Susorgplus
- RO
- EN
Titlul proiectului: Dezvoltarea de tehnologii de procesare inteligente, de aditivi alimentari și coloranți naturali, crearea de material suport pentru un cod de practici în scopul creşterii sustenabilităţii și acceptanţei consumatorilor de produse alimentare ecologice
- REZUMAT
- DATE GENERALE
- OBIECTIVE
- GENERAL CONSORȚIU
- ECHIPA DE CERCETARE
- PLANUL DE REALIZARE
- REZULTATE
- DISEMINARE
- CONTACT
REZUMAT
Procesarea alimentelor ecologice este caracterizată prin abordări empirice care au ca rezultat consumuri mari de materii prime și energie, precum și deteriorarea produsului, afectând astfel sustenabilitatea și calitatea produselor. S-au realizat pași importanți în sensul diminuării acestor pierderi, printr-un proiect anterior (Core Organic Plus), însă un Cod de Bune Practici încă nu a fost elaborat până în prezent.
Restricțiile existente în utilizarea aditivilor și necesitatea eliminării treptate a substanțelor neconforme sporesc în continuare presiunea, în timp ce întregul potențial al aditivilor și coloranților naturali este neexplorat. Proiectul SusOrgPlus va aborda aceste aspecte în scopul prelucrării și obținerii de produse cu valoare adăugată din materiale vegetale și de origine animală, prin dezvoltarea de noi procese inteligente, aditivi/coloranți naturali și a unui material suport pentru un Cod de Bune Practici. Implicarea cercetătorilor din domeniul alimentar, a inginerilor de proces, mecanici și de control, a agricultorilor și furnizorilor de tehnologie, precum și utilizarea unei abordări bazate pe nevoile părților interesate vor asigura toate condițiile relevante pentru dezvoltarea de procese inteligente, eficiente și cu consum redus de energie și de produse cu valoare adăugată. Echilibrul geografic în rândul participanților la proiect, din Europa Centrală, de Est, de Nord și de Sud, va asigura relevanța proiectului în întreaga UE și în afara acesteia.
Contribuția USAMV București la obiectivele proiectului SusOrgPlus va oferi sectorului ecologic: (a) produse cu valoare adăugată (aditivi/coloranți naturali); (b) creșterea eficienței proceselor tehnologice de procesare, cu reducerea consumurilor specifice de resurse bio; (c) reducerea cantității de deșeuri rezultate din prelucrarea materiei prime proaspete; (d) evaluarea calitativă și senzorială a produselor ecologice inovative obținute; (f) analiza gradului de acceptanță a consumatorilor pentru produsele alimentare ecologice îmbogățite cu aditivi alimentari și coloranți naturali; (g) material suport pentru Codul de Bune Practici; (h) diseminarea rezultatelor proiectului și instruirea fermierilor/procesatorilor, altor actori interesati din sistemului de educație și cercetare (studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice, cercetători, etc.).
DATE GENERALE
Proiect finanţat prin PN III – Cooperare Europeana si Internationala – Orizont 2020
Titlul proiectului: Dezvoltarea de tehnologii de procesare inteligente, de aditivi alimentari și coloranți naturali, crearea de material suport pentru un cod de practici în scopul creşterii sustenabilităţii și acceptanţei consumatorilor de produse alimentare ecologice
Acronim proiect: SusOrgPlus
Tip proiect: ERANET
Cod proiect: ERANET-COREORGANIC-SusOrgPlus
Contract nr.: 4/2018
Valoarea proiectului: 500.500 lei
Durata proiectului: 36 luni
Perioada de derulare: 01.05.2018 – 30.04.2021
Autoritatea contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării
Contractor: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Director de proiect: Prof.univ.dr. Liliana BĂDULESCU
„Acest proiect este finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, CCCDI - UEFISCDI, proiect numărul ERANET-COREORGANIC-SusOrgPlus, în cadrul PNCDI III”
OBIECTIVE
Proiectul are următoarele trei obiective:
O1. Dezvoltarea, testarea și evaluarea de noi aditivi alimentari/coloranți naturali și aplicarea acestora în diferite produse, inclusiv evaluarea calitativă și senzorială a proprietăților de conservanți, coloranți, aromatizanți, valoarea nutrițională și nutraceutică, oferind astfel participanților de pe piață mijloace pentru a-și asigura și crește competitivitatea produselor ecologice procesate.
O2. Evaluarea calitativă și senzorială a produselor ecologice inovative obținute și analiza gradului de acceptanță a consumatorilor pentru produsele alimentare ecologice îmbogățite cu aditivi alimentari și coloranți naturali; extinderea bazei de date elaborate în cadrul proiectului SusOrganic (SO) privind aspectele legate de calitatea produselor procesate și impactul asupra mediului.
