări nutriționale specifice;
- estimarea eficienței utilizării unor materii prime furajere;
- studiu privind determinarea mărimii optime a fermei de produse cu specific tradiţional;
- realizarea unui studiu tehnico–economic privind înfiinţarea unei ferme avicole cu specific tradiţional;
- estimarea calității cărnii, compoziție chimică, acizi grași, aminoacizi;
- realizarea unor ghiduri tehnologice pentru diferite sisteme de creştere a rasei Gât Golaș de Transilvania;
- propunerea unor module de organizare în diferite asocieri a producătorilor de produse avicole tradiţionale, în vederea valorificării unei mărci specializate.
REZULTATE REALIZATE – Faza 1
- avicultura şi în special producţia alternativă cunoaşte o expansiune din ce în ce mai mare pe glob, putând să ajungă la 20 – 25% din producţia totală de carne de pasăre;
- ţara noastră are condiţii socio-economice deosebit de favorabile pentru dezvoltarea sistemelor alternative de creştere a puilor de carne;
- există mai multe sisteme alternative de producere a cărnii de pasăre: extensiv în interior, free range, free range tradițional, free range libertate totală şi organic;
- sunt contradicţii cu privire la producţia alternativă de carne de pasăre;
- producţia alternativă de carne de pasăre are şi implicaţii economice;
- au fost analizate tehnologiile alternative de producere a cărnii de pasăre prin: stabilirea regulilor de poducţie alternative, descrierea diferitelor metode tehnologice de realizare a producţiei de carne alternativă – tradiţională, modele de adăposturi penru tehnologia alternativă şi prin stabilirea păsărilor ce pot fi folosite frecvent pentru creşterea lentă – tradiţională;
- sunt disponibili numeroşi hibrizi bine adaptaţi la producţia alternativă, cu penaj divers colorat cu gâtul acoperit de pene sau golaş. Se folosesc, de regulă păsări cu creştere lentă, care au o viabilitate dovedită, un frumos sortiment de culori ale penajului, textura cărnii şi savoarea care să se potrivească la un larg sortiment de pieţe şi gusturi.
- în această situaţie este şi rasa Gât Golaş de Transilvania, care manifesta o adaptabilitate excelentă la conditii de mediu nefavorabile, valorificând foarte bine resurse de hrana de calitate medie, este o rasa rezistenta la boli, pretându-se la exploatare de tip tradiţional;
- condiţiile sanitar veterinare asigurate şi tehnologia de creştere aplicată trebuie să ţină seama de necesitatea controlării comportamentelor aberante (picajul, canibalismul) şi a unor boli cum este coccidioza, salmoneloza, ascitele;
- a fost stabilit că standardele mai ridicate de bunăstare a animalelor în producția de broiler implică de obicei costuri de producție crescute;
- carnea provenită de la pui crescuţii în condiţii alternative au calități senzoriale superioare şi în plus, la această categorie de pui nu există riscul apariţiei cărnurilor anormale (cele cu textură şi consistenţă moale);
- prețul pentru carnea de piept de pui cu creştere lentă este cu aproximativ 2 EURO pe kg mai scump, decât la pieptul obţinut din creşterea convenţională, iar carnea obţinută de la producţia organică este de mai mult de trei ori mai scumpă decât producţia convenţională;
- producătorii de carne de pasăre alternativă trebuie să respecte legislația europeană cu privire la protecția mediului, bunăstarea animalelor și siguranța alimentelor, în special regulamentele CE 543/2008 şi 848/2018;
- în componenţa hranei folosite intră numai materiile prime furajere şi aditivii furajeri permişi prin reglementările legale;
- nutreţurile combinate folosite au în compoziţie o proporţie de cel puţin 50 % cereale şi subproduse ale lor, în funcţie de tehnologia de realizare a producţiei alternative;
- identificarea unor materii prime alternative, disponibile în Romania pentru utilizare în hrana păsărilor cu creștere lentă, și formularea unor recepturi de nutrețuri combinate optime, sub raport calitate/preț;
- pot fi formulate seturi de recepturi de nutrețuri combinate isoproteice cu diferite nivele de energie metabolizabilă și recepturi de nutrețuri combinate isoenergetice cu diferite nivele de proteină brută (mediu și redus).
