Anexa 2021 – nr. 1 şi nr. 2
Erasmus+ oferă oportunități tuturor studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cadrelor didactice, cercetătorilor, voluntarilor și multor alte categorii din mediul educațional din întreaga lume pentru a dezvolta proiecte. Programul 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, tranzițiile verzi și digitale și promovarea participării tinerilor la viața democratică.
Aici puteți regăsi proiecte dezvoltate de cercetătorii Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București finanțate prin programul Erasmus+. Dacă ești în căutarea unui potențial partener pentru propunerea ta de proiect Erasmus+ ne poți adresa o solicitare la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
VIRAL conectează principalele organizații de învățământ superior și comunitățile din industrie în procesul de co-creare și testare a noilor metode și practici de predare și învățare, inițiind întâlniri de tip hackathon și deschizând o platformă regională distinctivă de colaborare, învățare, creare.
Obiectivul general al proiectului Hort4EUGreen este de a instrui personalul și studenții organizațiilor partenere în patru subiecte relevante pentru Europa Green Deal, cum ar fi cunoștințele și abilitățile practice ale acestora în utilizarea tehnologiilor moderne (culturi) cresc suficient pentru a răspunde bine contextului real al muncii. piaţă.
Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase
(EcoLegDry)
Agricultura ecologică are ca scop producerea de hrană sănătoasă pentru organismul uman, ținând cont de echilibrele locale, regionale şi încurajând folosirea resurselor existente, asigurând funcţionarea eficientă a pieţei interne, încrederea consumatorilor şi protejând interesele acestora. Obținerea produselor ecologice este reglementată de reguli şi principii de producţie stricte care pun accent pe calitatea ce trebuie să o aibă solul, apa și tehnologiile aplicate până la obţinerea produsului ecologic. Astfel, procesarea legumelor și fructelor ecologice este un subiect abordat din ce în ce mai des în ultimii ani, atât la nivelul comunității științifice naționale și internaționale, cât și în rândul fermierilor și procesatorilor. Este bine cunoscut faptul că metodele de procesare minimală prin deshidratare și liofilizare sunt două dintre metodele acceptate în agricultura ecologică. Prin tema abordată, în prezentul proiect se dorește obținerea de chipsuri din legume ecologice utilizând tehnologii de procesare minimală. Pentru îndeplinirea acestui scop, se vor monitoriza parametrii tehnologici de calitate ai legumelor după deshidratare și ai plantelor aromatice după liofilizare, selectându-se acelea care vor sta la baza elaborării rezultatelor finale. Echipa proiectului intern EcoLegDry este formată din cercetători, cadre didactice, masteranzi și studenți care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, Facultății de Horticultură și Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.
Titlul proiectului: Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase
Acronim: EcoLegDry
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 1264/14.07.2021
Cod proiect: cod 2021-0031/14.07.2021
Director de proiect: CSIII dr. ing. Andreea (STAN) BARBU
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 14.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
Obiectivul principal al proiectului este obținerea de chipsuri din legume ecologice prin tehnologii de procesare minimală.
Obiectivele specifice derivă din obiectivul principal al proiectului și sunt:
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
Principalele rezultate așteptate se referă la: realizarea unei tehnologii de minimă procesare prin deshidratare a legumelor ecologice; obținerea unor produse inovative cu calitate ridicată fiind diseminate prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings și de popularizare a științei, prin comunicări științifice. Realizarea site-ul web al proiectului, dar și prin implicarea masteranzilor de la specializarea Științe Horticole Ecologice din cadrul Facultății de Horticultură, coordonat de doamna conf. dr. Lagunovschi-Luchian Viorica, membru senior al echipei proiectului.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: CS III dr. ing. Andreea (STAN) BARBU
Telefon: +40 769 716 512
Email: andreea.stan@qlab.usamv.ro
Model de tehnologie pentru cultura părului în sistem de economie circulară
(CIRCULAR-ECO-PĂR)
Proiectul vizează agricultura circulară, zero-deșeuri, compostarea și tranziția de la agricultura convențională la cea ecologică. Economia circulară (EC) este un pilon esențial al Pactului verde european, ce prevede decizii privind cantitatea de deșeuri produsă, transformarea lor în resurse și reintroducerea lor în circuitul economic. Zero-deșeuri este o abordare holistică privind gestionarea deșeurilor, fiind o soluție alternativă abordată în ultimele decenii.