O3. Angajamentul părților interesate, implicarea studenților și diseminarea se vor baza pe rețeaua/activitățile existente în SO. Angajamentul părților interesate are un impact crucial asupra dezvoltării de noi cunoștințe, a transferului de cunoștințe și a dezvoltării inovațiilor planificate și, prin urmare, o abordare coordonată de părțile interesate va fi aleasă pentru toată dezvoltarea tehnologică. Activitățile de diseminare vor fi concepute special pentru a ajunge la o gamă largă de părți interesate, în special producători, procesatori și consumatori.
GENERAL CONSORȚIU
Coordonator:
Barbara Sturm, University of Kassel, Germany
Parteneri:
Albert Esper, Meridian Fruchthandelsgesellschaft, Germany
Girma Gebresenbet, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden
Liliana Bădulescu, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania
Michael Bantle, SINTEF Energy Research, Norway
Oliver Hensel, University of Kassel, Germany
Paola Pittia, University of Teramo, Italy
Riccardo Massantini, University of Tuscia, Viterbo, Italy
ECHIPA DE CERCETARE
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
- Prof. dr. Liliana Bădulescu – Director de proiect
- CS dr.chim. Oana-Crina Bujor-Nenița – Responsabil implementare
- Conf. dr. Orţan Alina Ruxandra
- Conf. dr. Viorica Lagunovschi-Luchian
- Conf. dr. Carmen-Georgeta Nicolae
- Lect. univ.dr. Anuţa Valentina
- Sef lucr. dr. Monica-Luminiţa Badea
- Sef lucr. dr. Dragomir Nela
- CS dr.ing. Andreea Stan
- CS dr.biol. Aurora Dobrin
- CS dr.ing. Carmen Gabriela Constantin
- ACS drd. Mihaela-Maria Zugravu
- ACS drd. Vlad-Ioan Popa
- Drd. ing. Andrei Moţ
- Ing. Ilina Ştefăniţă
- Nistor Ştefania – resp economic
- Surleanu Oana Ecaterina
- Daniela Costache
- Tehn. Mariana Bălăşoiu
PLANUL DE REALIZARE
Etapa I. Cercetări privind obținerea de aditivi alimentari/coloranți naturali
Etapa II. Cercetări privind obținerea de produse ecologice inovative utilizând extracte/pulberi din fructe și legume ecologice. Evaluarea calității nutriționale și a acceptanței de către consumatori.
Etapa III. Formularea de produse ecologice inovative și evaluarea calității nutriționale și a acceptanței de către consumatori.
Etapa IV. Elaborarea materialului suport pentru realizarea unui Cod de Practici privind procesarea produselor alimentare în produse uscate și producția de aditivi /coloranți naturali.
REZULTATE
Proiectul va oferi următoarele rezultate:
(a) mijloace de utilizare a materiilor prime pe bază de plante prin transformarea lor în produse cu valoare adăugată (extracte sau pulberi), reducerea directă a deșeurilor și creșterea competitivității prin utilizarea și îmbunătățirea produselor respinse din considerente estetice de pe piața produselor proaspete;
(b) reducerea impactului asupra mediului prin creșterea utilizării materiilor prime;
(c) produse naturale noi cu valoare adăugată, sub formă de extracte și pulberi, obținute din ingrediente ecologice, bogate în nutrienți;
(d) dezvoltarea unor metode de analiză calitativă, cantitativă și senzorială specifice;
(e) material suport privind dezvoltarea unui Cod de Bune Practici pentru procesarea produselor alimentare în produse uscate și producția de aditivi /coloranți naturali cu o menținere maximă a calității;
(f) sesiuni de instruire a fermierilor/procesatorilor, precum și a altor factori implicați in educație sau cercetare;
(g) acțiuni de diseminare a rezultatelor proiectului în cadrul unor conferințe naționale și internaționale, workshopuri, târguri, website, platforme profesionale și științifice, etc.
(h) potențiali angajați înalt calificați, sensibilizați pentru nevoile sectorului prin includerea studenților în cercetarea efectuată.
DISEMINARE
1. Prezentări la conferinţe/congrese naționale și internaţionale
1.1. Prezentări tip poster:
i. Rollup de prezentare a proiectului SusOrgPlus.
1.2. Prezentări în plen:
a. Dragomir Nela, Nicolae Carmen Georgeta, Bujor Oana-Crina, Popa Elisabeta Elena, Andrei Petre, Badulescu Liliana, Organic grissini with organic dill powders – innovative products, 13th International Scientific Symposium 2020 CURRENT TRENDS IN NATURAL SCIENCES, 07-09 Mai 2020, Pitesti, Romania, PowerPoint Presentation (upit.ro)
2. Prezentări la târguri/workshopuri/conferinţe pentru mediul de afaceri, fermieri, procesatori
b. Prezentare orală la Workshopul ”Ecologic pentru sanatatea noastra” Expoziția BIO LIFE & STYLE 2019, EXPOZIȚIE PENTRU O VIAȚĂ VERDE, 30 Mai 2019, ROMEXPO Bucureşti,
http://www.usamv.ro/index.php/ro/component/dpcalendar/event/32
http://www.usamv.ro/images/Evenimente/AFIS_BIO_LIFE_2019.pdf
Badulescu, Liliana and Bujor, Oana-Crina, 2019, ”Valorificarea produselor agroalimentare ecologice pentru obținerea de produse naturale cu valoare nutritivă ridicată”, Editura Ex Terra Aurum USAMV Bucuresti si Editura INVEL-Multimedia, Bucuresti, Romania.
