REZUMAT
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unei tehnologii eco-inovative de obținere a produselor aglutenice cu pulpă de dovleac ecologic (Cucurbita maxima) destinate persoanelor cu alimentație special, respectiv celor cu intoleranță la gluten. Produsele aglutenice ecologice cu pulpă de dovleac elaborate în cadrul proiectului, vor fi realizate cu ingrediente gluten free obținute în agricultura ecologică, iar dovleacul va fi achiziționat din ferme ecologice locale. Pulpa de dovleac este un ingredient bogat în β-caroten, glucide, fibre alimentare, etc., cu proprietăți senzoriale speciale agreate de consumatorul român. Produsul finit, pe care dorim să îl obținem, va combina caracteristicile nutritive și terapeutice ale dovleacului cu cele ale făinurilor fără gluten. Produsele finite rezultate vor fi analizate din punct de vedere a stabilității în timp și o analiză a costurilor, validarea tehnologiei în vederea transferului tehnologic. Echipa proiectului intern EcoDonela este formată din cercetători, cadre didactice, masteranzi și studenți care își desfășoară activitatea în cadrul Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare și Facultății de Horticultură..
Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1267/30.07.2021, acronim EcoDonela.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima), destinate persoanelor cu alimentație specială
Acronim: EcoDONELA
Tipul proiectului: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Autoritatea contractantă: USAMV București
Nr. contract: 1267/30.07.2021
Cod proiect: 2021-0033/14.07.2021
Director de proiect: Șef lucrări dr. ing. Dragomir Nela
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 30.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiectivul principal este obținerea unui produs eco-inovativ, tip fursec, din făinuri aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima) ecologic, destinate persoanelor cu alimentație specială.
ECHIPA DE CERCETARE
- Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
- Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
- Șef lucr. dr. DRAGOMIR Nela– Director de proiect
- Șef lucrări dr. ing BAHACIU Gratziela Victoria
- Șef lucrări dr. ing. IANIȚCHI Daniela
- Șef lucrări dr. ing. DEFTA Nicoleta
- Șef lucrări dr. ing. MAFTEI Marius Laurian
- Prof. univ. dr. DRĂGOTOIU Dumitru
- Drd. ing. Gavriș Teodor
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- C.S. III dr. ing. BUTCARU Ana Cornelia
- C.S. II ing. chim. ION Violeta Alexandra
- C.S. III BARBU (STAN) Andreea
- Inginer cercetare ing. MOŢ Andrei
- C.S. III BUJOR - NENIȚA Oana-Crina
- CS III dr. biol. DOBRIN Aurora
- Facultatea de Horticultură
- Conf. univ. dr. LAGUNOVSCHI-LUCHIAN Viorica
- Șef lucrări dr. ing. BADEA Monica Luminița
- Ing. Apostol Toma George - masterand
ACTIVITĂȚI
A1 – Elaborarea tehnologiei de obținere a fursecurilor aglutenice cu pulpă de dovleac ecologice.
- A1.1. Testarea de rețete și noi soluții tehnologice;
- A1.2. Realizarea analizelor specifice pe produsele obținute;
- A1.3. Diseminarea rezultatelor;
A2 – Validarea tehnologiei de obținere în vederea transferului tehnologic.
- A2.1. Realizarea analizelor specifice (analiza senzorială, determinarea acceptanței consumatorilor, analize fizico-chimice, determinarea activității antioxidantă etc.);
- A2.2. Analiza costurilor - analiza ciclului de viață (LCA) și analiza costului ciclului de viață (LCCA);
- A2.3. Diseminarea rezultatelor.
REZULTATE
Principalele rezultate așteptate se referă la: realizarea unei tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima), destinate persoanelor cu alimentație specială, diseminarea prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Ciation Index și participări la sesiuni științifice naționale și internaționale, diseminarea informațiilor prin organizarea de workshop-uri tematice, publicarea unei cărți, precum și implicarea masteranzilor, doctoranzilor și studenților din cadrul fiecărei entități partenere.
DISEMINARE
- Poster - Dragomir Nela, Bahaciu Gtaziela-Victoria, Miller Andreia-Elena Biscuiți aglutenici cu făină de migdale și dovleac. Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România, Medalie de argint; Asociația Justin Capra – diplomă de excelență.
- WORKSHOP - Produse ecologice aglutenice cu pulpă de dovleac destinate persoanelor cu alimentație special, organizat în data de 12.2021 în cadrul Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere –USAMV București, Online -GoogleMeet