AGROBIOLIFE
Centrul de Transfer Tehnologic USAMV București
- Rezultatele cercetării -
Rezultatele cercetării reunesc produsele, procesele și procedurile inovative, brevetate sau în curs de brevetare, create și dezvoltate în cadrul programelor de cercetare-dezvoltare ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Obiectivul principal al Centrului de Transfer Tehnologic al USAMV București (CTT-AGROBIOLIFE) constă în facilitatea transferului rezultatelor cercetării obținute în cadrul universității în mediul socio-economic și, în același timp, implicarea activă în identificarea nevoilor existente în comunitate și elaborarea de soluții în vederea rezolvării lor.
Vezi lista completă
Vezi lista completă
Vezi lista completă
Pentru mai multe detalii nu ezita să ne contactezi
Centrul de Transfer Tehnologic al USAMV București
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Listă brevete
- RO 132421 (A0)
- RO 127731 (B1)
- RO 128598 (BI)
- RO 128300 (BI)
- RO 131541 (BI)
- RO 135136 (A0)
- RO 134609 (A0)
- RO 130713 (A0)
- RO 132289 (BI)
- RO 134733 (A0)
- RO 133113 (BI)
- RO 133112 (BI)
- RO 133871 (A2)
- RO 134604 (A2)
- RO 134606 (A2)
- RO 134482 (A0)
- RO 134472 (A0)
- RO 134483 (A0)
- RO 133178 (BI)
RO 132421 (A0)
RO
Robiomush - Produs bioactiv din ciuperci sălbatice comestibile pentru îmbunătățirea amprentei microbiotei colonului
Vamanu Emanuel, Sârbu Ionela, Pop Octavian, Pop Erdelyi Andrea, Ene Mihaela
Supliment funcțional destinat controlului microbiotelor disbiotice ale persoanelor cu diabet și boli cardiovasculare. Invenția se referă la un produs bioactiv utilizat în patologiile nutriționale și cardiovasculare pentru îmbunătățirea amprentei microbiotei colonului. Produsul, conform invenției, este constituit dintr-un extract sub formă atomizată de ciuperci din genul Boletus sp., Pleurotus ergyngii, Armillana mellea și Tuber melanosporum, într-un raport 30:7:2:1 și 7% maltodextrină. Produsul are un conținut de compuși fenolici de 7,8 mg/mL echivalent acid galic și o activitate antioxidantă totală de peste 90%.
Domenii de aplicabilitate:
Nutriție, medicină internă
Cuvinte cheie:
Produs bioactiv; ciuperci sălbatice comestibile; diabet; boli cardiovasculare
EN
Robiomush - Bioactive product from edible wild mushrooms for improving colon microbial fingerprint
Vamanu Emanuel, Sârbu Ionela, Pop Octavian, Pop Erdelyi Andrea, Ene Mihaela
The invention concerns a bioactive product used in nutritional and cardiovascular pathologies in order to improve the colon microbial fingerprint. The product according to the invention consists of an atomized fungal extract of the mushrooms species Boletus sp., Pleurotus ergyngii, Armillana mellea and Tuber melanosporum, in a ratio of 30: 7: 2: 1 and 7% maltodextrin. The product have a phenolic compounds content of 7.8 mg/mL gallic acid equivalents and a total antioxidant activity of over 90%.
Areas of application:
Nutrition, medicine
Keywords:
Bioactive product; edible wild mushrooms; diabetes; cardiovascular diseases
RO 127731 (B1)
RO
Procedeu de testare a viabilității bacteriilor lactice la tranzitul tractului gastrointestinal uman
Vamanu Emanuel; Vamanu Adrian; Niță Sultana; Pelinescu Diana; Rusu Nicoleta
Sistemul propus permite testarea alimentelor în laborator, prin evidențierea compatibilității cu microbiota individulă. El favorizeaza cercetarea și identificarea unor formule alimentare mai sănătoase, sau mai potrivite specificului metabolismului anumitor categorii de persoane, de exemplu al persoanelor care suferă de aceleași boli cronice. Se poate simula de asemenea efectul medicamentelor asupra digestiei și permite astfel corectarea formulei în cazul identificării unor efecte nedorite.
Domenii de aplicabilitate:
Industria alimentară, industria farmaceutică
Cuvinte cheie:
Testarea alimentelor, metabolism, medicamente, control
EN
Procedure for testing the viability of lactic acid bacteria in human gastrointestinal tract transit
Vamanu Emanuel; Vamanu Adrian; Niță Sultana; Pelinescu Diana; Rusu Nicoleta
The proposed system allows the testing of food in the laboratory, by highlighting the compatibility with the individual microbiota. It promotes research and the identification of healthier food formulas, or more appropriate to the specificity of the metabolism of certain categories of people, for example people suffering from the same chronic diseases. It can also simulate the effect of drugs on digestion and thus allow the formula to be corrected if undesirable effects are identified.
Areas of application:
Food industry, pharmaceutical industry
Keywords:
Food testing, metabolism, drugs, control
RO 128598 (BI)
RO
Procedeu de obținere a unui extract hidrogliceroalcoolic și, respectiv, a unui extract gliceroalcoolic cu efect antioxidant din miceliul Plurotus ostreatus
Vamanu Emanuel
Prezenta invenţie se referă la un procedeu de obţinere a unui extract hidrogliceroalcoolic şi a unuia gliceroalcoolic, asemănător preparatelor gemoterapice, cu efect antioxidant, din miceliul proaspăt al ciupercii Pleurotus ostreatus, obţinut prin cultivare submersă în bioreactor. Protocolul conform invenţiei presupune extracţia unui amestec de 10 g miceliu/100 ml solvent, timp de 10 zile, agitare la 150 rpm, la o temperatură cuprinsă în intervalul 4...9°C, cu un amestec apă distilată purificată:gicerol:etanol §(1:1:1)§ - extract hidrogliceroalcoolic şi etanol:glicerol §(2:1)§ - extract gliceroalcoolic, urmat de separarea miceliului prin filtrare sub vid, şi a alcoolului prin evaporare, extractele obţinute fiind păstrate la rece.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină
Cuvinte cheie:
Extract hidrogliceroalcoolic, ciupercă Pleurotus ostreatus, preparate gemoterapice
EN
Process for obtaining a hydroglyceroalcoholic extract and, respectively, a glyceroalcoholic extract with antioxidant effect from the mycelium Plurotus ostreatus
Vamanu Emanuel
The present invention relates to a process for obtaining a hydroglyceroalcoholic extract and a glyceroalcoholic extract, similar to gemotherapeutic preparations, with antioxidant effect, from the fresh mycelium of the fungus Pleurotus ostreatus, obtained by submerged cultivation in a bioreactor. The protocol according to the invention involves the extraction of a mixture of 10 g of mycelium / 100 ml of solvent for 10 days, stirring at 150 rpm, at a temperature in the range of 4-9 ° C, with a mixture of purified distilled water: glycerol: ethanol § (1: 1: 1) § - hydroglyceroalcoholic extract and ethanol: glycerol § (2: 1) § - glyceroalcoholic extract, followed by separation of the mycelium by vacuum filtration, and alcohol by evaporation, the extracts obtained being kept cold.