c. Workshop ”Analiza acceptanței consumatorului” în cadrul Târgului Internațional INDAGRA 2019, 30 octombrie 2019, ROMEXPO București Evaluarea calitativă a ingredientelor ecologice obținute în cadrul proiectului SusOrgPlus
http://www.usamv.ro/images/Evenimente/Indagra_2019_Octombrie/Afis_Workshop_INDAGRA_2019.png
http://usamv.ro/index.php/ro/component/dpcalendar/event/38
3. Articole publicate în reviste indexate BDI/ISI
4. Prezentări ale proiectului la târguri/workshopuri/conferinţe pentru mediul de afaceri, fermieri, procesatori, etc.
a. Prezentarea proiectului - Bădulescu Liliana, Bujor-Nenița Oana-Crina, Stan Andreea, Dragomir Nela, Dobrin Aurora, Zugravu Mihaela, Moț Andrei, Ion Violeta, Lagunovschi-Luchian Viorica, Sturm Barbara, Project SusOrgPlus - Intelligent food processing chains, natural additives and colourant, in cadrul Salonul International de Inventii si Inovare INVENTICA 2020, organizat de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" și Institutul Național de Inventică din Iași ce s-a desfasurat in perioada 29-31 iulie Iași, România, unde a primit Diploma of Excellence and Inventica 2020 MEDAL
b. Prezentarea proiectului - Bădulescu Liliana, Bujor-Nenița Oana-Crina, Stan Andreea, Dragomir Nela, Dobrin Aurora, Zugravu Mihaela, Moț Andrei, Ion Violeta, Lagunovschi-Luchian Viorica, Sturm Barbara, Project SusOrgPlus in cadrul Salonului International de Invenții și Inovații “TRAIAN VUIA” 2020, Ediția a 6-a, 13-15 octombrie– Timișoara, România, unde a primit Diploma si medalie de argint - Diploma de Excelenta ”Justin CAPRA”
c. Prezentarea rezultatelor proiectului DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, STAN Andreea, ION Violeta Alexandra, BĂDULESCU Liliana 2020 BISCUIȚII BIO CARANELA - Biscuiți ecologici cu semințe decorticate și făină de cânepă, bucăți și pulbere din măr deshidratat, pulbere din busuioc liofilizat la Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,TRAIAN VUIA” Timișoara, ediția a VI -a, perioada 13-15 octombrie 2020 în Timișoara, ONLINE, Diploma si medalie de bronz - Diploma de Excelenta ”Justin CAPRA”.
d. Prezentarea rezultatelor proiectului DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, BORDEI Iuliana – Ștefania, BUJOR-NENIȚA Oana-Crina, DOBRIN Aurora, BĂDULESCU Liliana 2020 BIO PRICONELA - Pricomigdale ecologice cu semințe decorticate de cânepă și pulbere din măr BIO deshidratat la Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,TRAIAN VUIA” Timișoara, ediția a VI -a, perioada 13-15 octombrie 2020 în Timișoara, ONLINE Diploma si medalie de bronz - Diploma de Excelenta ”Justin CAPRA”.