În cadrul proiectului vom aplica o schemă de fertilizare ce implică folosirea compostului obținut din material vegetal (frunze, resturi obținute în urma cosirii covorului vegetal, ramuri tocate etc din livadă și campus) precum și a celui obținut în urma compostării reziduurilor alimentare locale. Utilizarea compostului are efecte pozitive asupra activității microbiene a solului și a disponibilității nutrienților, precum și a creșterii biomasei respectiv productivitatea livezilor
La nivel mondial, valoarea producției de pere s-a dublat în ultimii 25 de ani. În România, însă, înregistrează un trend constant descrescător. În ultimii ani, programele de ameliorare au dus la crearea mai multor soiuri cu rezistență/toleranță la focul bacterian respectiv psylla ce ar putea intra și în proiectele privind înființarea de livezi în sistem ecologic. Soiuri precum Euras, Corina, Cristal, Tudor, Romcor și Orizont (Andreieș N.) sau cele din selecțiile de la Cluj-Napoca au calități deosebite și în ceea ce privește calitatea fructelor.
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Model de tehnologie pentru cultura părului în sistem de economie circulară
Acronim proiect: (CIRCULAR-ECO-PĂR)
Cod proiect: 2021-6/2021.07.17
Contract nr.: 2021-08-
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: CS dr. Ana Cornelia Butcaru
Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui model de tehnologie în sistem de economie circulară ce poate fi transferat ulterior către mediul economic, în special către fermele în conversie, respectiv ecologice.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
(1) Determinarea influenței tehnologiei aplicate asupra micoflorei cu identificarea antagoniștilor specifici;
(2) Determinarea influenței tehnologiei asupra stării de nutriție a plantelor și a unor parametri de calitate a solului;
(3) Determinarea influenței tehnologiei asupra producției și calității fructelor;
(4) Determinarea impactului asupra mediului și eficiența economică a schemei de fertilizare la păr.
A1. Etapa I de implementare a proiectului (august – decembrie 2021)
A1.1. Activități de compostare specifice agriculturii circulare
A1.2. Evaluarea preliminară a lotului demonstrativ de păr
A1.3. Evaluarea impactului asupra mediului și economic folosind LCA și LCCA
A2. Etapa a-II-a de implementare a proiectului (ianuarie – noiembrie 2022)
A2.1. Activități de compostare specifice agriculturii circulare
A2.2. Evaluarea impactului activităților specifice agriculturii circulare asupra indicatorilor de performanță specifici
A2.3. Evaluarea impactului asupra mediului și economic folosind LCA și LCCA
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: CS dr. Ana Cornelia Butcaru
Email: ana.butcaru@qlab.usamv.ro
Telefon: +40733.520.694
AgoTromb
Prezentul studiu urmărește cercetarea mecanismelor prin care trombul agonic se formează și factorii care influențează formarea și datarea trombului. În zilele noastre, chiar dacă cercetarea este la un nivel foarte ridicat, mecanismele coagulării sângelui în moartea agonică sunt puțin studiate.
În medicina de astăzi, coagularea antemortem și postmortem a sângelui duce la formarea trombului intra-vitae și respectiv a coagulului cruoric, însă aspectele histopatologice ale trombului ne conduc către a treia categorie, și anume trombul agonic (ce se formează strict în moartea agonică). Rolul trombului agonic pentru comunitatea științifică este foarte important, cu repercusiuni asupra activității clinice cotidiene, în special pentru a determina momentul formării lui. Pentru medicina legală veterinară acesta are o valență foarte importantă, deoarece criminalitatea în rândul animalelor este în continuă creștere, astfel impunându-se necesitatea diferențierii morții naturale de cea violentă sau agonică. Un element foarte important fără de care nu se poate determina dacă moartea a fost agonică, și implicit nevoia stabilirii unor repere indubitabile de diagnostic, converg către necesitatea studierii trombului agonic.