Areas of application:
Medicine
Keywords:
Hydroglyceroalcoholic extract, Pleurotus ostreatus mushrooms, gemotherapeutic preparations
RO 128300 (BI)
RO
GIS2 - Sistem de simulare in vitro a colonului uman în trei faze
Vamanu Emanuel
Prezenta invenţie se referă la o metodă de testare, în trei etape, a efectului tranzitului prin colonul uman a două formule de produse probiotice.
Metoda conform invenţiei cuprinde realizarea sistemului de simulare in vitro, pregătirea mediului de cultură cu o compoziţie asemănătoare celei din colon, pregătirea probei de fecale pentru dezvoltarea microbiotei, realizarea unei fermentaţii continue, pentru stabilizarea microbiotei specifice, timp de 48 h, introducerea în colonul ascendent, primul segment simulat, a probei; se testează staţionarea la acest nivel timp de 4 h, trecerea în colonul transversal, al doilea segment simulat, staţionarea la acest nivel timp de 5 h, trecerea la colonul descendent, al treilea segment simulat, staţionare pe acest nivel timp de 4 h şi, în final, analiza microbiologică, în vederea stabilirii raportului dintre diferitele grupe de microorganisme din fiecare segment al colonului.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină, alimentație, testare produse
Cuvinte cheie:
Sistem de testare digestibilitate
EN
GIS2 - Three-phase in vitro human colon simulation system
Vamanu Emanuel
The present invention relates to a method of testing, in three steps, the effect of the transit through the human colon of two formulas of probiotic products.
The method according to the invention comprises performing the in vitro simulation system, preparing the culture medium with a composition similar to that of the colon, preparing the faecal sample for microbiota development, performing a continuous fermentation to stabilize the specific microbiota for 48 hours, introduction into the ascending colon , the first simulated segment of the sample; test standing at this level for 4 hours, crossing the transverse colon, the second simulated segment, standing at this level for 5 hours, moving to the descending colon, the third simulated segment, standing at this level for 4 hours and, finally, microbiological analysis to determine the ratio of different groups of microorganisms in each segment of the colon.
Areas of application:
Medicine, nutrition, product testing
Keywords:
Digestibility testing system
RO 131541 (BI)
RO
GIS3- Sistem semiautomat de testare in vitro a viabilității tulpinilor microbiene
Vamanu Emanuel
Invenţia se referă la o metodă de testarea viabilităţii unor tulpini microbiene cu rol probiotic. Metoda conform invenţiei constă în simularea in vitro a tranzitului prin tractul gastrointestinal cu soluţii de simulare care conţin 0,1% biomasă liofilizată de tulpini cu potenţial probiotic, într-un vas Duran din sticlă borosilicată, monitorizarea şi controlul în timp real a valorilor pe un modul Arduino Yun la care sunt ataşate un electrod de pH şi o pompă peristaltică, prelevarea probelor în condiţii sterile şi determinarea viabilităţii microbiene.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină, alimentație, testare produse
Cuvinte cheie:
Sistem de testare digestibilitate
EN
GIS3- Semi-automatic in vitro test system for the viability of microbial strains
Vamanu Emanuel
The invention relates to a method for testing the viability of probiotic microbial strains. The method according to the invention consists in the in vitro simulation of the transit through the gastrointestinal tract with simulation solutions containing 0.1% lyophilized biomass of strains with probiotic potential, in a Duran borosilicate glass vessel, and the monitoring and control in real time of the pH value on an Arduino Yun module to which a pH electrode and a peristaltic pump are attached, sterile sampling and microbial viability are determined.
Areas of application:
Medicine, nutrition, product testing
Keywords:
Digestibility testing system
RO 135136 (A0)
RO
Ingredient furajer pe bază de biomasă de drojdie îmbogățită cu tescovină
Bărbulescu Iuliana Diana, Teodorescu Răzvan Ionuţ, Cîmpeanu Sorin Mihai, Drăgotoiu Dumitru, Frîncu Mihai, Matei Florentina, Marinescu Simona Ioana, Tudor Valerica, Matei Petruţa Mihaela, Dumitrache Corina, Baniță Cornel – Daniel
Invenţia se referă la obţinerea unui ingredient furajer pe bază de biomasă de drojdie îmbogăţită cu tescovină uscată, cu activitate antioxidantă, îmbogăţit în polifenoli şi proteină obţinute din subproduse ale procesului de vinificaţie, ingredientul furajer fiind utilizat în procent de 6% la obţinerea nutreţurilor combinate pentru hrana puilor de carne, ceea ce a determinat o creştere a capacităţii antioxidante a nutreţului furajer şi o stabilitate din punct de vedere al fenomenului de degradare a grăsimii cărnii de pui. Ingredientul furajer, conform invenţiei, este preparat pe bază de tescovină uscată prin două metode: 1) utilizarea biomasei de drojdie reziduală de Fetească Neagră care se îmbogăţeşte cu tescovină uscată din soiul Fetească Neagră şi 2) Drojdia Saccharomyces cerevisiae DPVPG 44 P utilizează ca substrat de fermentaţie tescovină uscată din soiul Busuioacă de Bohotin pentru obţinerea unei biomase uscate îmbogăţită cu tescovină.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură circulară
Cuvinte cheie:
Agricultură, protecția mediului, bunăstarea animalelor
EN
Yeast-enriched feed ingredient enriched with yeast enriched with pomace
Bărbulescu Iuliana Diana, Teodorescu Răzvan Ionuţ, Cîmpeanu Sorin Mihai, Drăgotoiu Dumitru, Frîncu Mihai, Matei Florentina, Marinescu Simona Ioana, Tudor Valerica, Matei Petruţa Mihaela, Dumitrache Corina, Baniță Cornel – Daniel
The invention relates to the production of a feed ingredient based on dry yeast biomass enriched with dry pomace, with antioxidant activity, enriched in polyphenols and protein obtained from by-products of the vinification process, the feed ingredient being used in a percentage of 6% to obtain combined feeds for the feeding of broilers, which led to an increase in the antioxidant capacity of forage feed and a stability in terms of the phenomenon of degradation of chicken fat. The feed ingredient according to the invention is prepared on the basis of dried pomace by two methods: 1) the use of residual yeast biomass of Fetească Neagră which is enriched with dried pomace of Fetească Neagră and 2) Yeast Saccharomyces cerevisiae DPVPG 44 P dried from the Busuioacă de Bohotin cultivar to obtain a dry biomass enriched with pomace.