e. Special Award – Centrul de cercetare a calității produselor agro_alimentare USAMV București, Pentru anvergura internațională a proiectelor dedicate produselor bio pe care le dezvoltă – CUPA
f. Prezentarea proiectului - Bădulescu Liliana, Bujor-Nenița Oana-Crina, Stan Andreea, Dragomir Nela, Dobrin Aurora, Zugravu Mihaela, Moț Andrei, Ion Violeta, Lagunovschi-Luchian Viorica, Sturm Barbara, Project SusOrgPlus in cadrul Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a XVIII-a, 18-20 noiembrie 2020 - medalie de aur
g. Prezentarea rezultatelor proiectului DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, STAN Andreea, ION Violeta, BĂDULESCU Liliana 2020 BISCUIȚII BIO CARANELA - Biscuiți ecologici cu semințe și făină de cânepă, bucăți și pulbere din măr deshidrat, pulbere din busuioc liofilizat la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a XVIII-a, 18-20 noiembrie 2020 - medalie de aur
h. Prezentarea rezultatelor proiectului DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, BUJOR-NENIȚA Oana-Crina, DOBRIN Aurora, BĂDULESCU Liliana 2020 BIO PRICONELA - Pricomigdale ecologice cu semințe decorticate de cânepă și pulbere din măr BIO deshidratat la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a XVIII-a, 18-20 noiembrie 2020 - medalie de aur
i. Prezentarea rezultatelor proiectului Liliana Bădulescu, Oana-Crina Bujor, Aurora Dobrin, Andreea Stan, Andrei Moț, Violeta Alexandra Ion Pudre liofilizate obținute din tomate ecologice ce pot fi utilizare ca ingrediente naturale nutriționale/funcționale și/sau coloranți pentru a spori stabilitatea produselor prelucrate și ca agenți naturali de colorare și aromatizare, la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a XVIII-a, 18-20 noiembrie 2020 - medalie de aur
j. Prezentarea rezultatelor proiectului Liliana Bădulescu, Oana-Crina Bujor, Aurora Dobrin, Andreea Stan, Andrei Moț, Violeta Alexandra Ion Pudre liofilizate obținute din zmeură ecologică ce pot fi utilizare ca ingrediente naturale nutriționale/funcționale și/sau coloranți pentru a spori stabilitatea produselor procesate, ca agenți de colorare și aromatizare naturali, la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a XVIII-a, 18-20 noiembrie 2020 - medalie de aur
k. DIPLOMĂ DE PARTICIPARE la MARATONUL DE NUTRIȚIE ȘI IMUNITATE conferință online | 2-3 iunie 2020 organizat de RO.aliment Maratonul de Nutritie si Imunitate 2020 – RO.aliment Academy
l. DIPLOMĂ DE PARTICIPARE la INGREDIENTS SHOW conferință online 5-9 octombrie 2020, editia nr. 4, organizat de RO.aliment Ingredients SHOW 2020 – RO.aliment Academy
n. Participare la Congresul BIOFACH
Liliana Bădulescu, Oana Bujor, eveniment desfășurat online, 17 - 19 februarie 2021.
https://www.biofach.de/en/info/especial
o. Workshop online “Prelucrarea inteligentă și durabilă a produselor alimentare ecologice proaspete: Ce este nou, ce perspective sunt?”, 15 aprilie 2021.
În data de 15 aprilie 2021, în intervalul orar 15:00 – 17:00 (CEST), în cadrul proiectului european SusOrgPlus se va organiza online workshop-ul de diseminare finală “Tehnologii sustenabile și inteligente de procesare a produselor alimentare ecologice proaspete: Ce este nou, ce perspective sunt?”.
Workshop-ul va fi organizat de Leibniz-Institut Für Agrartechnik und Bioökonomie E.V. și University of Kassel, din Germania.
Experții din cercetare și industrie vor discuta despre lanțuri de prelucrare inteligente și cu consum redus de energie, aditivi alimentari naturali și coloranți, precum și despre realizarea unui material suport pentru un Cod de Practici privind procesarea produselor alimentare în produse uscate și producția de aditivi /coloranți naturali, în scopul creșterii sustenabilității și acceptanței consumatorilor de produse alimentare ecologice. Printre alte contribuții, workshop-ul va prezenta rezultatele finale ale proiectului SusOrgPlus. Producătorii și procesatorii de alimente ecologice, cercetătorii și asociațiile de produse ecologice proaspete sunt invitații să participe.
Workshop-ul se va desfășura pe platforma Zoom.
Descărcați agenda și înregistrați-vă gratuit (https://www.eventbrite.com/e/food-processing-of-organic-fresh-produce-whats-promising-whats-new-tickets-147589190241) până pe 13 aprilie.
De aici puteți descărca:
Mai multe informații: SusOrgPlus project website (https://www.susorgplus.eu/)
ATB website (https://www.atb-potsdam.de/en)
5. Organizare de/workshopuri/seminarii pentru mediul de afaceri, fermieri, procesatori, etc.
a. Organizarea Workshop ”Sustainable and Organic Innovative Products: A Food Safety Key”, 2020, Research Center for Studies of Food Quality and Agricultural Products & Faculty of Animal Productions Engineering and Management, 4 june 2020 16.00-18.00 in cadrul International Conference “Agriculture for Life, Life for Agriculture” Organized by: University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania
- Prezentari
- 1. Dragomir Nela, Nicolae Carmen Georgeta, Innovative confectionery products with organic food additives and colourants
- 2. Liliana Bădulescu, SusOrgPlus – an European project for intelligent food processing chains & natural additives and colourants
- 16.00 – 17.00 Inscrierea participanților on-line
- 17.00 – 17.05 Deschiderea evenimentului
- 17.05 – 17.15 Noutăți legislative privind obținerea ingredientelor bio din materii prime vegetale, prof. dr. Liliana Bădulescu
- 17.15 – 17.45 Indicatori de calitate și siguranță pentru fructe și legume (organic versus convențional), CS III dr. ing. Andreea Stan
- 17.45 – 18.15 Tehnologii de uscare a materiilor prime ecologice - aspecte practice pentru fructe și plante aromatice, prof. dr. Liliana Bădulescu
- 18.15 – 18.45 Valorificarea ingredientelor bio în produsele alimentare cu valoare adăugată, șef lucr. dr. Nela Dragomir
- 18.45 – 19.00 Închiderea seminarului și feedback participanți
CONTACT
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: Prof.univ.dr. Liliana BĂDULESCU
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon: +40 745 368 898
Website:
- https://www.susorgplus.eu/
- https://projects.au.dk/coreorganiccofund/research-projects/susorgplus/
- https://projects.au.dk/en/coreorganiccofund/core-organic-cofund-projects/susorgplus/
Website project SusOrgPlus
Development of smart and low energy input processing chains, natural food additives and colourants, and supportive material for a code of practice to increase sustainability and consumer acceptance of organic food stuffs
Project financed by PN III - European and International Cooperation - Horizon 2020; Project type: ERANET; Project code: ERA-CORE-ORGANIC
- HOME
- GENERAL INFORMATION
- GENERAL OBJECTIVES
- GENERAL CONSORTION
- GENERAL TEAM RESEARCH
- GENERAL WORK PLAN
- RESULTS
- DISSEMINATION
- CONTACT
HOME
Organic food processing is characterised by empirical approaches resulting in high specific raw material and energy demands as well as product deterioration, thus, impacting on overall sustainability and product quality. Steps towards mitigation have been taken (Core Organic Plus), but there is still a lack of a clear Code of Practice.
