Competiție internă 2021
Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase
(EcoLegDry)
REZUMAT
Agricultura ecologică are ca scop producerea de hrană sănătoasă pentru organismul uman, ținând cont de echilibrele locale, regionale şi încurajând folosirea resurselor existente, asigurând funcţionarea eficientă a pieţei interne, încrederea consumatorilor şi protejând interesele acestora. Obținerea produselor ecologice este reglementată de reguli şi principii de producţie stricte care pun accent pe calitatea ce trebuie să o aibă solul, apa și tehnologiile aplicate până la obţinerea produsului ecologic. Astfel, procesarea legumelor și fructelor ecologice este un subiect abordat din ce în ce mai des în ultimii ani, atât la nivelul comunității științifice naționale și internaționale, cât și în rândul fermierilor și procesatorilor. Este bine cunoscut faptul că metodele de procesare minimală prin deshidratare și liofilizare sunt două dintre metodele acceptate în agricultura ecologică. Prin tema abordată, în prezentul proiect se dorește obținerea de chipsuri din legume ecologice utilizând tehnologii de procesare minimală. Pentru îndeplinirea acestui scop, se vor monitoriza parametrii tehnologici de calitate ai legumelor după deshidratare și ai plantelor aromatice după liofilizare, selectându-se acelea care vor sta la baza elaborării rezultatelor finale. Echipa proiectului intern EcoLegDry este formată din cercetători, cadre didactice, masteranzi și studenți care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, Facultății de Horticultură și Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase
Acronim: EcoLegDry
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 1264/14.07.2021
Cod proiect: cod 2021-0031/14.07.2021
Director de proiect: CSIII dr. ing. Andreea (STAN) BARBU
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 14.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiectivul principal al proiectului este obținerea de chipsuri din legume ecologice prin tehnologii de procesare minimală.
Obiectivele specifice derivă din obiectivul principal al proiectului și sunt:
- OS1. Evaluarea gradului de conștientizare și acceptanță a consumatorilor față de chipsurile din legume.
- OS2. Dezvoltarea și optimizarea tehnologiilor de deshidratare pentru legumele ecologice.
- OS3. Îmbunătățirea/îmbogățirea chipsurilor din legume ecologice prin aplicarea pudrelor liofilizate obținute din plante aromatice
- OS4. Creșterea vizibilității prin diseminare și comunicare
ECHIPA DE CERCETARE
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
- Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- CS III dr. ing. BARBU (STAN) ANDREEA – Director de proiect
- CS dr. ing. chim. ION VIOLETA ALEXANDRA
- CS III dr. biol. DOBRIN AURORA
- ACS drd. ing. FRÎNCU MIHAI
- ACS drd. ing. PETRE ANDREI
- Facultatea de Horticultură
- Conf. univ. dr. LAGUNOVSCHI-LUCHIAN Viorica
- Șef lucr. dr. BADEA Monica Luminița
- Ing. Bogdan Andreea - masterandă
- Nae Adina - studentă
- Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
- Șef lucr. dr. DRAGOMIR Nela
- Șef lucr. dr. DEFTA Nicoleta
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
REZULTATE
Principalele rezultate așteptate se referă la: realizarea unei tehnologii de minimă procesare prin deshidratare a legumelor ecologice; obținerea unor produse inovative cu calitate ridicată fiind diseminate prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings și de popularizare a științei, prin comunicări științifice. Realizarea site-ul web al proiectului, dar și prin implicarea masteranzilor de la specializarea Științe Horticole Ecologice din cadrul Facultății de Horticultură, coordonat de doamna conf. dr. Lagunovschi-Luchian Viorica, membru senior al echipei proiectului.
- Articol popularizare EcolegDry
- PROCESSING METHODS USED FOR ORGANIC VEGETABLE CHIPS - REVIEW
- NUTRITIONAL COMPOSITION OF FRESH ORGANIC VEGETABLES
- LOPHANTUS ANISATUS (NETT.) BENTH. USED AS DRIED AROMATIC INGREDIENT
DISEMINARE
- Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase -EcoLegDry - 1
- Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase -EcoLegDry - 2
- Chipsuri din legume ecologice îmbogățite cu pudre din plante aromatice liofilizate obținute prin TEHNOLOGII DE MINIMĂ PROCESARE PRIN DESHIDRATARE - 1
- Chipsuri din legume ecologice îmbogățite cu pudre din plante aromatice liofilizate obținute prin TEHNOLOGII DE MINIMĂ PROCESARE PRIN DESHIDRATARE - 2
- Chipsuri din legume ecologice îmbogățite cu pudre din plante aromatice obținute prin TEHNOLOGII DE MINIMĂ PROCESARE PRIN LIOFILIZARE - 1
- Chipsuri din legume ecologice îmbogățite cu pudre din plante aromatice obținute prin TEHNOLOGII DE MINIMĂ PROCESARE PRIN LIOFILIZARE - 2
- Characterization of freeze-dried basil used as aromatic ingredient to enrich the nutritional quality of food
- EcoLegDry - Medalia de aur
- Organic vegetables minimal processing technologies used to obtained innovative healthy products - EcoLegDry
- Proiectul EcoLegDry, soluții pentru obținerea unor produseinovative sănătoase
- Diplomă de excelență și medalia PRO INVENT - 1
- Diplomă de excelență și medalia PRO INVENT - 2
- Diplomă de excelență și medalia PRO INVENT - 3
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: CS III dr. ing. Andreea (STAN) BARBU
Telefon: +40 769 716 512
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.