REZUMAT
Noul program de cercetare și inovare al UE, Orizont Europa 2020-2027 are drept element cheie progresul spre o “Europa verde și sănătoasă”. In acest context, proiectul VitisBIOTIC își propune dezvoltarea unei soluții sustenabile de valorificare a subproduselor rezultate din viticultură (coarde de viță de vie) prin obținerea de extracte vegetale bogate în compuși polifenolici (în special acid galic) și testarea efectului lor modulator asupra disbiozei implicate în patologia cardiovasculară. Coardele de vița de vie reprezintă o sursă valoroasă de obținere a produselor cu valoare adaugată ridicată, datorită conținutului bogat de substanțe biologic active recunoscute pentru proprietățile lor de fortificare a organismului și cardioprotectoare. In cadrul proiectului vor fi utilizate soiurile de struguri roșii (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon), rose (Busuioacă de Bohotin) și albi (Fetească albă, Tămâioasă Românească), furnizate de S.D.C.D.V.P. Pietroasa-Istrița și va fi dezvoltat un nou proces extractiv bazat pe acțiunea enzimelor lignocelulozolitice. Extractele vegetale vor fi analizate fitochimic și formulele standardizate bogate în acid galic vor fi testate in vitro pentru a evalua efectul de modulare produs pe disbioza cardiovasculară. Testarea in vitro se va realiza cu simulatorul gastrointestinal GIS1, dezvoltat în laboratoarele Facultații de Biotehnologii iar acțiunea modulatoare va fi evaluată prin metode microbiologice, de biologie moleculară, pe baza analizei cromatografice HPLC și cu un echipament de tip “nas electronic” pentru produșii volatili (Facultatea de Horticultură). Modelul experimental se bazează pe demonstrarea in vitro a efectului modulator al acidului galic și al extractelor vegetale obținute din coarde de viță de vie, bogate în acid galic și stilbeni. Acesta reprezintă o nouă aprofundare terapeutică pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, bazată pe modularea microbiotei intestinale și identificarea mecanismelor care asigură refacerea echilibrului microbian și metabolic intestinal. Rezultatele pot fi valorificate în industria farmaceutică, la producerea nutraceuticelor (Europa sănătoasă) dar și în viticultura deoarece extractele polifenolice sunt obținute din subproduse (Europa verde).
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Valorificarea subproduselor din viticultură pentru obținerea unui preparat nutraceutic bazat pe polifenoli, utilizat la modularea disbiozei cardiovasculare
Acronim: VitisBIOTIC
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 847/30.06.2023
Cod proiect: 2023-0003/30.06.2023
Director de proiect: Şef lucrări Dr. Dinu Laura-Dorina
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 30.07.2023- 25/11/2024
Valoarea totală: 150.000 lei
OBIECTIVE
Obiectivul principal:
Dezvoltarea unei soluții sustenabile de valorificare a subproduselor (coarde de viță de vie) obținute din viticultura prin obținerea unor extracte vegetale bogate în compuși polifenolici (acid galic și stilbeni) și testarea efectului lor modulator asupra disbiozei implicate în patologia cardiovasculară (CV).
Obiective specifice:
O1. Dezvoltarea unui proces extractiv nou și analiza fitochimică și antioxidantă a extractelor obținute din coarde de viță de vie;
O2. Testarea in vitro și evaluarea efectului de modulare produs de acidul galic pe disbioza CV;
O3. Analiza comparativă a acțiunilor modulatoare induse pe microflora CV cu formulele selectate de extract vegetal.
ECHIPA DE CERCETARE
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
Facultatea de Biotehnologii (coordonator)
- Şef lucrări Dr. Dinu Laura-Dorina - Director de proiect
- Prof. Habil. Dr. Vamanu Emanuel
- Prof. Habil. Dr. Israel-Roaming Florentina
- Doctorand Barcan Alexandru
- Doctorand ing. Badea Florentina
- Ing. Murarescu Simona Mihaela
Staţiunea Didactică şi de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Pomicultură Pietroasa-Istriţa (partener 1)
- Doctorand ing. Baniţă Cornel Daniel
Facultatea de Horticultură
- Prof. Habil. Dr. Antoce Arina Oana
- Şef lucrări Dr. Cojocaru George Adrian
REZULTATE
Principalele rezultatele așteptate se referă la: dezvoltarea unui proces extractiv nou pentru obtinerea extractelor din coarde de viţă de vie bogate în compuși polifenolici (în special acid galic și stilbeni), caracterizarea microbiotei cardiovasculare, testarea in vitro și evaluarea efectului de modulare produs de acidul galic și a formulelor selectate de extract vegetal cu efect nutraceutic.
- Lucrare (Q1):
Dinu, L.-D.; Gatea, F.; Roaming Israel, F.; Lakicevic, M.; Dedović, N.; Vamanu, E. 2023 The modulation effect of a fermented bee pollen postbiotic on cardiovascular microbiota and therapeutic perspectives. Biomedicines, 11 (10), 2712. https://doi.org/10.3390/biomedicines11102712
- Lucrare tip review (Q2):
Dinu, L.-D.; Vamanu, E. 2024 Gut microbiota modulators based on polyphenols extracted from winery by-products and their applications in the nutraceutical industry, Life (in press)
- Participare la conferința Innovations in food loss and waste management, Ancona 23-25.1.2024 cu posterul “An improved method to extract polyphenols from viticulture waste”
DISEMINARE
Diseminarea rezultatelor se va realiza prin publicarea de articole științifice (Q1/Q2, ISI Emerging Sources Citation Index/ISI Proceedings), participări la conferințe și simpozioane naționale și internaționale cu lucrări propuse pentru comunicare și elaborarea unei cereri de brevet.
GALERIE