Areas of application:
Circular agriculture
Keywords:
Agriculture, environmental protection, animal welfare
RO 134609 (A0)
RO
Ingredient proteic biotehnologic pe baza de drojdii reziduale de vinificație
Teodorescu Răzvan Ionuţ, Bărbulescu Iuliana Diana, Drăgotoiu Dumitru, Cîmpeanu Sorin Mihai, Frîncu Mihai, Valerica Tudor, Matei Florentina, Marinescu Simona Ioana, Matei Petruţa Mihaela, Baniță Cornel – Daniel, Marin Marian Sorin
Invenția se referă la un ingredient proteic obținut printr-un procedeu biotehnologic pe bază de drojdii reziduale rezultate în urma procesului de vinificație. Analizele fizico-chimice efectuate asupra produsului au evidențiat următoarea distribuție a substanțelor nutritive: proteina brută (min. 3,67 % - max. 22,02%); grăsime brută (min. 0,05% - max. 1,86%), NDF g/100g (11,95 ±1,45), ADF g/100g (5,05 ±0,76).
Domenii de aplicabilitate:
Vinificație
Cuvinte cheie:
Vinificație, biotehnologie
EN
Biotechnological protein ingredient based on residual vinification yeasts
Teodorescu Răzvan Ionuţ, Bărbulescu Iuliana Diana, Drăgotoiu Dumitru, Cîmpeanu Sorin Mihai, Frîncu Mihai, Valerica Tudor, Matei Florentina, Marinescu Simona Ioana, Matei Petruţa Mihaela, Baniță Cornel – Daniel, Marin Marian Sorin
The invention relates to a protein ingredient obtained by a biotechnological process based on residual yeasts resulting from the vinification process. Physico-chemical analyzes performed on the product revealed the following distribution of nutrients: crude protein (min. 3.67% - max. 22.02%); crude fat (min. 0.05% - max. 1.86%), NDF g / 100g (11.95 ± 1.45), ADF g / 100g (5.05 ± 0.76).
Areas of application:
Vinification
Keywords:
Vinification, biotechnology
RO 130713 (A0)
RO
Sistem automat GIS pentru realizarea hărților cu distribuția speciilor de buruieni
Gîdea Mihai, Manea Dragoş, Vlăduţ P Gabriel-Cătălin, Constantinescu V Mircea-Cătălin, Mitrica Robert Gabriel, Marin Eugen
Invenţia se referă la un sistem automat destinat cartării, georeferenţierii şi elaborării hărţilor în sistem GIS, privind distribuţia speciilor de buruieni din culturile agricole. Sistemul conform invenţiei este compus dintr-un subsistem (A) de diferenţiere şi clasificare buruieni, alcătuit dintr-o cameră (1) video, pentru achiziţia imaginilor, şi o unitate (2) de prelucrare date. Pe unitatea (2) rulează un soft dedicat pentru diferenţierea şi clasificarea buruienilor pe baza caracteristicilor spectrale specifice acestora, a fluorescenţei şi analizei de formă, precum şi un alt soft de elaborare modele specifice buruieni - coordonate GPS-RTK, care cuplează informaţiile privind specia de buruieni cu coordonatele GPS-RTK primite de la un subsistem (B) de georeferenţiere. Sistemul (B) este alcătuit dintr-o antenă (3) GPS, care primeşte informaţii satelitare, un modem (4) radio GSM, pentru corecţii de la Reţeaua Naţională de Georeferenţiere, şi un receptor (5) GPS-RTK, informaţia specifică privind specia de buruieni şi coordonatele GPS-RTK fiind transmisă către o unitate (6) de stocare date, pentru o utilizare ulterioară, sau printr-un alt modem (7) radio GSM, în timp real, către un server central (C), compus dintr-un modem (8) radio GSM şi o unitate (9) pe care rulează un soft GIS, sistemul putând fi utilizat pe vehicule dedicate sau pe oricare tractor agricol.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură, industria utilajelor agricole
Cuvinte cheie:
Agricultură, utilaje agricole, sistem automat de ghidare, control buruieni
EN
Automatic GIS system for making maps with the distribution of weed species
Gîdea Mihai, Manea Dragoş, Vlăduţ P Gabriel-Cătălin, Constantinescu V Mircea-Cătălin, Mitrica Robert Gabriel, Marin Eugen
The invention relates to an automatic system for georeferencing and mapping in GIS, for the distribution of weed species in agricultural crops. The system according to the invention consists of a weed differentiation and classification subsystem (A), consisting of a video camera (1) for image acquisition, and a data processing unit (2), on which a dedicated software for differentiation runs. and classification of weeds based on their specific spectral characteristics, fluorescence and shape analysis, as well as other software for developing weed-specific models - GPS-RTK coordinates, which links weed species information with GPS-RTK coordinates received from a subsystem (B) georeferencing consisting of a (3) GPS antenna, which receives satellite information, a modem (4) GSM radio, for corrections from the National Georeferencing Network, and a receiver (5) GPS-RTK, specific information on the weed species and GPS-RTK coordinates being transmitted to a data storage unit (6) for later use, or via another modem (7) GSM radio, in real time, to a central server tral (C), consisting of a GSM radio modem (8) and a unit (9) running GIS software, the system can be used on dedicated vehicles or on any agricultural tractor.
Areas of application:
Agriculture, agricultural machinery industry
Keywords:
Agriculture, agricultural machinery, automatic guidance system, weed control
RO 132289 (BI)
RO
Sistem automat de ghidare pentru agregate agricole
Gîdea Mihai, Penescu Aurelian, Manea Dragoş, Vlăduţ Gabriel Cătălin, Constantinescu Mircea Cătălin, Marin Eugen
Invenția se referă la un sistem de ghidare automată a agregatelor agricole destinat executării lucrărilor de întreținere a culturilor de plante prășitoare, pe baza analizei spectrale.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură, industria utilajelor agricole
Cuvinte cheie:
Agricultură, utilaje agricole, sistem automat de ghidare
EN
Automatic guidance system for agricultural units
Gîdea Mihai, Penescu Aurelian, Manea Dragoş, Vlăduţ Gabriel Cătălin, Constantinescu Mircea Cătălin, Marin Eugen
The invention relates to a system for the automatic guidance of agricultural aggregates intended for the execution of maintenance work on weed crops, based on spectral analysis.