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Cercetări asupra formării trombului agonic cu aplicabilitate în diagnosticul necropsic și medicina legală
Acronim proiect: (AgoTromb)
Cod proiect: 2021-9/2021.07.17
Contract nr.: 1282/30.07.2021
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: Asist. univ. Dr. Rizac Raluca Ioana
Obiectivul general al proiectului constă în cercetarea mecanismelor de formare ale trombului agonic prin coroborarea examenului necropsic cu examenul histopatologic, cel imunohistochimic și cel imagistic.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
►Rizac R.I., Tiu R.E., Turbatu R.M., Ciobotaru-Pîrvu E., (2021), Thrombi, postmortem clots and agonal thrombi: How to tell the difference?, Revista Română de Medicină Veterinară, 31(4) (Accepted for publishing)
►Rizac R.I., Tiu R.E., Turbatu R.M., Militaru M., Ciobotaru-Pîrvu E., Cardiac lesions as a role in the formation of agonal thrombi - preliminary study, International Conference ”Young People And Multidisciplinary Research In Applied Life Sciences”, 25.11.2021, Timișoara, România
Dezvoltarea de acoperiri funcționale pe bază de chitosan și extracte vegetale
pentru aplicații în industria agro-alimentară (EDIFOODMAT)
Alterarea microbiană a alimentelor reprezintă o problemă ce duce la pierderea a 25% din alimente înainte de consum. O multitudine de microorganisme duc la degradarea produselor alimentare, acțiunea lor fiind dependentă de pH, activitatea apei, oxigen și dioxid de carbon. Un reper al tehnologiei alimentare din momentul de față este încorporarea agenților antioxidanți și antimicrobieni în filme edibile.
Tehnologia învelișurilor edibile este prietenoasă cu mediul, iar aceasta poate îmbunătăți produsele alimentare prin scăderea oxidării lipidelor, prevenirea pierderii funcționalității proteinelor, reducerea mirosurilor nedorite, încetinirea decolorării și a pierderilor de umiditate.
Proiectul EDIFOODMAT are ca țintă obținerea de învelișuri edibile din chitosan ca și model demonstrativ al tehnologiei de producere a soluțiilor formatoare de filme. Acest lucru necesită obținerea și caracterizarea diferitelor amestecuri. Scopul este realizarea unui sistem eficient de depozitare a fructelor proaspăt tăiate, reducând degradarea aspectelor calitative în timpul perioadei post-recoltă și pentru extinderea duratei de viață la raft. Proprietățile învelișurilor pot fi îmbunătățite prin încorporarea unor ingrediente funcționale, precum agenți împotriva brunificării sau antimicrobieni, uleiuri esențiale sau coloranți naturali.
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Dezvoltarea de acoperiri funcționale pe bază de chitosan și extracte vegetale pentru aplicații în industria
Acronim proiect: (EDIFOODMAT)
Cod proiect: 2021-8/2021.07.19
Contract nr.: 1281/30.07.2021
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: August 2021 – Noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: Asist. Univ. Dr. Popescu Paul-Alexandru
Obiectivul general al proiectului este obținerea de filme comestibile inovative pe bază de chitosan, adăugând compuși bioactivi naturali specifici, cu scopul de a prelungi durata de valabilitate a unor fructe proaspete tăiate și de a le mentine proprietățile nutriționale si senzoriale neschimbate cat mai mult timp.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: (1) Dezvoltarea soluțiilor pe bază de chitosan utilizând cantități diferite de chitosan și determinarea celei mai bune formulări pe baza proprietăților de formare a filmului; (2) Incorporarea diferiților agenți compuși bioactivi (uleiuri esențiale, extracte din plante) utilizând cea mai bună formulare pe bază de chitosan; (3) Caracterizarea formulărilor nou dezvoltate prin activitatea lor antimicrobiană și antioxidantă, (4) Aplicarea noului film comestibil pe un produsului alimentar și testarea interacțiunii lui cu matricea alimentară.
