REZUMAT
Proiectul intitulat „Cercetări privind risipa agroalimentară, cauze și modalități de prevenire a acesteia în gospodăriile din România” are ca scop dimensionarea pe tot parcursul lanțului alimentar al fenomenului risipei alimentare din gospodăriile din România, în vederea dezvoltării de măsuri ce trebuie să prevină acest fenomen și să limiteze impactul socio-economic, precum și crizele legate de securitatea alimentară și de schimbările climatice.
Pierderile și risipa de alimente reprezintă o provocare globală. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din totalitatea alimentelor produse în întreaga lume se pierd sau se risipesc la un moment dat pe parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente, de la fermă la consumator. În UE, aceste pierderi reprezintă aproximativ 87,6 milioane de tone de alimente în fiecare an.
Ineficiențele care apar de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente și la nivelul consumului au, de asemenea, consecințe majore asupra mediului. Prin urmare, limitarea pierderilor și a risipei de alimente poate contribui la combaterea foametei și, totodată, a problemelor de mediu, cum ar fi schimbările climatice.
În România se aruncă la gunoi aproximativ 1,35 milioane de tone de hrană provenită din risipa din gospodării.
Cu aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor care ajung anual la pubelă, România se situează la jumătatea clasamentului european în ceea ce privește cantitatea de alimente aruncate, conform studiului ONU ca și alte țări vecine Cehia și Slovacia înregistrează o cifră identică, Bulgaria are un indicator de 68/kg per cap de locuitor în timp ce Republica Moldova sau Ucraina au câte 76 de kilograme.
În România se dorește reglementarea risipei alimentare prin ,,Legea privind diminuarea risipei alimentare“ care a fost adoptată în România în anul 2016, actul normativ reglementând în special cum ar trebui să procedeze operatorii economici astfel încât alimentele să nu ajungă la gunoi. Legea 217 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 17 noiembrie 2016,iar normele metodologice de aplicare au fost aprobate de Guvern pe data de 8 februarie 2019.
ABSTRACT
The project entitled "Studies on agri-food waste, causes and prevention mechanisms in Romanian households" aims to measure the phenomenon of food waste in Romanian households throughout the food chain, in order to develop measures to prevent this phenomenon and limit socio-economic impact, as well as food security and climate change crises.
The food loss and waste represent a global challenge. According to the Food and Agriculture Organization (FAO) within the United Nations (UN), almost a third part of the total quantity of food that is produced globally is lost or wasted somewhere along the food supply chain, from the farm to the fork. In European Union (EU), this quantity of waste food is equivalent with approximately 87.6 million tons every year.
The deficiencies that appear along the food supply chain and at the consumption level also have major consequences on the environment. As a result, the limitations of the food losses and waste can contribute to the famine reduction and, in the same time, to the environmental issues, such as the climate change.
In Romania, almost 1.35 million tons of food is wasted, originating from the household waste. By reaching almost 70 kilograms of food wasted per capita in a year, Romania is situated in the middle of the European statistics related to the wasted quantity of food, according to the UN study. While Czech Republic and Slovakia reach the identical quantity, Bulgaria reaches 68 kg per capita and Moldavia and Ukraine reach 76 kilograms.In Romania, there is a general consensus regarding the regulation of the food waste phenomenon by applying The Reduction of Food Waste Act, which was adopted in Romania in 2016, the normative act specifically regulating how economic operators should proceed in order for the food to not end up in the trash. Law 217 was published in the Official Gazette on November 17, 2016 and the methodological rules of application were approved by the Government on February 8, 2019.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Cercetări privind risipa agroalimentară, cauze și modalități de prevenire a acesteia în gospodăriile din România
Acronim: ReWaFA
Tipul proiectului: Competiție internă de proiecte 2023
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 845/30.06.2023
Cod proiect: cod 2023-0007
Director de proiect: Sl.univ.dr.Daniel NIJLOVEANU
Durata proiectului: 17 luni
Perioada de derulare: 30.06.2023- 30.11.2024
Finanţare MEN: 75.000 lei
Cofinanțare: 7500 lei
Buget total proiect: 82.500 lei
OBIECTIVE
Obiectivul general (OG): Identificarea cauzelor, a dimensiunii și impactului risipei agroalimentare precum și a masurilor de prevenire și combatere a acesteia.
Obiectiv specifice (OS)1: Analiza contextului național și global privind risipa agroalimentară.
Obiectiv specifice (OS)2: Identificarea, influenta si analiza factorilor socio-economici care determină risipa alimentara.
Obiectiv specifice (OS)3: Elaborarea unor scenarii de reducere a risipei alimentare în Romania.
ECHIPA DE CERCETARE
Partener 1 – Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală
- Sl.univ.dr.Nijloveanu Daniel
- Prof.univ.dr.Dinu Toma Adrian
- Prof.univ.dr.Tudor Valentina Constanța
- Prof.univ.dr.Fîntîneru Alexandru
- Conf.univ.dr.Tița Victor
- Sl.univ.dr.Chiurciu Irina
- Asist.dr.Bold Nicolae
- Asist.drd.Smedescu Cosmina Andreea
- Drd.Gheorghe Pătrăcioiu Nicoleta
Partener 2 - Facultatea de Horticultură
- Prof.univ.dr.Peticilă Adrian George
- Prof univ.dr.Drăghici Elena
- Drd.Urechescu Liviu
- Drd.Jerca Emanuela
Partener 3 - Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească
- Ing.Dr.Mihalașcu Costel
- Ing.Dr. Marian Stoian
- Vlad (Mavrodin) Adriana Mihaela
REZULTATE
- Rezultatele asociate proiectului se vor publica în reviste recunoscute la nivel național și internaţonal prin publicare de articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings.
A. Articole în extenso publicate în reviste ISI cu factor de impact:
B. Articole publicate în reviste ESCI / BDI
C. CONFERINȚE ȘI SEMINARII