Areas of application:
Agriculture, agricultural machinery industry
Keywords:
Agriculture, agricultural machinery, automatic guidance system
RO 134733 (A0)
RO
Conservant natural pe bază de polifenoli din subproduse ale industriei vinului pentru sosuri bogate în uleiuri vegetale utilizate pentru prepararea salatelor gata de consum (PRESERVSALS)
Predescu Corina Nicoleta, Papuc Camelia Puia
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unui conservant natural cu proprietăţi antioxidante, emulgatoare şi antimicrobiene, utilizat în industria alimentară pentru sosuri şi salate gata de consum. Procedeul, conform invenţiei, constă în etapele de amestecare a tescovinei de struguri cu o soluţie hidroalcoolică în raport 1:10 (m/v), menţinerea în repaus timp de 10 h, după care amestecul este expus timp de 3 h la temperatura de 60°C. Urmează decantarea, filtrarea, răcirea la temperatura camerei şi centrifugarea amestecului, concentrarea şi/sau uscarea extractului prin metode uzuale, rezultând un produs sub formă de pudră bogat în polifenoli, având un conţinut de 0,2...0,5 g echivalent acid galic/100g (2000-5000 ppm).
Domenii de aplicabilitate:
Industria alimentară
Cuvinte cheie:
Conservant natural, tescovină
EN
Natural preservative based on polyphenols from wine industry by-products for sauces rich in vegetable oils used in the preparation of ready-to-eat salads (PRESERVSALS)
Predescu Corina Nicoleta, Papuc Camelia Puia
The invention relates to a process for obtaining a natural preservative with antioxidant, emulsifying and antimicrobial properties, used in the food industry for ready-to-eat sauces and salads. The process according to the invention consists in the steps of mixing the grape pomace with a hydroalcoholic solution in a ratio of 1:10 (m / v), keeping it at rest for 10 hours, after which the mixture is exposed for 3 hours at a temperature of 60° C, followed by decantation, filtration, cooling to room temperature and centrifugation of the mixture, concentration and/ or drying of the extract by usual methods, resulting in a powdered product rich in polyphenols, having a content of 0.2 ... 0.5 g equivalent gallic acid / 100g (2000-5000 ppm).
Areas of application:
Food industry
Keywords:
Natural preservative, pomace
RO 133113 (BI)
RO
Conservant natural obţinut din suc de păstârnac, pentru produse din carne (PASTIGUARD)
Papuc Camelia Puia, Predescu Corina Nicoleta, Ştefan Georgeta, Tudoreanu Liliana, Goran Gheorghe Valentin, Nicorescu Valentin Răzvan, Petcu Carmen Daniela
Invenția se referă la un produs - conservant natural cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante, bogat în nitriți naturali, obținut din păstârnac (Pastinaca sativa) și poate fi utilizat pentru conservarea cărnii, produselor din carne.
Domenii de aplicabilitate:
Industria alimentară
Cuvinte cheie:
Păstârnac (Pastinaca sativa), conservant natural, produse din carne
EN
Natural preservative obtained from parsnip juice for meat products (PASTIGUARD)
Papuc Camelia Puia, Predescu Corina Nicoleta, Ştefan Georgeta, Tudoreanu Liliana, Goran Gheorghe Valentin, Nicorescu Valentin Răzvan, Petcu Carmen Daniela
The invention relates to a product - a natural preservative with antimicrobial and antioxidant properties, rich in natural nitrites, obtained from parsnips (Pastinaca sativa) and can be used for preserving meat, meat products.
Areas of application:
Food industry
Keywords:
Parsnip (Pastinaca sativa), natural preservative, meat products
RO 133112 (BI)
RO
Conservant natural obţinut din suc de pătrunjel, pentru carne şi produse din carne (PETROGUARD)
Predescu Corina Nicoleta, Papuc Camelia Puia, Ştefan Georgeta,Tudoreanu Liliana, Goran Gheorghe Valentin, Nicorescu Valentin Răzvan, Petcu Carmen Daniela
Invenția se referă la un produs-conservant natural obținut din pătrunjel (Petroselinum crispum var. tuberosum), care are un conținut ridicat de nitriți și substanțe cu activitate antioxidantă și poate fi utilizat pentru conservarea cărnii și produselor din carne.
Domenii de aplicabilitate:
Industria alimentară
Cuvinte cheie:
Pătrunjel (Petroselinum crispum var. tuberosum), conservant natural, produse din carne
EN
Natural preservative obtained from parsley juice, for meat and meat products (PETROGUARD)
Predescu Corina Nicoleta, Papuc Camelia Puia, Ştefan Georgeta,Tudoreanu Liliana, Goran Gheorghe Valentin, Nicorescu Valentin Răzvan, Petcu Carmen Daniela
The invention relates to a natural preservative product obtained from parsley (Petroselinum crispum var. tuberosum), which has a high content of nitrites and substances with antioxidant activity and can be used for preserving meat and meat products.
Areas of application:
Food industry
Keywords:
Parsley (Petroselinum crispum var. tuberosum), natural preservative, meat products
RO 133871 (A2)
RO
Metodă de evaluare a marginilor tumorilor mamare ex vivo direct in timp real
Bîrţoiu Ion Alin, Viţălaru Bogdan Alexandru, Militaru Manuela, Munteanu Raluca Mădălina, Ţogoe Dorin Iulian, Grigorescu Cristiana Eugenia Ana, Rusu Mădălin Ion, Scoicaru Laurenţiu Octavian, Chiricuta Bogdan
Invenția se referă la o metodă de evaluare a marginilor tumorilor mamare ex vivo direct în timp real cu ajutorul spectroscopiei Raman amplificată de suprafață pentru evitarea recidivei și reintervenției chirurgicale.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină
Cuvinte cheie:
Tumori mamare, spectroscopie
EN
Method of assessing the edges of breast tumors ex vivo directly in real time
Bîrţoiu Ion Alin, Viţălaru Bogdan Alexandru, Militaru Manuela, Munteanu Raluca Mădălina, Ţogoe Dorin Iulian, Grigorescu Cristiana Eugenia Ana, Rusu Mădălin Ion, Scoicaru Laurenţiu Octavian, Chiricuta Bogdan
The invention relates to a method of evaluating the edges of ex vivo breast tumors directly in real time using surface amplified Raman spectroscopy to avoid recurrence and reoperation.