Restrictions in the usage of additives and the need of phasing out contentious materials further increase pressure whilst the full potential of natural additives and colourants is not explored. SusOrgPlus will address these issues for the processing and production of value added products of selected plant and animal origin products through the development of novel, smart processes, natural additives/colourants and supporting material for a Code of Practice. Inclusion of leading food scientists, process, mechanical and control engineers, agriculturalist and a technology provider and utilisation of a stakeholder guided approach will assure all aspects relevant for the development of smart, efficient and low energy input processes and value added products. The geographical balance, with participants from Central, Eastern, Northern and Southern Europe, will assure the relevance of the project across the EU and beyond.
USAMV Bucharest's contribution to the objectives of the SusOrgPlus project will provide to the ecological sector: (a) value-added products (natural additives/colourants); (b) increasing the processing technology efficiency, reducing specific consumption of bio-resources; (c) reduction of direct waste resulting from the processing of fresh raw material; (d) quality and sensory assessment of the innovative organic products obtained; (f) analyzing the acceptability of consumers for organic food enriched with food additives and natural dyes; (g) supportive material for a code of practice; (h) dissemination of project results and training of farmers/processors, other stakeholders involved in education and research (students, master students, PhD students, teachers, researchers, etc.).
„This work was supported by a grant of the Romanian Authority for Scientific Research and Innovation, CCCDI - UEFISCDI, project number ERANET-COREORGANIC-SusOrgPlus, within PNCDI III”.
GENERAL INFORMATION
Project title: Development of smart and low energy input processing chains, natural food additives and colourants, and supportive material for a code of practice to increase sustainability and consumer acceptance of organic food stuffs
Project acronym: SusOrgPlus
Type of project: ERANET
Project code: ERANET-COREORGANIC-SusOrgPlus
Contract number: 4/2018
Budget of project: 500.500 lei
Project duration: 36 months
Period: 01.05.2018 – 30.04.2021
Contracting authority: Executive Unit for Financing Higher Education, Research, Development and Innovation (UEFISCDI)
Host institution: University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine (UASVM) of Bucharest
Project leader: Prof.univ.dr. Liliana BĂDULESCU
GENERAL OBJECTIVES
The project has the following three objectives:
O1. The development, testing and evaluation of novel natural food additives/colourants and their application in different products, including quality and sensorial assessment of their preserving functions, nutritional and nutraceutical value, function as colourants and flavours and thus, providing the participants in the market with pathways to secure and increase the competitiveness of processed organic products.
O2. Quality and sensory assessment of innovative organic products obtained and analysis of consumer acceptability for organic food enriched with natural food additives and colourants; expanding the database developed within the SusOrganic (SO) project on issues related to the quality of the processed products and the environmental impact.
O3. Stakeholder engagement, student involvment and dissemination will build on the existing SO network/activities. Stakeholder engagement has a crucial impact on the creation of new knowledge, knowledge transfer, and development of the planned innovations and thus, a stakeholder-guided approach will be chosen for all technological development. Dissemination activities will be specifically designed to reach a wide range of stakeholders, in particular producers, processors and consumers.