- Obținerea de filme comestibile pe bază de chitosan cu compuși bioactivi naturali specifici, cu scopul de a prelungi durata de valabilitate a unor fructe proaspete tăiate
- Încorporarea diferiților agenți compuși bioactivi (uleiuri esențiale, extracte din plante) în soluțiile de chitosan obținuteș
- Testarea in vivo a soluțiilor de chitosan dezvoltate pe fructe proaspete
Articole publicate:
Participări la conferințe internaționale:
Participări la târguri și saloane de Invenții și Inovații:
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: Asist. Univ. Dr. Popescu Paul Alexandru
Email: paul.popescu@biotehnologii.usamv.ro
MicroSatCherry
Unul din obiectivele Pactului Verde European este de a crește biodiversitatea în agricultură. Pentru conservarea soiurilor locale, surse principale de biodiversitate, dar și patrimoniu biologic și surse de germoplasmă pentru amelioratori, este necesară identificarea lor din punct de vedere genetic. În agricultura de precizie, tehnicile moderne folosesc markerii moleculari precum SSR pentru studia diversitatea genetică și a amprenta genetic speciile/soiurile de interes. Una din speciile de pomi fructiferi cultivate tradițional in România este cireșul, România făcând parte din producătorii de top de cireșe la nivel mondial. Proiectul își propune să identifice soiurile de cireș prezente în colecția USAMV București folosind o metodă bazată pe folosirea markerilor moleculari tip SSR, construind la final o schemă de identificare a genotipurilor studiate pe baza tiparelor caracteristice fiecărui soi obținute din amplificarea ADN cu primeri SSR.
Proiect finanțat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Identificarea soiurilor românești de cireș folosind o metodă bazată pe markeri moleculari tip SSR
Acronim proiect: MicroSatCherry
Cod proiect: 2021-5/2021.07.17
Contract nr.: 1279/30.07.2021
Valoarea proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: CS dr. ing. Mihaela IORDĂCHESCU
Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta o metodă de identificare a soiurilor românești de cireș și un algoritm de creare a unei scheme de identificare a soiurilor (care să poată fi aplicate si la alte specii).
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: CS dr. ing. Mihaela Iordăchescu
Telefon:+40 724 933 086
Email: mihaela.iordachescu@qlab.usamv.ro
ProtectGoji
ProtectGoji își propune să dezvolte noi verigi tehnologice IPM pentru controlul acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, valorificând observațiile din perioada 2016-2021 și sursele de rezistență deja identificate.
In anul 2010, o specie alogenă de acarieni eriofiizi galicoli, numită Aceria kuko, a fost identificată pe plante de goji din România. În Europa, instituțiile de protecție a plantelor și laboratoarele de carantină au recomandat ca în locațiile infestate să se aplice programe intensive de eradicare, dar nici o astfel de măsură nu a avut efectul scontat în România.
România a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți producători de goji, mai ales ecologic, din Europa și afacerea se extinde uimitor, ca urmare a nevoii în continuă creștere de a identifica alternative profitabile economic și a cererii în creștere de alimente funcționale.
Proiectul va contribui la creșterea gradului de informare a producătorilor de goji în privința pericolului de extindere a acestui dăunător, la stabilirea cât mai detaliată a ariei de răspândire a acarianului A. kuko și a principalelor căi de răspândire, la elaborarea unei metode de identificare a momentelor și metodelor optime de tratament și la brevetarea unei metode rapide de identificare a soiurilor / liniilor / biotipurilor de goji rezistente la Aceria kuko.
“Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1268/30.07.2021, acronim ProtectGoji, în cadrul IPC 2021”
Vezi mai multe despre proiect aici.