Areas of application:
Medicine
Keywords:
Breast tumors, spectroscopy
RO 134604 (A2)
RO
Metodă de cultură a trandafirului de dulceaţă în sistem ecologic
Butcaru Ana, Stănică Florin, Velcea Marian
Invenţia se referă la o metodă de cultură a trandafirului de dulceaţă în sistem ecologic. Metoda, conform invenţiei, constă în etapele de pregătire a terenului folosind plante amelioratoare pentru îmbogăţirea activităţii microbiene a solului, înfiinţarea culturii de trandafiri din specii variate de trandafiri urcători, remontante, cu parfum, formarea plantaţiei prin plantarea trandafirilor la 2,5...3 m între rânduri şi 1...1,5 m pe rând, pe un sistem de susţinere de tip spalier, întreţinerea cu tăieri anuale, aplicarea de tratamente ecologice şi de fertilizare cu produse ecologice corelate cu fiecare fenofază, exploatarea plantaţiei prin recoltarea petalelor, şi efectuarea de lucrări de întreţinere a solului în cultura de trandafiri ecologici.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură ecologică, trandafir de petale
Cuvinte cheie:
Agricultură ecologică
EN
Method of cultivating the edible rose in an organic system
Butcaru Ana, Stănică Florin, Velcea Marian
The invention relates to a method of cultivating a edible rose in an organic system. The method, according to the invention, consists in the stages of preparing the land using ameliorating plants to enrich the microbial activity of the soil, establishing the culture of roses from various species of climbing roses, remontant, with fragrance, forming the plantation by planting roses at 2.5 ... 3 m between rows and 1 ... 1.5 m per row, on a trellis-type support system, maintenance with annual pruning, application of organic treatments and fertilization with organic products correlated with each phenophase, exploitation of the plantation by harvesting the petals, and carrying out soil maintenance work in the cultivation of organic roses.
Areas of application:
Organic agriculture, petal rose
Keywords:
Organic agriculture
RO 134606 (A2)
RO
Hrănitoare pentru păsări sălbatice cu acces selectiv şi metodă de utilizare a acesteia pentru protecţia culturilor horticole integrate şi ecologice
Mihai Cosmin-Alexandru, Stănică Florin, Velcea Marian
Invenţia se referă la o hrănitoare pentru păsări sălbatice cu acces selectiv şi la o metodă de utilizare a acesteia pentru protecţia culturilor horticole integrate şi ecologice. Hrănitoarea conform invenţiei este constituită dintr-un corp (A) de forma literei "U" având două laturi (a şi b) verticale cu formă de pentagon simetric faţă de axa verticală, cu laturile verticale şi perpendiculare pe o bază (c) orizontală, cu laturi egale la partea superioară şi solidarizate cu un distanţier (8), pe care sunt practicate nişte găuri (1 şi 11) cu diametrul de 18-22 mm pentru accesul păsărilor la seminţe, dispuse inferior pe axa de simetrie, la o distanţă de 25-30 mm de baza (c) orizontală şi nişte alte găuri (2 şi 22) de acces la seminţe dispuse superior pe axa de simetrie, sub care, la o distanţă de 20-40 mm fiind dispuse nişte ştifturi (3, 5 şi 33, 55) filetate cu lungimea reglabilă între 10-35 mm pentru aşezarea unei păsări, ştifturile (3, 5 şi 33, 55) fiind asamblate în nişte bucşe (4, 6 şi 44, 66) pe cele două laturi (a şi b) verticale, corpul (A) fiind limitat lateral de nişte panouri (B şi C) transparente de formă dreptunghiulară, care la partea superioară sunt acoperite de un acoperiş (D) extins lateral stânga/dreapta cu 40-50 mm şi care este prevăzut cu două găuri (8 şi 88) pe axa de simetrie, prin care trece un fir (E) având nişte capete (9 şi 99) înnodate care sunt fixate în nişte găuri (7 şi 77) practicate la extremitatea superioară a axei de simetrie a laturilor (a şi b) verticale. Metoda de utilizare conform invenţiei constă în amplasarea unor hrănitoare în perioada de iarnă în spaţiile de cultură de protejat, la distanţe de 20-50 m una de alta, menţinerea lor în permanenţă cu rezerve de seminţe, simultan cu amplasarea de cuiburi artificiale dimensionate pentru aceeaşi talie a păsărilor şi pentru o densitate de 40-50 de cuiburi la 10 ha de cultură.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură ecologică, biodiversitate
Cuvinte cheie:
Agricultură ecologică, biodiversitate, fauna
EN
Feeders for wild birds with selective access and method of use for the protection of integrated and organic horticultural crops
Mihai Cosmin-Alexandru, Stănică Florin, Velcea Marian
The invention relates to a feeder for wild birds with selective access and to a method of its use for the protection of integrated and ecological horticultural crops. The feeder according to the invention consists of a body (A) in the shape of the letter "U" having two sides (a and b) vertically pentagon-shaped symmetrical to the vertical axis, with the sides vertical and perpendicular to a horizontal base (c), with equal sides at the top and secured to a spacer (8), on which are drilled holes (1 and 11) with a diameter of 18-22 mm for the access of birds to the seeds, arranged lower on the axis of symmetry, at a distance of 25-30 mm from the horizontal base (c) and some other holes (2 and 22) for access to the seeds arranged above the axis of symmetry, below which, at a distance of 20-40 mm, some pins are arranged (3, 5 and 33, 55) threaded with adjustable length between 10-35 mm for laying a bird, the pins (3, 5 and 33, 55) being assembled in bushes (4, 6 and 44, 66) on the two sides (a and b ) vertical, the body (A) being bounded laterally by transparent panels (B and C) of rectangular shape, which at the top are covered by a roof (D) extended laterally left / right by 40-50 mm and which is provided with two holes (8 and 88) on the axis of symmetry, through which passes a wire (E) having some ends (9 and 99) knots which are fixed in holes (7 and 77) made at the upper end of the axis of symmetry of the vertical sides (a and b). The method of use according to the invention consists in placing nurseries during the winter in the cultivation spaces to be protected, at distances of 20-50 m from each other, maintaining them permanently with seed reserves, simultaneously with the placement of artificial nests sized for the same size of birds and for a density of 40-50 nests per 10 ha of crop.
Areas of application:
Agricultură ecologică, biodiversitate
Keywords:
Organic agriculture, biodiversity, wildlife
RO 134482 (A0)
RO
Material suport fibros de plante oleaginoase cu proprietăţi antioxidante, îmbogăţit cu compuşi biologic activi obţinuţi din deşeuri de plante aromatice şi medicinale după extracţie şi metoda de obţinere a acestuia
Orțan Alina - Ruxandra – Eugenia, Băbeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spînu Simona, Drugulescu Manuel, Georgiev Milen
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unui material suport fibros cu proprietăţi antioxidante. Procedeul, conform invenţiei, constă în prelucrarea unui material fibros de plante oleaginoase de tip Silybum marianum L., Helianthus annuus L., Linum usitatissimum L., Carthamus tinctorius, prin spălare, uscare timp de 24 h la temperatura camerei, mărunţire şi tratare cu soluţie de acid sulfuric 1%, respectiv, soluţie de hidroxid de potasiu 1,7%, la fierbere, timp de 20...30 min, filtrare, spălare cu apă deionizată şi acetonă, uscare şi calcinare la temperatura de 500...550°C timp de 1...2 h, rezultând un filtrat care este îmbogăţit prin imersare, fără agitare, la temperatura de 25...30 ̆C, timp de 4...5 h în extract hidroalcoolic de Origanum vulgare L., rezultând un material sub formă de batoane având o activitate antioxidantă de 200...300 microg/ml echivalent acid galic.
