Competiție internă GRANT JUNIOR
Dezvoltarea de acoperiri funcționale pe bază de chitosan și extracte vegetale
pentru aplicații în industria agro-alimentară (EDIFOODMAT)
REZUMAT
Alterarea microbiană a alimentelor reprezintă o problemă ce duce la pierderea a 25% din alimente înainte de consum. O multitudine de microorganisme duc la degradarea produselor alimentare, acțiunea lor fiind dependentă de pH, activitatea apei, oxigen și dioxid de carbon. Un reper al tehnologiei alimentare din momentul de față este încorporarea agenților antioxidanți și antimicrobieni în filme edibile.
Tehnologia învelișurilor edibile este prietenoasă cu mediul, iar aceasta poate îmbunătăți produsele alimentare prin scăderea oxidării lipidelor, prevenirea pierderii funcționalității proteinelor, reducerea mirosurilor nedorite, încetinirea decolorării și a pierderilor de umiditate.
Proiectul EDIFOODMAT are ca țintă obținerea de învelișuri edibile din chitosan ca și model demonstrativ al tehnologiei de producere a soluțiilor formatoare de filme. Acest lucru necesită obținerea și caracterizarea diferitelor amestecuri. Scopul este realizarea unui sistem eficient de depozitare a fructelor proaspăt tăiate, reducând degradarea aspectelor calitative în timpul perioadei post-recoltă și pentru extinderea duratei de viață la raft. Proprietățile învelișurilor pot fi îmbunătățite prin încorporarea unor ingrediente funcționale, precum agenți împotriva brunificării sau antimicrobieni, uleiuri esențiale sau coloranți naturali.
DATE GENERALE
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Dezvoltarea de acoperiri funcționale pe bază de chitosan și extracte vegetale pentru aplicații în industria
Acronim proiect: (EDIFOODMAT)
Cod proiect: 2021-8/2021.07.19
Contract nr.: 1281/30.07.2021
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: August 2021 – Noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: Asist. Univ. Dr. Popescu Paul-Alexandru
OBIECTIVE
Obiectivul general al proiectului este obținerea de filme comestibile inovative pe bază de chitosan, adăugând compuși bioactivi naturali specifici, cu scopul de a prelungi durata de valabilitate a unor fructe proaspete tăiate și de a le mentine proprietățile nutriționale si senzoriale neschimbate cat mai mult timp.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: (1) Dezvoltarea soluțiilor pe bază de chitosan utilizând cantități diferite de chitosan și determinarea celei mai bune formulări pe baza proprietăților de formare a filmului; (2) Incorporarea diferiților agenți compuși bioactivi (uleiuri esențiale, extracte din plante) utilizând cea mai bună formulare pe bază de chitosan; (3) Caracterizarea formulărilor nou dezvoltate prin activitatea lor antimicrobiană și antioxidantă, (4) Aplicarea noului film comestibil pe un produsului alimentar și testarea interacțiunii lui cu matricea alimentară.
