Conferința Consorțiului Universităților de Științe Agricole și Medicină
Veterinară - Științele Vieții din România
23-25 iunie 2022 – București
In perioada 23-25 iunie, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a găzduit întâlnirea Consorțiului Universităților de Științe Agricole și Medicină Veterinară - Științele vieții, format din: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea pentru Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad" Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timișoara. La eveniment au participat și reprezentanții Facultăților de Horticultură si Agronomie din cadrul Universității din Craiova.
La dezbateri am avut onoarea sa-i avem prezenți pe Ministrul Educației, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu si pe domnul Secretar de Stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv.
Discuțiile s-au axat în principal pe provocările pe care le-a întâmpinat învățământul agronomic superior în ultimii doi ani, fiind prezentate politicile implementate de membrii Consorțiului în contextul pandemiei, dar și pe necesitatea de atragere a unor proiecte europene, care să susțină activitatea academică și de cercetare și pe dezbaterile cu privire la modificarea Legii Educației.
O temă deosebit de importantă a fost nevoia de digitalizare în universități. Concluzia agreata în cadrul Consorțiului a fost că digitalizarea este esențială atât pentru desfășurarea activităților didactice, cât și a celor administrative. Toți reprezentanții participanți au fost de acord că digitalizarea trebuie să asigure suportul pentru procesul de învățare și pentru activitățile de cercetare, și nu să înlocuiască aceste activități. Interacțiunea dintre cadrele didactice, cercetători și studenți reprezintă elemente esențiale pentru formarea viitorilor specialiști în domeniul agronomic, a viitorilor ingineri și medici veterinari. Universitățile membre ale Consorțiului și-au exprimat speranța că noua Lege a Educației va stabili raportul optim între activitățile online și cele fizice, astfel încât domeniile de inginerie și medicină veterinară să nu aibă de suferit, iar rezultatul să nu creeze un cadru care să conducă la îndepărtarea tinerilor de aceste domenii și îndreptarea lor către specializări în care activitățile se pot desfășura cu preponderență în mediul online.
Consorțiul își exprimă speranța că, având în vedere specificitatea domeniilor de inginerie și medicină veterinară, finanțarea pentru acestea să țină cont de faptul că abilitățile practice în aceste domenii pot fi dobândite numai cu prezență fizică.
Pe parcursul celor 3 zile, conducerile Universităților din cadrul Consorțiului au participat la Sărbătoarea IEI organizată în campusul USAMV București si au putut admira o colecție impresionantă de costume populare, susținând astfel tradițiile specifice poporului roman.
Un alt punct pe agenda Consorțiului l-a constituit întâlnirea cu fermierii și cu reprezentanți ai institutelor și stațiunilor de cercetare din tară, la Sărbătoarea Cireșului, eveniment ce a avut loc la sediul Stațiunii Didactice și de Cercetare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița, din cadrul USAMV București. Au fost prezentate 90 de soiuri si hibrizi de cireș, iar participanții au avut rolul de a evalua un număr de 70 de probe selectate pentru degustare, în vederea identificării preferințelor de gust ale consumatorilor și pentru a identifica nevoia de introducere în cultură a unor soiuri noi.
Președinția Consorțiului va fi asigurata pe durata anului următor de către Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Comunicatul poate fi descărcat de aici.