REZUMAT
Proiectul vizează agricultura circulară, zero-deșeuri, compostarea și tranziția de la agricultura convențională la cea ecologică. Economia circulară (EC) este un pilon esențial al Pactului verde european, ce prevede decizii privind cantitatea de deșeuri produsă, transformarea lor în resurse și reintroducerea lor în circuitul economic. Zero-deșeuri este o abordare holistică privind gestionarea deșeurilor, fiind o soluție alternativă abordată în ultimele decenii.
În cadrul proiectului vom aplica o schemă de fertilizare ce implică folosirea compostului obținut din material vegetal (frunze, resturi obținute în urma cosirii covorului vegetal, ramuri tocate etc din livadă și campus) precum și a celui obținut în urma compostării reziduurilor alimentare locale. Utilizarea compostului are efecte pozitive asupra activității microbiene a solului și a disponibilității nutrienților, precum și a creșterii biomasei respectiv productivitatea livezilor
La nivel mondial, valoarea producției de pere s-a dublat în ultimii 25 de ani. În România, însă, înregistrează un trend constant descrescător. În ultimii ani, programele de ameliorare au dus la crearea mai multor soiuri cu rezistență/toleranță la focul bacterian respectiv psylla ce ar putea intra și în proiectele privind înființarea de livezi în sistem ecologic. Soiuri precum Euras, Corina, Cristal, Tudor, Romcor și Orizont (Andreieș N.) sau cele din selecțiile de la Cluj-Napoca au calități deosebite și în ceea ce privește calitatea fructelor.
DATE GENERALE
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Model de tehnologie pentru cultura părului în sistem de economie circulară
Acronim proiect: (CIRCULAR-ECO-PĂR)
Cod proiect: 2021-6/2021.07.17
Contract nr.: 2021-08-
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: CS dr. Ana Cornelia Butcaru
OBIECTIVE
Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui model de tehnologie în sistem de economie circulară ce poate fi transferat ulterior către mediul economic, în special către fermele în conversie, respectiv ecologice.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
(1) Determinarea influenței tehnologiei aplicate asupra micoflorei cu identificarea antagoniștilor specifici;
(2) Determinarea influenței tehnologiei asupra stării de nutriție a plantelor și a unor parametri de calitate a solului;
(3) Determinarea influenței tehnologiei asupra producției și calității fructelor;
(4) Determinarea impactului asupra mediului și eficiența economică a schemei de fertilizare la păr.
ECHIPA DE CERCETARE
- Butcaru Ana Cornelia, CS dr., Director de proiect
- Mihai Cosmin Alexandru, Asistent univ. dr., Facultatea de Horticultură
- Gherasim Matei Tudor, student masterand în anul II, Științe Horticole Ecologice, Facultatea de Horticultură
- Ionescu Carmen Palmira, studentă în anul IV, Facultatea de Horticultură
ACTIVITĂȚI
A1. Etapa I de implementare a proiectului (august – decembrie 2021)
A1.1. Activități de compostare specifice agriculturii circulare
A1.2. Evaluarea preliminară a lotului demonstrativ de păr
A1.3. Evaluarea impactului asupra mediului și economic folosind LCA și LCCA
A2. Etapa a-II-a de implementare a proiectului (ianuarie – noiembrie 2022)
A2.1. Activități de compostare specifice agriculturii circulare
A2.2. Evaluarea impactului activităților specifice agriculturii circulare asupra indicatorilor de performanță specifici
A2.3. Evaluarea impactului asupra mediului și economic folosind LCA și LCCA
REZULTATE
- sistemul de compostare, compostul produs și deșeurile compostate,
- schema de fertilizare corelată cu determinările privind raportul C/N, diagnoză foliară, screening micofloră, coeficientul de respirație a solului,
- evaluarea producției și a calității fructelor,
- evaluarea impactului economic și asupra mediului (LCCA, LCA) al aplicării schemei de fertilizare propuse.
DISEMINARE
- Butcaru A.C., Mihai C.A., Stan A., Asănică A.C., Hoza D., Stănică F. (2021). Post-harvest monitoring of pear fruit quality parameters using DA-meter. Annals of the University of Craiova (in press)
- Poster ”Model de tehnologie pentru cultura părului în sistem de economie circulară (CIRCULAR-ECO-PĂR)”, Medalia de argint, Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România