Competiție internă 2022
ConAroMeat
REZUMAT
Alimentele cu proprietăți benefice organismului uman, au fost și vor fi în atenția specialiștilor, deoarece tot mai mulți consumatori, se informează cu privire la conținutul de aditivi al alimentelor pe care le achiziționează, dorind astfel să facă o selecție a produselor pe care le consumă. În acest context, identificarea unor produse din carne care să nu conțină aditivi, dar care să poată fi conservate pentru perioade lungi de timp, prin utilizarea unor extracte naturale, reprezintă o prioritate a consumatorilor din întreaga lume. Proiectul își propune o abordare interdisciplinară, prin utilizarea unor tehnici de investigații diverse, în vederea obținerii unei imagini complexe asupra problematicii alese pentru cercetare. Originalitatea proiectului constă în aplicarea metodelor de investigație variate (analiză senzorială, examene fizico-chimice, examene biochimice, teste in vitro) pentru obținerea unor produse din carne cu conservabilitate îmbunătățită folosind un extract provenit din surse vegetale autohtone din agricultura ecologică sau convențională. De asemenea, se dorește fabricarea unor prototipuri de produse din carne folosind extractul obținut. După fabricație, produsele din carne vor fi testate prin metode de analiză de laborator în ceea ce privește prospețimea, dar și caracteristicile organoleptice
DATE GENERALE
Titlul proiectului: Obținerea unui aditiv cu potențial antioxidant din surse vegetale autohtone destinat îmbunătățirii conservabilității produselor din carne
Acronimul proiectului: ConAroMeat
Codul proiectului: 2022-0016 / 15.06.2022
Numărul contractului: 1065/15.06.2022
Bugetul proiectului: 78.000 lei
Durata proiectului: 17 luni
Perioada: 15.06.2021 – 15.11.2023 (cu posibilitatea de prelungire cu perioada de durabilitate până la 15.11.2024)
Autoritatea contractantă: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
Responsabil proiect Șef lucrări Dr. Ghimpețeanu Oana Mărgărita
OBIECTIVE
Obiectivul principal al proiectului este obținerea unor produse din carne cu conservabilitate ridicată prin înlocuirea aditivilor sintetici și folosirea unui aditiv cu potențial antioxidant din surse vegetale autohtone, din agricultura convențională sau ecologică.
- Obiectiv 1. Obținerea unui extract cu capacitate antioxidantă din surse vegetale locale din agricultura organică sau convențională
- Obiectiv 2. Evaluarea capacității extractului obținut de a îmbunătăți perioada de valabilitate a produselor din carne prin aplicarea diferitelor metode de analiză
- Obiectiv 3. Obținerea de prototipuri de produse din carne cu termen de valabilitate îmbunătățit și posibilitatea de transfer de tehnologie în industria cărnii
- Obiectiv 4 Evaluarea proprietăților senzoriale ale unor produse din carne tratate cu extract cu capacitate antioxidantă
- Obiectiv 5. Managementul proiectului şi diseminarea rezultatelor
ECHIPA DE CERCETARE
Directorul de proiect- Șef lucrări Dr. Ghimpețeanu Oana-Mărgărita- Facultatea de Medicină Veterinară
Membrii în proiect:
- Conf. univ. Dr. Petcu Carmen Daniela – Facultatea de Medicină Veterinară
- Șef lucrări Dr. Stanca Loredana - Facultatea de Medicină Veterinară
- Șef lucrări Dr. Iordache Florin - Facultatea de Medicină Veterinară
- As. univ. Dr. Badea Emanuela – Facultatea de Medicină Veterinară
- As. univ. Dr. Mihai Diana Oana - Facultatea de Medicină Veterinară
- Conf. univ. Dr. Pogurschi Elena – Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
- CS III Bujor-Nenița Oana Crina - Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- CS III Ion Violeta Alexandra - Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- CS III Dobrin Aurora - Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- ACS Petre Andrei - Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
REZULTATE
- Bază de date cu lucrări științifice care au avut ca subiect folosirea diferiților antioxidanți din surse vegetale in conservarea produselor din carne
- Chestionar tip Google forms privind gradul de cunoaștere, atitudini, percepții ale consumatorului cu privire la antioxidanți și consumul acestora prin produse din carne
DISEMINARE
Valorificarea rezultatelor proiectului se va realiza prin îndeplinirea indicatorilor minimi de performanță ai proiectului și anume prin:
- 2 articole in extenso în reviste ISI cu factor de impact Article/ Review, potențiale reviste Antioxidants, Foods, International Journal of Environmental Research and Public Health.
- 3 articole/ comunicări în reviste ISI ESCI potențiale reviste: Revista Română de Medicină Veterinară, Bulletin of UASMV Cluj Napoca, Food Science and Technology
CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Facultatea de Medicină Veterinară
Adresa: Splaiul Independenței nr.105, sector 5, București, 050097
Director proiect: Șef lucrări Dr.ing. Oana Mărgărita Ghimpețeanu
Telefon: +40 724529434
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.