Domenii de aplicabilitate:
Antioxidant, industria alimentară
Cuvinte cheie:
Alimentație, agricultură
EN
Fibrous support material of oil plants with antioxidant properties, enriched with biologically active compounds obtained from waste aromatic and medicinal plants after extraction and method of obtaining it
Orțan Alina - Ruxandra – Eugenia, Băbeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spînu Simona, Drugulescu Manuel, Georgiev Milen
The invention relates to a process for obtaining a fibrous support material with antioxidant properties. The process according to the invention consists in processing a fibrous material of oil plants such as Silybum marianum L., Helianthus annuus L., Linum usitatissimum L., Carthamus tinctorius, by washing, drying for 24 hours at room temperature, crushing and treatment with 1% sulfuric acid solution, respectively 1.7% potassium hydroxide solution, boiling for 20 ... 30 min, filtration, washing with deionized water and acetone, drying and calcination at a temperature of 500 ... 550 ° C for 1 ... 2 h, resulting in a filtrate which is enriched by immersion, without stirring, at a temperature of 25 ... 30 ̆C, for 4 ... 5 h in hydroalcoholic extract of Origanum vulgare L., resulting in a bar material having an antioxidant activity of 200-300 microg/ ml gallic acid equivalent.
Areas of application:
Antioxidant, food industry
Keywords:
Food, agriculture
RO 134472 (A0)
RO
Procedeu ecologic de obţinere a hranei pentru animale din amestec de deşeuri de plante aromatice şi medicinale autohtone rezultate în urma extracţiilor apoase, alcoolice şi hidroalcoolice
Ortan Alina - Ruxandra – Eugenia, Babeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spinu Simona, Dinu - Pîrvu Cristina Elena, Georgiev Milen
Invenţia se referă la un procedeu ecologic de obţinere a unor materii prime utilizate ca hrană pentru animale. Procedeul, conform invenţiei, constă în extracţia apoasă, hidroalcoolică sau alcoolică a unui amestec de deşeuri de plante aromatice şi medicinale de tip Origanum vulgare L., Apium graveolens L.1753, Momordica charantia L. şi Salvia officinalis L., timp de 2 h, la temperatura de 55°C, după care materialul vegetal uscat este amestecat omogen cu un liant uzual cu concentraţia de 1...3% în soluţie apoasă şi granulat utilizând un granulator cu dimensiuniule sitei de 4 mm, rezultând un amestec sub formă de granule utilizat în hrana animalelor.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură
Cuvinte cheie:
Alimentație, agricultură, hrana animalelor
EN
Ecological process for obtaining animal feed from a mixture of indigenous aromatic and medicinal plant wastes resulting from aqueous, alcoholic and hydroalcoholic extractions
Ortan Alina - Ruxandra – Eugenia, Babeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spinu Simona, Dinu - Pîrvu Cristina Elena, Georgiev Milen
The invention relates to an organic process for obtaining raw materials used as animal feed. The process according to the invention consists in the aqueous, hydroalcoholic or alcoholic extraction of a mixture of aromatic and medicinal plant wastes such as Origanum vulgare L., Apium graveolens L.753, Momordica charantia L. and Salvia officinalis L. for 2 hours. , at a temperature of 55 ° C, after which the dried plant material is mixed homogeneously with a usual binder with a concentration of 1 ... 3% in aqueous solution and granulated using a granulator with a sieve size of 4 mm, resulting in a mixture in the form of granules used in animal feed.
Areas of application:
Agriculture
Keywords:
Food, agriculture, animal feed
RO 134483 (A0)
RO
Extracte standardizate de Melissa officinalis l. - procedeu de obţinere şi potenţiala utilizare terapeutică
Orțan Alina - Ruxandra – Eugenia, Băbeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spînu Simona, Dițu Lia Mara, Georgiev Milen
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unor extracte vegetale cu acţiune terapeutică de uz topic. Procedeul, conform invenţiei, constă în extracţia asistată de microunde a materialului vegetal constând din părţi aeriene de Melissa officinalis, utilizând ca solvent alcool etilic absolut, în raport 1:3...1:6, timp de extracţie 10...35 min, putere microunde 700...1000 W, fără agitare, urmată de concentrare în evaporatorul rotativ şi uscarea prin liofilizare, rezultând extracte vegetale care prezintă concomitent activitate antioxidantă de 80...90% şi activitate antimicrobiană determinate prin măsurarea zonei de inhibiţie de 1...15 mm pentru Staphylococcus aureus şi 9...12 mm pentru Escherichia coli.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină
Cuvinte cheie:
Extract vegetal
EN
Standardized extracts of Melissa officinalis l. - process for obtaining and potential therapeutic use
Orțan Alina - Ruxandra – Eugenia, Băbeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spînu Simona, Dițu Lia Mara, Georgiev Milen
The invention relates to a process for obtaining herbal extracts with topical therapeutic action. The process, according to the invention, consists in the microwave assisted extraction of the vegetal material consisting of aerial parts of Melissa officinalis, using as solvent absolute ethyl alcohol, in a ratio of 1: 3 ... 1: 6, extraction time 10 ... 35 min , microwave power 700 ... 1000 W, without agitation, followed by concentration in the rotary evaporator and freeze-drying, resulting in plant extracts which simultaneously exhibit antioxidant activity of 80 ... 90% and antimicrobial activity determined by measuring the inhibition zone of 1 ... 15 mm for Staphylococcus aureus and 9 ... 12 mm for Escherichia coli.