GENERAL CONSORTION
Coordinator:
Barbara Sturm, University of Kassel, Germany
Partners:
Albert Esper, Meridian Fruchthandelsgesellschaft, Germany
Girma Gebresenbet, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden
Liliana Bădulescu, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania
Michael Bantle, SINTEF Energy Research, Norway
Oliver Hensel, University of Kassel, Germany
Paola Pittia, University of Teramo, Italy
Riccardo Massantini, University of Tuscia, Viterbo, Italy
GENERAL TEAM RESEARCH
University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine (UASVM) of Bucharest
- Prof. dr. Liliana Bădulescu – Project leader
- CS dr.chim. Oana-Crina Bujor-Nenița - Responsible implementation
- Conf. dr. Orţan Alina Ruxandra
- Conf. dr. Viorica Lagunovschi-Luchian
- Conf. dr. Carmen-Georgeta Nicolae
- Lect. univ.dr. Anuţa Valentina
- Sef lucr. dr. Monica-Luminiţa Badea
- Sef lucr. dr. Dragomir Nela
- CS dr.ing. Andreea Stan
- CS dr.biol. Aurora Dobrin
- CS dr.ing. Carmen Gabriela Constantin
- ACS drd. Mihaela-Maria Zugravu
- ACS drd. Vlad-Ioan Popa
- Drd. ing. Andrei Moţ
- Ing. Ilina Ştefăniţă
- Nistor Ştefania – resp economic
- Surleanu Oana Ecaterina
- Daniela Costache
- Tehn. Mariana Bălăşoiu
GENERAL WORK PLAN
The project is divided in three phases:
Phase I. Researches on development of value added natural additives/colourants.
Phase II. Researches on development of innovative organic foods based on extracts/powders from organic fruits and vegetables. Nutritional quality and consumer acceptance evaluation.
Phase III. Formulation of innovative organic products, nutritional quality and sensory assessment and consumer acceptance evaluation.
Phase IV. Development of supporting material for a Code of Practice on dry food processing and the production of natural additives/colourants.
RESULTS
The project will provide the following results:
(a) utilisation pathways for plant based raw material through processing into value added products (extracts or powders), reduction of direct waste and increase of competitiveness through utilisation and upgrading of produce rejected by the markets for fresh produce due to aesthetically considerations;
(b) reducing the environmental impact by increasing the use of raw materials;
(c) new natural value added products, in the form of extracts and powders, made from high quality organic ingredients and highly nutritious dried products;
(d) developing specific quality, quantity and sensory analysis methods;
(e) supporting material for the development of a Code of Practice for processing of food stuffs to dried products and production of natural additives/colourants with maximum quality preservation;
(f) training sessions for farmers / processors, as well as other actors involved in education or research;
(g) dissemination of project results at national and international conferences, workshops, fairs, websites, professional and scientific platforms, etc.;
(h) highly qualified potential employees, sensitized for the needs of the sector by early inclusion of students in the conducted research.
DISSEMINATION
1. Presentations at national and international conferences / congresses
1.1. Poster presentations
i. Rollup for the presentation of the SusOrgPlus project
1.2. Plen presentations:
a. Dragomir Nela, Nicolae Carmen Georgeta, Bujor Oana-Crina, Popa Elisabeta Elena, Andrei Petre, Badulescu Liliana, Organic grissini with organic dill powders – innovative products, 13th International Scientific Symposium 2020 CURRENT TRENDS IN NATURAL SCIENCES, 07-09 Mai 2020, Pitesti, Romania, PowerPoint Presentation (upit.ro)
2. Presentations at fairs / workshops / conferences for stakeholder cominity (farmers, processors)
b. Oral presentation at Workshop ”Ecologic pentru sanatatea noastra” Expoziția BIO LIFE & STYLE 2019, EXPOZIȚIE PENTRU O VIAȚĂ VERDE, 30 May 2019, ROMEXPO Bucharest,
http://www.usamv.ro/index.php/ro/component/dpcalendar/event/32
http://www.usamv.ro/images/Evenimente/AFIS_BIO_LIFE_2019.pdf
Badulescu, Liliana and Bujor, Oana-Crina, 2019, ”Valorificarea produselor agroalimentare ecologice pentru obținerea de produse naturale cu valoare nutritivă ridicată”, Publishing house Ex Terra Aurum USAMV Bucharest and Publishing house INVEL-Multimedia, Bucharest, Romania.
c. Workshop ”Analiza acceptanței consumatorului” at the International trade fair INDAGRA 2019, 30 October 2019, ROMEXPO Bucharest, with paper ”Evaluarea calitativă a ingredientelor ecologice obținute în cadrul proiectului SusOrgPlus
http://www.usamv.ro/images/Evenimente/Indagra_2019_Octombrie/Afis_Workshop_INDAGRA_2019.png
http://usamv.ro/index.php/ro/component/dpcalendar/event/38
3. Articles published in indexed journals BDI/ISI:
4. Project presentation at fairs / workshops / conferences for business, farmers, processors, etc.
a. Project presentation - Bădulescu Liliana, Bujor-Nenița Oana-Crina, Stan Andreea, Dragomir Nela, Dobrin Aurora, Zugravu Mihaela, Moț Andrei, Ion Violeta, Lagunovschi-Luchian Viorica, Sturm Barbara, Project SusOrgPlus - Intelligent food processing chains, natural additives and colourant, in the The 24th International Exhibition of Inventics INVENTICA 2020” Iași, Romania, organized by Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" și Institutul Național de Inventică din Iași, 29-31 July Iași, Romania, where he received Diploma of Excellence and Inventica 2020 MEDAL.