Titlul proiectului: Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, la goji
Acronimul proiectului: ProtectGoji
Tipul de proiect: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Codul proiectului: 2021-0028/14.07.2021
Numărul contractului: 1268/30.07.2021
Bugetul proiectului: 150.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada: 30.07.2021 – 30.11.2022 (prelungit cu perioada de durabilitate până la 30.11.2023)
Autoritatea contractantă: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
Responsabil proiect CS III dr. ing. Roxana CICEOI
Obiectivul general: Dezvoltarea de noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, valorificând datele de biologie și sursele de rezistență deja identificate.
Obiective specifice:
(1) Elaborarea unei metode de stabilire a momentului optim de tratament a acarianului galicol, în funcție de caracteristicile biologice și condițiile climatice;
(2) Elaborarea hărții de răspândire (areal faunistic și areal de dăunare) a acarianului A. kuko;
(3) Dezvoltarea unei metode rapide de identificare a soiurilor / liniilor / biotipurilor de goji rezistente la A. kuko cu ajutorul markerilor moleculari.
Responsabil proiect: CS III dr. ing. Roxana CICEOI – Entomologie, diagnoză, metode moleculare de diagnostic, organizare acțiuni citizen science, diseminare
Membrii în echipă
Rezultatele așteptate sunt următoarele:
Propunere privind modul de valorificare a rezultatelor proiectului:
a1. Publicarea unui articol Q1, pe domeniul biologiei moleculare în reviste cum ar fi International Journal of Molecular Sciences, (Fi 5.92), Theoretical and Applied Genetics, (Fi 5.69), Plant Molecular Biology, (Fi 4.07), sau Molecular Breeding, (Fi 2.58), etc.
a2. Publicarea a 3 articole ISI / ESCI, (entomologie / acarologie / citizen science, în Scientific Papers. Series B. Horticulture sau Series A. Agronomy, ESCI, Acarologia, Citizen Science: Theory and Practice, etc.
a3. Participări la 3 conferințe (Agriculture for Life, Life for Agriculture 2022), XXXI International Horticultural Congress: IHC2022, sau IX Symposium of the European Association of Acarologists, Bari, Italy, 11-15 iulie 2022, etc.
b. O cerere de brevet- Metoda rapidă de identificare a biotipurilor rezistente
c. Transfer tehnologic (know-how) – roll-up și materiale promoționale la Toamnă horticolă bucureșteană (2021, 2022), Zilele Horticulturii Bucureștene (2022), Ziua arbuștilor fructiferi (iulie 2022, Istrița), Noaptea cercetătorilor (septembrie 2021, 2022).
1. Prezentări la conferințe/congrese/alte manifestări internaționale
a. Prezentare orală – 20th International Conference “Life Sciences for Sustainable Development ” from Cluj-Napoca, 23rd – 24th September 2021, Romania
2. Prezentări la târguri/workshopuri/conferinţe pentru mediul de afaceri, fermieri, procesatori
3. Articole publicate în reviste cotate / indexate ISI
4. Articole publicate în reviste indexate BDI
-
5. Alte publicații
-
6. Distincții obținute
a. Medalia de argint la Salonul International de Inventii si Inovatii Traian Vuia -Timisoara, 12 – 14 octombrie 2021, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru
b. Diploma de excelenta cu ocazia Salonului International de Inventii si Inovatii Traian Vuia -Timisoara, 12 – 14 octombrie 2021, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru
c. Diploma de excelență la Salonul Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Pro Invent, Ediţia a Ediția XIX, 20-22 octombrie 2021, Cluj-Napoca, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru
d. Medalia de bronz la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT, 10-12 Noiembrie 2021, pentru lucrarea ”ProtectGoji - Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko”, autori R. Ciceoi, E. Ivan, M. Iordăchescu, V. Ion, A. Butcaru, A Mot, A Petre, O. Venat, V. Luchian, C.A. Mihai, D. Popescu, F. Stănică, M. Georgescu, M. Gutue, M-M Stavrescu-Bedivan, S. Marin, A. Donici, A. Tabacu, R. Pindaru, www.invent.ugal.ro