ECHIPA DE CERCETARE
- Paul-Alexandru POPESCU, Asist. Unir. Dr., Director de proiect, Facultatea de Biotehnologii
- Vlad Ioan POPA, ACS Drd. Ing., Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- Mihai FRÎNCU, ACS Drd. ing., Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
REZULTATE
- Obținerea de filme comestibile pe bază de chitosan cu compuși bioactivi naturali specifici, cu scopul de a prelungi durata de valabilitate a unor fructe proaspete tăiate
- Încorporarea diferiților agenți compuși bioactivi (uleiuri esențiale, extracte din plante) în soluțiile de chitosan obținuteș
- Testarea in vivo a soluțiilor de chitosan dezvoltate pe fructe proaspete
Proiectul EDIFOODMAT a avut ca țintă obținerea de acoperiri comestibile din chitosan funcționalizate cu uleiuri esențiale în vederera realizării unui sistem eficient de depozitare în stare refrigerată a fructelor proaspăt tăiate, reducând degradarea aspectelor calitative în timpul perioadei post-recoltă precum și pentru extinderea duratei de viață la raft. Proprietățile învelișurilor pot fi îmbunătățite prin încorporarea unor ingrediente funcționale, precum agenți împotriva brunificării sau antimicrobieni, uleiuri esențiale sau coloranți naturali. Acoperirile comestibile dezvoltate pe bază de chitosan și uleiuri esențiale au reușit să îmbunătățească calitatea și durata de valabilitate a căpșunilor și a feliilor de mere în timpul perioadei de depozitare, reducând la minimum modificările fizico-chimice și menținând o încărcătură microbiană semnificativ mai mică în comparație cu probele neacoperite (probele martor). Tratamentul probelor de căpșune și a feliilor de mere cu acoperirile comestibile dezvoltate pe bază de chitosan și ulei esențiale de cătină și sâmburi de struguri a menținut pe parcursul celor 7 zile de depozitare la rece (4°C și 8°C) proprietățile fizico-chimice și caracteristicile nutrițonale (activitatea antioxidantă, cantitatea de polifenoli totali și cantitatea de acid ascorbic). În cazul probelor de căpșuni, după 7 zile de depozitare la rece, acoperirile comestibile dezvoltate au reușit să reducă semnificativ creșterea microbiană, prelungindu-se astfel termenul de valabilitate al probelor. Se poate concluziona că acoperirile dezvoltate pe bază de chitosan reprezintă o metodă promițătoare de prelungire a termenului de valabilitate și de menținere a parametrilor de calitate ai căpșunilor și feliilor de mere în timpul depozitării la rece, astfel reducand-se risipa alimentară.
DISEMINARE
Articole in extenso publicate în reviste ISI cu factor de impact
- Paul-Alexandru Popescu, Laurentiu Mihai Palade, Ioana-Cătălina Nicolae, Elisabeta Elena Popa, Amalia Carmen Miteluț, Mihaela Cristina Drăghici, Florentina Matei, Mona Elena Popa. Chitosan-Based Edible Coatings Containing Essential Oils to Preserve the Shelf Life and Postharvest Quality Parameters of Organic Strawberries and Apples during Cold Storage, Foods – Special Issue Edible Films and Coatings for Food Preservation, https://www.mdpi.com/2304-8158/11/21/3317. (Impact Factor – 5.561)
Articole publicate în reviste ESCI
- Paul-Alexandru POPESCU, Vlad Ioan POPA, Amalia Carmen MITELUT, Elisabeta Elena POPA, Mihaela Cristina DRAGHICI, Mona Elena POPA. 2021. State of the art on functional coatings for applications in the agri-food industry, Bulletin of the University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Food Science and Technology, Volum 78(2), https://journals.usamvcluj.ro/index.php/fst/article/viewFile/14263/pdf
- Paul-Alexandru POPESCU, Vlad Ioan POPA, Mihai FRÎNCU, Amalia Carmen MITELUȚ, Elisabeta Elena POPA, Mona Elena POPA. 2022. In vitro research study on the antimicrobial activity of sea buckthorn, black cumin and grape seed essential oils against selected food spoilage fungi, Scientific Papers. Series B, Horticulture. Vol. LXVI, No. 1. http://horticulturejournal.usamv.ro/pdf/2022/issue_1/Art122.pdf
- Paul-Alexandru POPESCU, Ioana-Cătălina NICOLAE, Amalia Carmen MITELUȚ, Elisabeta Elena POPA, Mihaela Cristina DRĂGHICI, Valerica Luminița VIȘAN, Mona Elena POPA. 2022. Scientific Papers. Series B, Horticulture. Vol. LXVI, No. 1. https://horticulturejournal.usamv.ro/pdf/2022/issue_1/vol2022_1.pdf
Participări la conferințe internaționale:
