Zero food waste education of „Z” generation of European citizens
ZeeWaste4EU
Proiectul ZeeWaste4EU (Zero food waste education of "Z" generation of European citizens) este cofinanţat de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ - KA220- HED – Parteneriate de cooperare în educaţia universitară şi activităţi de training (număr proiect: ID KA220- HED -77566803).
Perioada de derulare: 01/11/2021 - 01/11/2024
Proiectul ZeeWaste4EU îşi propune să utilizeze resursele disponibile ce cuprind materiale privind managementul deşeurilor alimentare, pentru a educa tinerii şi a promova reducerea risipei alimentare în rândul Generaţiei "Z", adică tinerii până la vârsta de 24 de ani, inclusiv.
Obiectivul general al proiectului "Zero food waste education of "Z" generation of European citizens" este de a îmbunătăţi cunoştinţele cetăţenilor în domeniul risipei alimentare la nivelul UE, de a perfecţiona tinerii prin utilizarea unei abordări inovative privind managementul deşeurilor alimentare şi de a oferi profesioniştilor/formatorilor/educatorilor un instrument nou de analiză şi evaluare, oferindu-le acestora posibilitatea de a dobândi abilităţi noi solicitate de domeniul critic al risipei alimentare, prin crearea unui HUB dedicat.
Obiectivele principale ale proiectului sunt:
- Studiul privind managementul sustenabil al deşeurilor alimentare în regiunea ţintă a proiectului ZeeWaste4EU,
- Analiza atitudinii şi a comportamentelor tinerilor cu privire la producţia inutilă de deşeuri alimentare,
- Crearea unui pachet educaţional pentru tineri privind deşeurile alimentare, pentru a îmbunătăţi comportamentul de bază al studenţilor din fiecare ţară,
- Crearea unui test individual educaţional al capacităţilor personale privind risipa alimentară,
- Crearea unui centru educaţional online pentru tineri şi factorii de decizie la nivel local, naţional şi European pe tema risipei alimentare.
Consorţiul proiectului este format din parteneri din cinci state europene (Croația, Italia, Estonia, România şi Serbia.
Proiectul ZeeWaste4EU este implementat de către cinci organizaţii:
- UNIVERSITY DIN ZAGREB (SVEUCILISTE U ZAGREBU) (Facultatea de Agricultură)
- UNIVERSITATEA TEHNOLOGICĂ DIN TALLIN (TALLINA TEHNIKAULIKOOL)
- UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREŞTIINSTITUTUL DE CHIMIE GENERALĂ ȘI FIZICĂ A UNIVERITĂȚII DIN BELGRAD (INSTITUT ZA OPŠTU I FIZIČKU HEMIJU)
- UNIVERSITATEA DIN SALERNO (UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI SALERNO)
Vezi întreaga prezentare a proiectului aici www.zeewaste4.eu
Nimănui nu-i place să risipească mâncare, dar se întâmplă. Reducerea risipei de alimente este una dintre cele mai simple acțiuni pe care le putem întreprinde pentru a combate schimbările climatice. Toată lumea poate contribui la reducerea risipei alimentare, având un impact pozitiv asupra aspectelor economice și de mediu.
Fiecare acțiune contează iar atitudinea noastră face diferența!
Haideţi să reducem risipa de alimente!
Participă timp de 7 zile consecutive pe parcursul semestrului de iarnă (de la 1 octombrie la 15 decembrie) la un test de screening. Trebui să ții un jurnal al deșeurilor alimentare pe 7 zile. Jurnalul deșeurilor alimentare trebuie să includă resturile alimentare de la fiecare masă. După ce ai completat jurnalul timp de 7 zile consecutive îl trimiţi la adresa de e-mail a coordonatorului de țară (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) împreună cu fotografii ale meselor (înainte şi după). Mai multe explicaţii şi Jurnalul în sine îl regăseşti aici.
Fii la curent cu activitățile derulate în cadrul Proiectului ZeeWaste4EU, urmărind paginile de social media ale acestuia.
https://www.facebook.com/ZeeWaste4EU/
https://www.instagram.com/zeewaste4eu/
https://www.linkedin.com/company/zeewaste4eu/
Jurnalul poate fi descărcat de aici.