REZUMAT
Proiectul de față se aliniază cerințelor actuale ale consumatorilor în ceea ce privește creșterea disponibilității pe piața locală a unor produse sănătoase, minimal procesate, îmbunătățite proteic și nu în ultimul rând echilibrate nutrițional. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea, obținerea și testarea unui produs de tip snack, sărat, cu un conținut mare de proteine vegetale. Noutatea proiectului derivă, în principal, din compoziția produsului ce constă dintr-un amestec de legume și semințe, ce se dorește a fi folosite integral, reducându-se la minim deșeurile. Acest amestec va fi stabilit în funcție de compoziția acestora pentru a rezulta un produs echilibrat din punct de vedere nutrițional. Dezvoltarea și optimizarea tehnologiei de obținere a produsului constituie un alt criteriu de noutate a proiectului, ceea ce contribuie la dezvoltarea economiei circulare. Produsul rezultat va fi analizat din punct de vedere senzorial și în același timp, utilizând o analiză de tip conjoint, se vor determina deciziile de cumpărare ale consumatorilor în funcție de compoziție, tehnologia de procesare, proprietățile nutriționale și nu în ultimul rând în funcție de costul final al produsului.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Dezvoltarea unui produs nou de tip “snack” proteic - vegetal, echilibrat nutrițional
Acronim: PROVEG
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV Bucuresti
Nr. Contract: 1063/15.06.2022
Cod proiect: 2022-0004/ 16.05.2022
Director de proiect: Sef lucr. dr. Drăghici Mihaela
Durata proiectului: 17 luni
Perioada de derulare: 1.07.2022 – 30.11.2022
Valoarea totala: 75.000 lei
OBIECTIVE
Obiectiv general: dezvoltarea, obținerea și testarea unui produs de tip snack – sărat, minimal procesat cu conținut mare de proteine vegetale și echilibrat nutrițional.
Obiectivele specifice derivă din obiectivul general al proiectului și sunt:
- OS1. Evaluarea preferințelor consumatorului față de produsele de tip snack – sărate cu conținut mare de proteine vegetale;
- OS2. Dezvoltarea și optimizarea unei tehnologii de obținere a unui produs “tip snack”, sărat cu conținut mare de proteine vegetale, la nivel de laborator;
- OS3. Studiu conjoint pentru analizarea preferințelor consumatorului față de produsul obținut și sensibilitatea la preț a acestuia;
- OS4. Creșterea vizibilității prin diseminare și comunicare.
ECHIPA DE CERCETARE
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
- Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
- Facultatea de Biotehnologii
- Sef lucr. dr. DRAGHICI Mihaela – Director de proiect
- Prof. univ. dr. POPA Mona Elena
- Șef lucr. dr. POPA Elisabeta Elena
- Șef lucr. dr. GEICU – CRISTEA Mihaela
- Asist. univ. dr. POPESCU Paul Alexandru
- Drd. TOADER Alexandru
- Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- CS dr. ing. chim. ION Violeta Alexandra
- CS dr. ing. chim. BUJOR Oana
- CS III dr. biol. DOBRIN Aurora
- CS ing. bth. CONSTANTIN Carmen
- ACS drd. ing. MOT Andrei
- Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
- Șef lucr. dr. DRAGOMIR (CARAGEA) Nela
REZULTATE
Principalele rezultate așteptate se referă la:
- stabilirea unei tehnologii de minimă procesare a legumelor ce vor intra in componenta produsului final;
- obținerea unui produs vegetal, sarat, de tip snack, imbogatit proteic si echilibrat nutritional;
- diseminarea rezultatelor prin articole ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings și de popularizare a științei, prin comunicări științifice si o cerere de model de utilitate.
- realizarea site-ului web al proiectului.