b. Project presentation - Bădulescu Liliana, Bujor-Nenița Oana-Crina, Stan Andreea, Dragomir Nela, Dobrin Aurora, Zugravu Mihaela, Moț Andrei, Ion Violeta, Lagunovschi-Luchian Viorica, Sturm Barbara, Project SusOrgPlus in the International Exhibition of Inventions and Innovations ”Traian Vuia” 6th Edition, 13-15 October 2020, Timișoara, Romania where he received Diploma and silver medal - Diploma of Excellence ”Justin CAPRA”.
c. Presentation of project results DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, STAN Andreea, ION Violeta Alexandra, BĂDULESCU Liliana 2020 BISCUIȚII BIO CARANELA - Biscuiți ecologici cu semințe decorticate și făină de cânepă, bucăți și pulbere din măr deshidratat, pulbere din busuioc liofilizat at the International Exhibition of Inventions and Innovations ”Traian Vuia” 6th Edition, 13-15 October 2020, Timișoara, Romania where he received Diploma and bronze medal - Diploma of Excellence ”Justin CAPRA”.
d. Presentation of project results DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, BORDEI Iuliana – Ștefania, BUJOR-NENIȚA Oana-Crina, DOBRIN Aurora, BĂDULESCU Liliana 2020 BIO PRICONELA - Pricomigdale ecologice cu semințe decorticate de cânepă și pulbere din măr BIO deshidratat at the International Exhibition of Inventions and Innovations ”Traian Vuia” 6th Edition, 13-15 October 2020, Timișoara, Romania where he received Diploma and bronze medal - Diploma of Excellence ”Justin CAPRA”.
e. Special Award – Centrul de cercetare a calității produselor agro_alimentare USAMV București, For the international amplitude of the projects dedicated to the organic products they develop – CUP
f. Project presentation - Bădulescu Liliana, Bujor-Nenița Oana-Crina, Stan Andreea, Dragomir Nela, Dobrin Aurora, Zugravu Mihaela, Moț Andrei, Ion Violeta, Lagunovschi-Luchian Viorica, Sturm Barbara, Project SusOrgPlus in the International Exhibition of Research, Innovations and Inventions PRO INVENT, 18th Edition – ONLINE, 18-20 November 2020, Cluj-Napoca, Romania - Diploma of Excellence and Gold Medal
g. Presentation of project results DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, STAN Andreea, ION Violeta, BĂDULESCU Liliana 2020 BISCUIȚII BIO CARANELA - Biscuiți ecologici cu semințe și făină de cânepă, bucăți și pulbere din măr deshidrat, in the International Exhibition of Research, Innovations and Inventions PRO INVENT, 18th Edition – ONLINE, 18-20 November 2020, Cluj-Napoca, Romania - Diploma of Excellence and Gold Medal
h. Presentation of project results DRAGOMIR Nela, NICOLAE Carmen Georgeta, BUJOR-NENIȚA Oana-Crina, DOBRIN Aurora, BĂDULESCU Liliana 2020 BIO PRICONELA - Pricomigdale ecologice cu semințe decorticate de cânepă și pulbere din măr BIO deshidratat in the International Exhibition of Research, Innovations and Inventions PRO INVENT, 18th Edition – ONLINE, 18-20 November 2020, Cluj-Napoca, Romania - Diploma of Excellence and Gold Medal
i. Presentation of project results Liliana Bădulescu, Oana-Crina Bujor, Aurora Dobrin, Andreea Stan, Andrei Moț, Violeta Alexandra Ion Pudre liofilizate obținute din tomate ecologice ce pot fi utilizare ca ingrediente naturale nutriționale/funcționale și/sau coloranți pentru a spori stabilitatea produselor prelucrate și ca agenți naturali de colorare și aromatizare, in the International Exhibition of Research, Innovations and Inventions PRO INVENT, 18th Edition – ONLINE, 18-20 November 2020, Cluj-Napoca, Romania - Diploma of Excellence and Gold Medal
j. Presentation of project results Liliana Bădulescu, Oana-Crina Bujor, Aurora Dobrin, Andreea Stan, Andrei Moț, Violeta Alexandra Ion Pudre liofilizate obținute din zmeură ecologică ce pot fi utilizare ca ingrediente naturale nutriționale/funcționale și/sau coloranți pentru a spori stabilitatea produselor procesate, ca agenți de colorare și aromatizare naturali, in the International Exhibition of Research, Innovations and Inventions PRO INVENT, 18th Edition – ONLINE, 18-20 November 2020, Cluj-Napoca, Romania - Diploma of Excellence and Gold Medal
k. DIPLOMA of PARTICIPATION at MARATONUL DE NUTRIȚIE ȘI IMUNITATE online conference 2-3 June 2020 organized by RO.aliment Maratonul de Nutritie si Imunitate 2020 – RO.aliment Academy
l. DIPLOMA of PARTICIPATION at INGREDIENTS SHOW online conference 5-9 October 2020, 4th edition, organized by RO.aliment Ingredients SHOW 2020 – RO.aliment Academy
n. Participation at BIOFACH Congress
Liliana Bădulescu, Oana Bujor, Online fair, 17 - 19 February 2021.
