REZUMAT
Proiectul propune administrarea unor adsorbanți nealergeni de origine vegetală și/sau minerală în fază prefermentativă și postfermentativă pentru eliminarea polifenolilor indezirabili din musturile sau din vinurile obținute din soiul Tămâioasă românească din centrul viticol Pietroasa. Vinurile obținute din soiuri aparținând familiei Muscat, din care face parte și soiul Tămâioasă românească, conțin adesea polifenoli ușor oxidabili, cu gust amar, care afectează calitatea percepută a vinului. Reducerea acestor polifenoli este necesară, dar trebuie să se realizeze cu un impact minim asupra aromelor sau precursorilor de arome, astfel încât să se păstreze profilul senzorial specific soiului aromate. Materialele adsorbante utilizate trebuie să corespundă noilor cerințe ale pieței, să fie nealergene, să nu fie de sinteză chimică astfel încât să fie păstrată naturalețea produsului finit și să asigure siguranța şi securitatea alimentară. În proiect sunt evaluate câteva variante experimentale la nivel de stație pilot (Laboratorul de Oenologie), în care sunt utilizate materiale adsorbante alternative în doua faze importante ale vinificației, în fază prefermentativă, aplicate pe mustul brut și în fază postfermentativă aplicate, după primul pritoc, pe vinul brut. Calitatea vinurilor experimentale va fi evaluată prin analize fizico-chimice (stațiunea Pietroasa), analize spectrofotometrice pentru polifenoli totali şi culoare, analize de profil al substanțelor volatile prin utilizarea unui gaz-cromatograf de tip nas electronic (Facultatea de Horticultură) și prin analize senzoriale standardizate descriptive și de profil senzorial total şi aromatic (Centrul Hortinvest + Laboratorul de Oenologie). Cele mai bune variante tehnologice vor fi utilizate la Pietroasa pentru producerea vinurilor aromate din soiul Tămâioasă românească.
ABSTRACT
The project proposes the use of some non-allergenic fining agents of vegetable and/or mineral origin, added in the pre-fermentative and post-fermentative phases of winemaking for the elimination of undesirable polyphenols from the musts or wines obtained from the Tâmâioasă Românească variety grown in the Pietroasa wine-growing center. Wines obtained from varieties belonging to the Muscat family, as it is the case of Tâmiaoasă Românească variety, often contain easily oxidizable polyphenols, which impart a bitter taste that affect the perceived quality of wine. The removal of some of these polyphenols must be carried out with minimal impact on the aromas or their precursors, so as to preserve the sensory profile specific to the variety. The adsorbent materials used must meet new market requirements, to be non-allergenic, if possible, not chemically synthesized, so that to preserve the genuineness of the finished product and ensure food safety and security. In this project, several experimental variants are evaluated at the pilot station scale (Laboratory of Enology), in which alternative oenological adsorbent materials are used in two important phases of winemaking, in the pre-fermentative phase, applied to the raw must and in the post-fermentative phase, applied after the wine is racked off. The quality of the experimental wines will be evaluated through physical-chemical analyzes (Pietroasa station), spectrophotometric analyzes for total polyphenols and colour, profile analyzes of volatile substances using an GC electronic nose (Faculty of Horticulture) and through standardized sensory analyzes, descriptive, total profile and aromatic profile (Hortinvest Center + Laboratory of Enology). The best technological options will be used at Pietroasa for the production of aromatic wines from Tâmâioasă Românească variety.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Tehnologii inovative și sustenabile pentru limpezirea și eliminarea polifenolilor indezirabili din musturile și vinurile obținute din soiul Tămâioasă românească prin utilizarea unor materiale adsorbante de origine vegetală și minerală
Acronim: Fine4Pietroasa
Tipul proiectului: Proiecte interne/ "USAMV VERDE" - Competiţie internă 2023
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 849/30.06.2023
Cod proiect: cod 2023-0009 / 31.05.2023
Director de proiect: Prof. univ. dr. Arina Oana ANTOCE
Durata proiectului: 17 luni
Perioada de derulare: 30.06.2023- 30.11.2025
Finanţare MEN: 150.000 lei
Buget total proiect: 150.000 lei
OBIECTIVE
Ob.1. Efectuarea unor tratamente în fază pre-fermentativă cu produse pe bază de proteine din plante pentru limpezire, stabilizare și eliminare polifenoli indezirabili, la soiul Tămâioasă românească, la nivel de stație pilot (microvinificație). Studiu comparativ al cleitorilor pe bază de proteine din plante și al cleitorilor pe bază de PVPP (diverse combinații și doze).
Ob.2. Vinificarea la nivel industrial a soiului Tămâioasă românească în variantă de tehnologie clasică în vederea realizării unor variante experimentale cu tratamente pe bază de proteine din plante aplicate pe vinul brut în etapă post-fermentativă la nivel de stație pilot.
Ob.3. Evaluarea impactului tratamentelor de cleire asupra calității vinurilor obținute din soiul Tămâioasă românească cultivat în centrul viticol Pietroasa prin analizarea compușilor volatili cu ajutorul cromatografiei rapide de tip nas electronic, a parametrilor de culoare, a limpidității și stabilității fizico-chimice prin tehnici spectrofotometrice și turbidimetrice.
Ob.4. Evaluarea impactului tratamentelor cu cleitori de origine vegetală asupra calității vinurilor prin metode senzoriale descriptive standardizate, atât pentru vinurile tinere, cât şi în evoluție.
Ob.5. Identificarea variantelor tehnologice optime pentru obținerea de vinuri tipice, limpezi, cu stabilitate fizico-chimică bună și cu menținerea culorii la nivele minime de oxidare pentru o mai bună valorificare a vinurilor obținute din soiul Tămâioasă românească din centrul viticol Pietroasa.
Ob.6. Modernizarea stației pilot a Facultății de Horticultură din cadrul USAMVB prin efectuarea de reparații ale clădirii, pardoselii și ale pereților, instalarea unor cisterne de microvinificaţie și cuplarea la stația de răcire pentru experimente de cercetare și didactice.
ECHIPA DE CERCETARE
REZULTATE
Proiectul contribuie efectiv prin obţinerea unor tehnologii alternative inovative şi sustenabile pentru limpezire și de eliminare a polifenolilor ușor oxidabili din musturi și vinuri obținute din soiul Tămâioasă românească. Prin implementarea variantelor optime se vor putea obține vinuri cu caracteristici senzoriale tipice soiului Tămâioasă românească.
- Rezultatele asociate proiectului se vor publica în reviste recunoscute la nivel internaţonal prin publicare de articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings.
- Workshop demonstrativ prin prezentarea vinurilor experimentale la Zilele Horticulturii Bucureştene (luna mai 2024).
- Transferul tehnologic se va face către sectorul de producţie al Staţiunii Didactice și de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Pomicultură Pietroasa-Istriţa, fiind direct interesată de implementarea noilor tehnologii.