Areas of application:
Medicine
Keywords:
Vegetable extract
RO 133178 (BI)
RO
Kit de reactivi pentru detecţia moleculară de agenţi virali TBEv și CCHFv şi bacterieni Francisella tularensis și Borrelia burgdorferi s.l. transmişi de căpuşe ixodoidea la om şi animale
Vladimirescu Alexandru Filip, Nicolescu Gabriela, Purcărea - Ciulacu Valeria, Necşulescu Marius, Dumitrescu Victoria Gabriela, Popescu Diana Mihaela, Ionescu Lucia Elena, Bicheru Simona Nicoleta, Bărăităreanu Stelian, Daneş Doina, Isculescu Emilia, Georgescu Ana Maria, Gavrilă Alexandra
Invenţia se referă la un kit de reactivi pentru detecţia moleculară de agenţi virali şi bacterieni transmişi de căpuşe la om şi animale. Kitul conform invenţiei detectează rapid, simultan, calitativ şi cantitativ prezenţa genomurilor de Borrelia burgdorferi s.l., Francisella tularensis, virusul encefalitei de căpuşă TBEv şi virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo CCHFv din aceeaşi probă biologică, fiind constituit din 10 tuburi care conţin: un amestec gata de folosinţă, de primeri şi sonde moleculare pentru detecţia celor 4 patogeni, aflaţi într-o combinaţie optimă de reacţie; un control intern de reacţie, conţinând primerii şi sonda caracteristică; controale pozitive pentru toţi patogenii ţintă, exprimate în număr de echivalenţi genomici/ml, inclusiv pentru controlul intern de reacţie, kitul fiind utilizat pentru 13 platforme real-time PCR comerciale, în sistem singleplex sau multiplex.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină
Cuvinte cheie:
Kit de reactivi, agenţi virali şi bacterieni, real-time PCR
EN
Reagent kit for the molecular detection of TBEv and CCHFv viral agents and bacteria Francisella tularensis and Borrelia burgdorferi s.l. transmitted by ixodoid ticks to humans and animals
Vladimirescu Alexandru Filip, Nicolescu Gabriela, Purcărea - Ciulacu Valeria, Necşulescu Marius, Dumitrescu Victoria Gabriela, Popescu Diana Mihaela, Ionescu Lucia Elena, Bicheru Simona Nicoleta, Bărăităreanu Stelian, Daneş Doina, Isculescu Emilia, Georgescu Ana Maria, Gavrilă Alexandra
The invention relates to a kit of reagents for the molecular detection of viral and bacterial agents transmitted by ticks to humans and animals. The kit according to the invention quickly, simultaneously, qualitatively and quantitatively detects the presence of the genomes of Borrelia burgdorferi s.l, Francisella tularensis, TBEv tick encephalitis virus and Crimean-Congo CCHFv hemorrhagic fever virus from the same biological sample, consisting of 10 tubes containing: a mixture g of use, of primers and molecular probes for the detection of the 4 pathogens, in an optimal combination of reaction; an internal reaction control, containing the primers and the characteristic probe; positive controls for all target pathogens, expressed in number of genomic equivalents/ ml, including for internal reaction control, the kit being used for 13 commercial real-time PCR platforms, in singleplex or multiplex system.
Areas of application:
Medicine
Keywords:
Reagent kit, viral and bacterial agents, real-time PCR
Cereri brevete
- Acoperire antimicrobiană și cu rol de protecție pentru suprafețele din piatră naturală cu valoare culturală și metodă de obținere a acesteia;
- Agent de încleiere cu proprietăți antimicrobiene pentru restaurare artefacte pe suport papetar aparținând patrimoniului cultural și metodă de obținere a acestuia;
- Aparat portabil cu laser pentru detectarea în timp real a unor markeri moleculari;
- Biomase din drojdii de bere și suspensii derivate din biomase, și procedee de obținere a acestora;
- Conservant natural pe bază de polifenoli din subproduse ale industriei vinului pentru sosuri bogate în uleiuri vegetale utilizate pentru prepararea salatelor gata de consum (PRESERVSALS);
- Consorțiu microbian multifuncțional pentru solubilizarea fitosiliciului, și procedeu pentru utilizarea acestuia;
- Echipament pentru tratarea semințelor cu plasmă rece;
- Hrănitoare pentru păsări sălbatice cu acces selectiv şi metodă de utilizare a acesteia pentru protecţia culturilor horticole integrate şi ecologice;
- Ingredient furajer pe bază de biomasă de drojdie îmbogățită cu tescovină;
- Metodă de cultură a trandafirului de dulceaţă în sistem ecologic;
- Metodă de evaluare a marginilor tumorilor mamare ex vivo direct in timp real;
- Material de lipire cu proprietăți antimicrobiene pentru restaurare artefacte pe suport ceramic aparținând patrimoniului cultural și metodă de obținere a acestuia;
- Metodă de monitorizare automată a germinației și creșterii plantulelor;
- Metodă de testare a infecției urinare cu Echerichia coli și sistem in vitro pentru aplicarea acesteia;
- Procedeu adaptat cultivării ciupercii Lentinula edodes (Shiitake) la nivel de laborator, și sistem automatizat de aplicare;
- Procedeu de obținere a unor suporturi biodegradabile din deșeuri lignocelulozice;
- Procedeu de preparare a suprafețelor cu nanostructuri din Au și Ag și instrument chirurgical astfel obținut, pentru evaluarea intraoperatorie a statusului marginilor tumorilor;
- Procedeu ecologic de realizare a unui câmp de cultivare a speciei Pleurotus eryngii în spații libere;
- Procedeu in vivo de determinare a efectului protectiv al unui nutraceutic la stresul oxidativ;
- Robiomush - Produs bioactiv din ciuperci sălbatice comestibile pentru îmbunătățirea amprentei microbiotei colonului;
- Sistem automat GIS pentru realizarea hărților cu distribuția speciilor de buruieni;
- Sistem bicomponent compozit biodegradabil pentru materiale de osteosinteză cu control biomecani;
- Soluție pulverizabilă antimicrobiană pentru restaurare/conservare suporturi din piele și metodă de obținere a acesteia;
- Stand pentru monitorizarea automată 3D a creșterii plantelor în laborator.
Soiuri omologate
204
RO
Mădălina (Camelina sativa (L.) Crantz) – biomasă pentru producerea de bio-kerosen
Săucă Florentina, Jurcoane Ștefania, Dobre Paul, Matei Florentina, Podgoreanu Emanuela, Moraru Andra, Cristea Stelică, Cornea Călina Petruța
Camelina sativa este o plantă anuală care aparține familiei Brassicaceae (Cruciferae) cu importanță economică pentru produsele alimentare, furaje și industria cosmetică. Uleiul din semințe este considerat o sursă durabilă pentru obținerea de biocombustibili de a doua generație, în special bio-kerosen. O nouă linie de camelină, numită FP-5-02, a fost dezvoltată în România și înregistrată pentru omologare în 2014. Linia hibridă a fost supusă testării în 6 centre diferite pe parcursul a trei ani consecutivi și a fost omologată în mai 2017 cu numele Mădălina.