REZULTATE REALIZATE – Faza 2
- pentru a se atinge cantitatea de carne estimată pentru anul 2030, trebuie să se construiască noi capacități de producție, inclusiv pentru producția alternativă în unități de dimensiuni mici;
- cerinţele consumatorului pentru produsele avicole tradiționale vor fi ridicate, nu numai din punct de vedere al securităţii, naturaleţei ingredientelor folosite, a asigurării bunăstării, dar şi în ceea ce priveşte preţurile rezonabile şi competitive, prin creşterea vânzărilor odată cu extinderea gamei de produse;
- a fost proiectată o fermă avicolă tradițională, în vederea promovării în industria avicolă;
- au fost luate în calcul trei activităţi, şi anume: activitatea de creştere a puiului de carne cu creștere lentă, activitatea de creştere a puiului de carne GGT * H (Gât golaș de Transilvania combinat cu un hibrid comercial) şi activitatea de creştere a puiului de carne GGT (Gât golaș de Transilvania);
- s-au previzionat patru variante de investiţii, diferenţiate în funcţie de sursele de finanţare (surse proprii, fonduri structurale şi credite);
- s-au utilizat două variante de desfacere a producţiei marfă, una cu vânzare în viu, iar cealaltă în carcasă sau tranşată;
- furnizorii de resurse materiale sunt producătorii regionali, importatorii autorizaţii de materii prime, vaccinuri şi alte produse farmaceutice acceptate pentru a fi folosite în creşterea în sistem tradițional;
- au fost identificate sursele de hrană şi determinat consumul de resurse;
- au fost formulate seturi de recepturi cu nivele energo-proteice diferite, utilizând surse energetice și proteice alternative, disponibile local, în vederea eficientizării hrănirii puilor crescuți în sistem tradițional;
- au fost formulate premixuri vitamino-minerale pentru asigurarea aportului de micronutrienți necesari la elaborarea variantelor de nutreţuri combinate pe faze de creştere care pot fi utilizate pentru puii de carne crescuți în sistem tradițional;
- a fost conceptualizată structura reţetelor de nutreţuri combinate, necesară pentru desfăşurarea activităţilor şi s-au estimat costurile unitare ale acestora;
- au fost estimaţi parametrii tehnologici şi previzionate, pe baza acestora, producţiile fizice şi marfă pentru fiecare activitate;
- a fost proiectată structura şi dinamica veniturilor;
- s-a determinat necesarul de finanţare, costul unitar şi, pe baza acestora, estimarea costurilor de producţie;
- au fost proiectate în dinamică veniturile pe activităţi, cheltuielile pe activităţi şi fluxurile de lichidităţi nete şi pe baza acestora, au fost determinaţi indicatorii de evaluare a variantelor de lucru (rata medie de rentabilitate, rata de rentabilitate comercială, cash flow-ul net acumulat - VAN, pragul de rentabilitate şi durata de recuperare a investiţiei).
REZULTATE REALIZATE – Faza 3
- au fost descrise modelele experimentale și tipul de model aplicat în proiect;
- s–a prezentat sistemul de ameliorare prin încrucişare: clasificarea metodelor de încrucişare, metode de încrucişare comercială, alegerea metodei de încrucişare, efectele încrucişării;
- a fost descris modul de provocare a fenomenului de heterozis: provocarea fenomenului de heterozis la păsări și testarea semnificaţiei efectului de heterozis la hibrizii simpli;
- au fost stabilite populaţiile destinate încrucişării: Gât Golaș de Transilvania și Ross 308;
- s-au identificat și dotat spațiile de testare, în vederea realizării tipurilor de combinații și testării capacității de combinare;
- s–a proiectat planul experimental: șapte loturi de părinți și șapte tipuri de pui de carne, distribuite în câte trei variante experimentale;
- au fost stabiliți principalii parametri de producţie ce trebuie urmăriți pe parcursul experimentului, atât la nivel de părinte, cât și la nivel de hibrid;
- a fost estimată eficiența utilizării unor materii prime furajere disponibile local în hrana puilor de carne crescuți în sistem tradițional;
- au fost achiziționate materii prime proteice provenite din culturi locale, precum mazărea, șrotul de floarea-soarelui și șrotul de rapiță, ca alternative proteice la utilizarea șrotului de soia;
- pe baza analizelor chimice au fost formulate și fabricate variante de nutrețuri combinate isoproteice cu diferite nivele de energie metabolizabilă și variante de nutrețuri combinate isoenergetice cu diferite nivele de proteină brută în vederea stabilirii efectelor asupra performanţelor productive și a calităţii nutriţionale a cărnii puilor crescuți în sistem tradițional.
Rezultatele vor fi utilizate de ambii parteneri de proiect pentru realizarea bazei de date şi conceptualizarea de noi reţete furajere şi de tehnologii, în vederea realizării de produse avicole alternative–tradiţionale, prin elaborarea unor tehnologii de creştere a păsărilor pentru carne care să îmbine avantajele sistemelor tradiţionale cu cele ale sistemelor controlate, pentru aprovizionarea durabilă cu alimente, în condiţiile climatice şi de mediu în continuă schimbare. Avicultura alternativă, prin diferite sisteme de producere a cărnii de pasăre, contribue la dezvoltarea unui sistem de exploatare care pune accentul pe securitatea alimentară durabilă şi cuprinde acţiuni ce duc la diversificarea resurselor genetice prin promovarea produselor finite, produse cu o calitate superioară, cu acţiune antientropică asupra sistemului de producţie. Propune tehnologii performante, care conduc la obţinerea unor produse avicole de calitate, competitive pe piaţa internă şi externă, cu consecinţe benefice pentru sustenabilitatea şi durabilitatea zonelor rurale.
DISEMINARE
Revista Brasileira de Ciência Avícola / Brazilian Journal of Poultry Science, RBCA-2021-1447.R1.
Evaluation of Muscle Chemical and Amino Acids Composition in Broiler Chicks Fed Sorghum or Sorghum-Peas Diets