https://www.biofach.de/en/info/especial
o. Online-Workshop
“Smart and Sustainable Food Processing of organic fresh produce: What’s promising, what’s new? ”
FINAL DISSEMINATION WORKSHOP OF THE EU PROJECT SUSORGPLUS
15 APRIL 2021, 3-5 PM (CEST)
Experts from research and industry will discuss about smart and low energy input processing chains, natural food additives and colourants, and supportive material for a code of practice to increase sustainability and consumer acceptance of organic food stuffs. Among other contributions, the workshop will present the final results of the EU project SusOrgPlus, which was funded via the ERA-net CORE Organic Cofund.
TOPICS
- Dynamics of food processing
- Non-invasive real-time measurement
- Resource efficiency and energy efficiency in drying
- Reduction of losses
- Smart adaption of processes
- Precise specification of end product quality
- Extend control systems starting from the product
- Drying with CO2 neutral heat pump and control of the dryer
TARGET GROUPS
- Organic Food Producers and Processors
- Researchers
- Organic Fresh Produce Associations
- On-Farm Processors
AGENDA
3 pm - Welcome and Introduction
Moderator: Vera Tekken, Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB), Germany
Barbara Sturm Scientific Coordinator SusOrgPlus and Scientific Director, ATB, Germany
3.10 pm - What do consumers want, what do producers want?
"Field of tension: product quality", Albert Esper, Innotech, Ingenieursgesellschaft, Germany
"From organic ingredients to organic food: a playground for innovation", Marian Blom, Bionext, Netherlands
"Sensory consumer acceptance of organic products with natural food additives and colourants", Liliana Badulescu, University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania
3.50 pm - Smart processing
"Smart control systems", Barbara Sturm, ATB, Germany
"Organic food processing, actual principles, new challenges and possible ways to go", Ursula Kretzschmar, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Switzerland
4.20 pm Sustainability
"CO2 heat pump dryer", Michael Bantle, SINTEF, Norway
"Innovative Pre-Processing", Oliver Schlüter, ATB, Germany
"Functional ingredients and snacks", Lilia Neri, University of Teramo and Roberto Moscetti, Tuscia University, Italy
4.50 pm - Code of Practice, Final conclusions, outlook
Barbara Sturm, ATB
Here you can download:
REGISTRATION
The workshop will be held via Zoom. Registration is free of charge.
Please register by 13 April 2021 via https://susorgplus-workshop.eventbrite.com
Organisers:
Leibniz-Institut for Agricultural Engineering and Bioeconomy, Potsdam
University of Kassel
Contacts:
Nina Schwab Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Gardis von Gersdorff Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
More Information:
SusOrgPlus Project Website: https://www.susorgplus.eu
ATB’s Website: https://www.atb-potsdam.de/en
Funding Information:
The transnational project SusOrgPlus was funded via the ERA-net CORE Organic Cofund.
5. Organizing workshops / seminars for business, farmers, processors, etc.
a. Workshop ”Sustainable and Organic Innovative Products: A Food Safety Key”, 2020, Research Center for Studies of Food Quality and Agricultural Products & Faculty of Animal Productions Engineering and Management, 4 June 2020 16.00-18.00 in the International Conference “Agriculture for Life, Life for Agriculture” Organized by: University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania Oral presentations
- Oral presentations
- 1. Dragomir Nela, Nicolae Carmen Georgeta, Innovative confectionery products with organic food additives and colourants
- 2. Liliana Bădulescu, SusOrgPlus – an European project for intelligent food processing chains & natural additives and colourants
- 16.00 – 17.00 Online registration
- 17.00 – 17.05 Event opening
- 17.05 – 17.15 Noutăți legislative privind obținerea ingredientelor bio din materii prime vegetale, prof. dr. Liliana Bădulescu
- 17.15 – 17.45 Indicatori de calitate și siguranță pentru fructe și legume (organic versus convențional), CS III dr. ing. Andreea Stan
- 17.45 – 18.15 Tehnologii de uscare a materiilor prime ecologice - aspecte practice pentru fructe și plante aromatice, prof. dr. Liliana Bădulescu
- 18.45 – 19.00 Seminar closing and participants feedback
CONTACT
University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest
Research Center for Studies of Food Quality and Agricultural Products
Address: 59 Mărăşti Blvd., District 1, Bucharest, 011464
Project leader: Prof.univ.dr. Liliana Bădulescu
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Phone: +40 745 368 898
Website:
- https://www.susorgplus.eu/
- https://projects.au.dk/coreorganiccofund/research-projects/susorgplus/
- https://projects.au.dk/en/coreorganiccofund/core-organic-cofund-projects/susorgplus/