- State of the art on functional coatings for applications in the agri-food industry, Popescu Paul Alexandru, Popa Vlad Ioan, Mitelut Amalia Carmen, Popa Elena Elisabeta, Draghici Mihaela, Popa Mona Elena, 19th International Conference "Life sciences for sustainable development", University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, Romania, 23-25 September 2021 – Prezentare orala (on-line) si poster
- In vitro research study on the antimicrobial activity of sea buckthorn, black cumin and grape seed essential Oils against selected food spoilage fungi, Paul-Alexandru POPESCU, Vlad Ioan POPA, Mihai FRÎNCU, Amalia Carmen MITELUȚ, Elisabeta Elena POPA, Mona Elena POPA International Conference "Agriculture for Life, Life for Agriculture", Bucuresti, 2 – 4 Iunie 2022 – Prezentare orala
- Minimally processing and preservation methods for shelf-life prolonging of different types of fruits, Paul-Alexandru POPESCU, Ioana-Cătălina NICOLAE, Amalia Carmen MITELUȚ, Elisabeta Elena POPA, Mihaela Cristina DRĂGHICI, Valerica Luminița VIȘAN, Mona Elena POPA International Conference "Agriculture for Life, Life for Agriculture", Bucuresti, 2 – 4 Iunie 2022 – Prezentare poster
- Literature review on the antioxidant activity of some plant extracts, fruits and spices and their application in food industry, Paul A. Popescu, Cătălina I. Nicolae, Amalia C. Miteluț, Elisabeta E. Popa, Mihaela C. Draghici, Mona E. Popa, Multidisciplinary Conference on Sustainable Development, Timisoara, 26 – 27 mai 2022 - Prezentare poster
- Evaluation of different factors affecting the antifungal activity of chitosan, Paul-Alexandru POPESCU, Cătălina-Ioana NICOLAE, Elena Elisabeta POPA, Mihaela Cristina DRAGHICI, Amalia Carmen MITELUȚ, Florentina MATEI, Mona Elena POPA, EFFOST International Conference 2022, Dublin, Irlanda, 7-9 Noiembrie 2022 - Prezentare poster
Participări la târguri și saloane de Invenții și Inovații:
- Diploma de excelenta la „Salonul Internațional al cercetarii stiintifice, inovarii si inventicii, editia XIX, 20-22 octobmrie 2021, România” cu posterul intitulat „Development of functional coatings based on chitosan and plant extracts for applications in the agri-food industry (EDIFOODMAT)”, autori: Popescu Paul-Alexandru, Popa Vlad Ioan, Frincu Mihai.
- Diploma de participare si medalie de argint la „Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 14 octombrie 2021, Timișoara, România” cu posterul intitulat „Development of functional coatings based on chitosan and plant extracts for applications in the agri-food industry (EDIFOODMAT)”, autori: Popescu Paul-Alexandru, Popa Vlad Ioan, Frincu Mihai.
- Diploma de excelenta – Asociatia Justin Capra acordata cu prilejul participarii la „Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 14 octombrie 2021, Timișoara, România”, cu posterul „Development of functional coatings based on chitosan and plant extracts for applications in the agri-food industry (EDIFOODMAT)”, autori: Popescu Paul-Alexandru, Popa Vlad Ioan, Frincu Mihai.
- Diploma de excelenta – Asociatia Justin Capra acordata cu prilejul participarii la „Ugal INVENT”, cu posterul „Development of functional coatings based on chitosan and plant extracts for applications in the agri-food industry (EDIFOODMAT)”, autori: Popescu Paul-Alexandru, Popa Vlad Ioan, Frincu Mihai.
- Medalie de aur la „International Exhibition INVENTICOR, editia a 11-a, 2022, Deva, Romania” cu posterul intitulat „Development of functional coatings based on chitosan and plant extracts for applications in the agri-food industry (EDIFOODMAT)”, autori: Popescu Paul-Alexandru, Popa Vlad Ioan, Frincu Mihai.
- Diploma de participare si medalie de bronz la „Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 8-a, 10 octombrie 2022, Timișoara, România” cu posterul intitulat „Development of chitosan based edible coatings for improving the shelf-life of strawberries”, autori: Popescu Paul-Alexandru, Nicoale Ioana-Catalina, Frincu Mihai.
- Diploma de excelenta si medalie de argint la „INVENTICA 2022, Iasi, Romania”, cu posterul „Development of functional coatings based on chitosan and plant extracts for applications in the agri-food industry (EDIFOODMAT)”, autori: Popescu Paul-Alexandru, Nicoale Ioana-Catalina, Frincu Mihai.