REZUMAT
Cercetarea urmărește dezvoltarea semnificativă a cunoștințelor științifice și tehnologice orientate spre îmbunătățirea randamentului plantelor din punct de vedere cantitativ și calitativ (valoare nutrițională) cu analiza resurselor de apă și energie înglobate în produs, cu studiu de caz asupra cultivării prin metode integrative a plantelor de salată în sistem NFT.
Analizând procesul, identificând etapele, elementele componente ce intervin, calibrând modelul, vor putea fi determinate pentru fiecare variantă de creștere în parte consumurile de apă și energie, astfel încât să fie stabilite corelații și să fie identificat punctul optimal care să susțină varianta cea mai sustenabilă, cu cantitate și valoare nutrițională maximă a producției în condițiile minimului de apă și energie consumate.
Proiectul susține o nouă abordare integrativă care oferă soluții pentru reducerea consumului de apă și nutrienți, reducerea consumului de energie electrică prin utilizarea sistemului de iluminare LED cu lungimi de undă specifice și fotoperioadă, cu efecte benefice asupra calității mediului și diminuarea costurilor reprezintă o soluție ecologice.
Cunoștințele dobândite în cadrul cercetării deschid perspective științifice privind ingineria funcțională a creșterii plantelor, precum și noi evoluții tehnologice de eficientizare a resurselor naturale în manieră sustenabilă.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 30.06.2023-24.11.2024.
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Analiza eficienței utilizării apei și energiei în mod sustenabil în creșterea plantelor de salată în sistem NFT
Acronim: WEEfiLet
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 850 /30.06.2023
Cod proiect: 0008-2023/30.06.2023
Director de proiect: Conf.univ.dr.ing. Augustina Sandina TRONAC
Durata proiectului: 17 luni
Perioada de derulare: 30.06.2023- 24.11.2024
Valoarea totală: 75.000 lei
OBIECTIVE
Obiectiv 1 Analiza procesului și calibrarea sistemului de experimentare
Obiectiv 2 Analiza eficienței utilizării apei și energiei în mod sustenabil
Obiectiv 3 Diseminarea rezultatelor
ECHIPA DE CERCETARE
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
1.Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului - https://fifim.ro
- Conf.univ.dr.ing. TRONAC Augustina Sandina – Director de proiect
- Conf.univ.dr. MUSTAȚĂ Sebastian Costel
- Sef lucrări dr. NIȚU Oana Alina
- Lector univ.dr. GHEORGHE Marilena
- Sef lucrări dr. DRĂCEA Dragoș
- C.d.asoc.dr. POSTAMENTEL Mariana
- Doctorand BOROIU Mirela Elena
- Doctorand BOROIU Laurențiu Cătălin
2.Centrul de Cercetare pentru studiul calitătii produselor agroalimentare - https://www.qlab.ro/laboratoare
- CS III dr.ing. DOBRIN Aurora
- CS III dr. ing. CONSTANTIN Carmen
- CS dr. ing. IVAN Elena Ştefania
3.Facultatea de Horticultură - https://horticultura-bucuresti.ro/
- Prof.univ.hab.dr. DRĂGHICI Elena Maria
- Doctorand JERCA Emanuela
4. Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală – https://managusamv.ro/
- Conf.univ.dr. VLAD Ionela Mituko
REZULTATE
Principalele rezultate așteptate se referă la: o metodologie de optimizare a creșterii plantelor în sistem NFT în manieră sustenabilă; diseminare prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings, prin comunicări științifice; realizarea site-ul web al proiectului.
DISEMINARE
Rezumat acceptat la Conferința Internațională Agriculture for Life, Life for Agriculture - 2024 pentru lucrarea științifică intitulată ”SUSTAINABLE APPROACH OF NUTRIENT FILM TECHNOLOGY BASED ON EFFICIENT WATER AND ENERGY USE - INTERMEDIATE RESULTS”, autori: Augustina Sandina TRONAC, Dragoș DRĂCEA, Sebastian MUSTAȚĂ, Oana Alina NIȚU.
GALERIE
Igienizare incintă înainte de plantare
Montare răsaduri salată în sistem NFT
Contozirare pentru consumatorii ce intervin
Consumatorii mari identificați