REZUMAT
Alimentaţia rafinată şi foarte concentrată, ritmul alert de viaţă, asociate cu sedentarismul au dus la creşterea incidenţei bolilor precum obezitatea, diabetul zaharat, ateroscleroza, bolile cardiovasculare, cancere de colon, ceea ce impune adoptarea unor politici nutriţionale care să stabilească intervențiile preventive specifice și să adopte măsuri proactive pentru combatere. Realizarea de produse alimentare hipocalorice dar care să asigure in acelaşi timp nutrienţii necesari menţinerii sănătăţii poate fi o soluţie în acest sens.
Proiectul îşi propune realizarea de produse din carne tocată cu adaosuri de fibre din surse locale, care să fie bogate în principii nutritive specifice cărnii, respectiv în aminoacizi esenţiali, vitamine din grupul B, substanţe minerale, dar care să aibă indice caloric scăzut.
Utilizarea diferitelor fibre alimentare este benefică deoarece reduce valoarea energetică a produselor finite, grăbeşte tranzitul intestinal facilitând eliminarea compuşilor de catabolism, influenţează în bine microflora intestinală, scade concentraţia colesterolului şi lipidelor serice. Mai mult, în funcţie de provenienţă, derivatele vegetale prezintă diferite alte beneficii precum: capacitatea antioxidantă, conţinut ridicat în acizi graşi polinesaturaţi, vitamine, minerale, fitohormoni, substanţe care cresc valoarea nutritivă a produselor în care sunt încorporate.
Studiul urmăreşte evaluarea impactului adaosului de fibre asupra caracteristicilor senzoriale şi fizico-chimice ale produselor finite, stabilităţii în timp, precum şi asupra gradului de acceptare de către consumatori.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, proiect 1066/15.06.2022, acronim FiberBeef, perioada de implementare 2022-2023.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Obţinerea unui preparat inovativ din carne tocată de vită cu adaos de fibre din surse locale
Acronim: FiberBeef
Tipul proiectului: Competiție internă de proiecte de cercetare a USAMV București
Autoritatea contractantă: USAMV București
Nr. contract: 1066/15.06.2022
Cod proiect: 2022-0006/16.05.2022
Director de proiect: Șef lucrări dr. Ianiţchi Daniela
Durata proiectului: 17 luni
Perioada de derulare: iunie 2022 – noiembrie 2023
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiectivul general: Obținerea unui produs inovativ din carne de vită cu adaos de fibre din surse locale şi cu valoare energetică scăzută.
Obiective specifice:
Dezvoltarea unor formule de produse hipocalorice utilizând diferite fibre din surse locale şi în diferite proporţii şi identificarea variantelor optime.
Caracterizarea formulelor realizate sub aspect senzorial, fizico-chimic şi microbiologic.
Testarea acceptabilităţii produselor proiectate.
Creșterea vizibilității rezultatelor cercetării prin diseminare.
ECHIPA DE CERCETARE
Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
- Șef lucr. dr IANIȚCHI Daniela – Director de proiect
- Șef lucr. dr. DRAGOMIR Nela
- Șef lucr. dr. MAFTEI Marius Laurian
- Șef lucr. dr. DEFTA Nicoleta
- Șef lucr. dr. POŞAN Paula
- Șef lucr. dr. NISTOR Lucica
- Șef lucr. dr. MALOŞ Gabriel
- ing. LUNGU Veronica
- dr. VLAD Iulian
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- S. III dr. CONSTANTIN Carmen Gabriela
- S. III dr. DOBRIN Aurora
- S. II ing. chim. ION Violeta Alexandra
Facultatea de Biotehnologii
- Șef lucrări dr. DIGUŢĂ Camelia
REZULTATE
REZULTATE PROIECT FiberBeef, Contract nr. 1066/15.06.2022
THE EFFECT OF PROTEIN DERIVATIVES AND STARCH ADDITION ON SOME QUALITY CHARACTERISTICS OF BEEF EMULSIONS AND GELS. Autori Daniela Ianitchi, Livia Patrascu, Floricel Cercel, Nela Dragomir, Iulian Vlad, Marius Maftei. Articol publicat in Agriculture; IF 3,4; 2023; WOS:000979456500001; https://www.mdpi.com/2077-0472/13/4/772
VEGETABLE DERIVATIVES USED IN MEAT PRODUCTS. Veronica-Denisa LUNGU, Daniela IANIŢCHI, Marius MAFTEI, Paula POŞAN, Nela DRAGOMIR, Camelia HODOŞAN, Iulian VLAD, lucrare susţinută public în Conferința internațională ”Agriculture for Life, Life for Agriculture” şi publicată în Scientific Papers. Series D. Animal Science, Vol. LXVI, Issue 1; 2023; https://animalsciencejournal.usamv.ro/pdf/2023/issue_1/Art55.pdf
FUNCTIONALITY AND APPLICATION OF DIETARY FIBER IN FOOD PRODUCTS – REVIEW. Nela DRAGOMIR, Daniela IANITCHI, Marius Laurian MAFTEI, Gratziela Victoria BAHACIU, Paula POSAN, lucrare susţinută public în Conferința internațională ”Agriculture for Life, Life for Agriculture” şi publicată în Scientific Papers. Series D. Animal Science, Vol. LXVI, Issue 2; 2023; https://animalsciencejournal.usamv.ro/pdf/2023/issue_2/Art58.pdf
Diseminare rezultate proiect in cadrul evenimentului Toamna Horticolă Bucureşteană, 5 – 8 octombrie 2023, prin lucrarea VEGETABLE DERIVATIVES USED IN MEAT PRODUCTS – poster. Autori: Veronica Denisa LUNGU, Daniela IANIŢCHI, Marius MAFTEI, Paula POŞAN, Nela DRAGOMIR, Camelia HODOŞAN, Iulian VLAD
"UTILIZAREA FIBRELOR VEGETALE IN PRODUSELE DE CARNE", autori: Daniela IANIŢCHI, Paula POŞAN, Marius MAFTEI, Nela DRAGOMIR, Lucica NISTOR, lucrare susţinută public în cadrul evenimentului INDAGRA – Conferinţele USAMV Bucureşti, 28 octombrie 2023.
Obţinerea de produse de carne hipocalorice prin înlocuirea grăsimilor cu fibre şi validarea prin analize specifice, testarea acceptabilităţii de către consumatori şi diseminarea rezultatelor prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings, comunicări științifice şi workshop-uri.