Domenii de aplicabilitate:
Biocombustibil, economia circulară, produsele alimentare, furaje și industria cosmetică
Cuvinte cheie:
Biocombustibil, economia circulară, produsele alimentare, furaje și industria cosmetică
EN
Mădălina (Camelina sativa (L.) Crantz) - biomass for bio-kerosene production
Săucă Florentina, Jurcoane Ștefania, Dobre Paul, Matei Florentina, Podgoreanu Emanuela, Moraru Andra, Cristea Stelică, Cornea Călina Petruța
Camelina sativa is an annual plant belonging to the family Brassicaceae (Cruciferae) with economic importance for food, feed and cosmetics. Seed oil is considered a sustainable source of second-generation biofuels, especially bio-kerosene. A new camelina line, called FP-5-02, was developed in Romania and registered for homologation in 2014. The hybrid line was tested in 6 different centers over three consecutive years and was approved in May 2017 under the name Mădălina.
Areas of application:
Biofuel, circular economy, food, feed and cosmetics
Keywords:
Biofuel, circular economy, food, feed and cosmetics
606
RO
Bucur (Lycium barbarum L.) – soi românesc de goji
Asănică Constantin Adrian, Tudor Valerica, Teodorescu Răzvan Ionuț, Bălan Viorica, Mencinicopschi Claudia Ioana, Iacob Alexandru
Soiul este de vigoare mijlocie, cu port semierect și ramificare bună. Are o capacitate mare de fructificare, formează inflorescențe la majoritatea nodurilor. Maturarea fructelor este timpurie (începutul lunii iunie) și eșalonată până la sfârșitul lunii noiembrie. Se remarcă printr-o productivitate foarte mare (2,5-3 kg/planta) și susținută pe toata perioada de vegetație. Fructul este mijlociu, ovoidal, de culoare roșie, cu vârful ușor rotunjit. Greutatea fructelor este cuprinsă între 0,25-0,35g, având o aciditate de 0,6 mg/100g, un conținut în SUS de 18,5 % brix și o fermitate de 0,177 kgf/mm2. Utilizare mixtă: consum în stare proaspătă, deshidratare, dulceață și sucuri.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică, alimente funcționale
EN
Bucur (Lycium barbarum L.) - Romanian goji cultivar
The cultivar is of medium vigor, with a semi-straight port and good branching. It has a high fruiting capacity, forming inflorescences at most nodes. The ripening of the fruit is early (early June) and staggered until the end of November. It stands out with a very high productivity (2.5-3 kg/ plant) and sustained throughout the vegetation period. The fruit is medium, ovoid, red in color, with a slightly rounded tip. The weight of the fruit is between 0.25-0.35g, with an acidity of 0.6 mg/ 100g, a TSS content of 18.5% brix and a firmness of 0.177 kgf/ mm2. Mixed use: fresh consumption, dehydration, jam and juices.
Areas of application:
Horticulture, organic agriculture
Keywords:
Horticulture, organic agriculture, functional food
607
RO
Sara (sin. 410) (Lycium chinense Mill.) – soi românesc de goji
Asănică Constantin Adrian, Tudor Valerica, Teodorescu Răzvan Ionuț, Iacob Alexandru
Soiul de este de vigoare foarte mare, cu port semierect, deseori formând arcade largi de fructificare în partea superioară. Ramificarea este mijlocie. Fructul este foarte mare, roșu anilină, oblong, și formează muchii și coaste. Are punctul stilar proeminent la capătul fructului. Greutatea fructelor este cuprinsă între 0,5-0,6 g, având o aciditate de 0,39 mg/100g, un conținut în SUS de 24,42 ° brix și o fermitate de 0,132 kgf/mm2. Sunt dulci, aromate și destinate cu precădere consumului în stare proaspătă. Fructificarea este una mijlocie. Maturarea fructelor este timpurie (prima saptămână a lunii iunie) și destul de inconstantă în partea a doua a vegetației.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică, alimente funcționale
EN
Sara (sin. 410) (Lycium chinense Mill.) - Romanian goji cultivar
The cultivar is very vigorous, with a semi-erect port, often forming wide fruiting arches at the top. The branching is medium. The fruit is very large, aniline red, oblong, and forms edges and ribs. It has a prominent stylistic point at the end of the fruit. The weight of the fruit is between 0.5-0.6 g, with an acidity of 0.39 mg / 100 g, a TSS content of 24.42° brix and a firmness of 0.132 kgf / mm2. They are sweet, fragrant and intended mainly for fresh consumption. Fruiting is a medium. The ripening of the fruit is early (the first week of June) and quite inconsistent in the second part of the vegetation.
Areas of application:
Horticulture, organic agriculture
Keywords:
Horticulture, organic agriculture, functional food
...
RO
Simina (Asimina triloba L. Dunal.) – soi românesc de banana nordului
Stănică Florin, Zuccherelli Giuseppe
Origine: este un soi obţinut prin selecție, din material hibrid provenit din Italia de la Vitroplant, înregistrat la ISTIS în 2021. Posibilități de răspândire: zona de cultură a mărului. Pomul – vigoare medie, cu coroană sferică. Rodeşte preponderent pe ramuri mijlocii. Soiul – autosteril, cu perioadă de înflorire medie, recomandându-se ca soiuri polenizatoare Sunflower, Prima şi Overleese. Fructul – foarte mare (cca. 209,36 g), lung de aproape 10 cm, de formă neregulată, verde gălbui, acoperit cu pruină fină, albicioasă, pulpă albă ivorie, cremoasă, gust dulce accentuat, cu aromă foarte fină, specifică. Conţine 23% substanţă uscată solubilă, aciditate mică 0,12%, acid ascorbic 35,2 mg/100 g pp. Seminţele sunt brune închis, turtite, eliptice, mari de 1,2-1,5 x 1,5-2,5 cm, în număr de 10-12 seminţe pe fruct. Intră pe rod în anul 2-3 de la plantare şi are o capacitate de producţie de 15-20 t/ha.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
EN
Simina (Asimina triloba L. Dunal.) - Romanian cultivar of northern banana
Stănică Florin, Zuccherelli Giuseppe
Origin: cultivar obtained by selection, from hybrid material from Italy from Vitroplant, registered with ISTIS in 2021. Possibilities of cultivation: apple growing area. Tree - medium strength, with spherical crown. It bears fruit mainly on medium branches. The variety - self-sterile, with a medium flowering period, being recommended as pollinating varieties Sunflower, Prima and Overleese. The fruit - very large (approx. 209.36 g), almost 10 cm long, irregular in shape, yellowish green, covered with a fine, whitish plum, ivory white pulp, creamy, accentuated sweet taste, with a very fine, specific aroma. Contains 23% soluble dry matter, low acidity 0.12%, ascorbic acid 35.2 mg / 100 g pp. The seeds are dark brown, flattened, elliptical, large 1.2-1.5 x 1.5-2, 5 cm, 10-12 seeds per fruit. It bears fruit in the 2-3rd year after planting and has a production capacity of 15-20 t / ha.
Areas of application:
Horticulture, organic agriculture
Keywords:
Horticulture, organic agriculture