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Adresa: 59 Mărăşti Blvd., District 1, Bucharest, 011464
Email: protectgoji@gmail.com
Pagină web: ProtectGoji – Distribution of Aceria kuko
BlueBerryGene
Schimbările climatice rapide din ultimii ani afectează din ce în ce mai mult creșterea și dezvoltarea plantelor precum și adaptarea acestora la noile condiții de mediu. Astfel, devine imperativă crearea de noi soiuri și hibrizi în timp accelerat pentru a putea face față schimbărilor. La nivel mondial, amelioratorii folosesc la ora actuală din ce în ce mai mult metode și tehnici moleculare pentru a reduce timpul necesar creării de hibrizi și soiuri valorase noi. Un prim pas în această direcție este studiul variației genetice a soiurilor românești pentru a determina secvențele nucleotidice responsabile pentru caracteristicile valoroase ce se doresc a fi transmise în descendență la soiurile și hibrizii nou creați. Afinul de cultură (Vaccinium corymbosum L.) este o specie deosebit de importantă din punct de vedere economic, nutrițional și medical, datorită, printre altele, conținutului ridicat de antociani și activității antioxidante. Acest proiect își propune să analizeze variația genetică și fenotipică a soiurilor românești de afin de cultură, și să identifice fragmentele de ADN amplificate prin PCR cu potențial de a deveni markeri specifici pentru caractere valoroase pentru amelioratori.
Titlul proiectului: Metodă de analiză genetică a soiurilor românești de afin de cultură în vederea identificării secvențelor de ADN cu potențial de a deveni markeri specifici pentru caractere valoroase pentru amelioratori
Acronim: BlueBerryGene
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 1265/30.07.2021
Cod proiect: cod 2021-0030/14/07.2021
Director de proiect: Asist.univ.dr.ing. Mihai Cosmin
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 30.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
Obiective proiectului sunt următoarele:
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Facultatea de Horticultură
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Istrița
Mihai C.A., Iordăchescu M., Stănică F., Badea L.M., Bujor N.O.C., Iliescu L.M., Petre A., Pândaru R., Tabacu A., Popescu D., Potor D., Ionescu C., ”Metodă de analiză genetică a soiurilor românești de afin de cultură în vederea identificării secvențelor de ADN cu potențial de a deveni markeri specifici pentru caractere valoroase pentru amelioratori. BlueBerryGene”. Salonul Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” Ediția a 7-a, 06-08 octombrie 2021, Timișoara, România, Medalie de argint; Asociația Justin Capra – diplomă de excelență.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Horticultură
Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: Asist.univ.dr.ing. Mihai Cosmin Alexandru
Telefon: +40 763 472 297
Email: cosmin.mihai@horticultura-bucuresti.ro
Facebook: www.facebook.com/Blueberrygene
OrchardBioWalls
Proiectul OrchardBioWalls își propune identificarea de noi tehnologii eco-inovative utile în cultura plantelor în ecosistemele horticole urbane, prin dezvoltarea unui zid verde, prin adaptarea unui dispozitiv brevetat în anul 2017 pentru culturi în seră. Acesta va fi testat într-un ecosistem urban pomicol. Zidul verde va fi amplasat în câmpul experimental pomicol al facultăți de Horticultură din cadrul USAMV București, la limita dintre plantația viticolă și sectorul ecologic, cultivat cu măr și cireș. Cercetările intenționează să deschidă a nouă cale în horticultura urbană, fundamentând științific efectele utilizării unor astfel de ziduri verzi modulare, mobile, în apropierea grădinilor urbane. Se vor face monitorizări săptămânale ale de bolilor și dăunătorilor și a entomofaunei utile și se va monitoriza comportarea speciilor de graminee și alte plante anuale / perene folosite în construcția zidului verde. În plus se va monitorizarea reducerea fenomenului de derivă al produselor de protecția plantelor. Proiectul își propune elaborarea, redactarea și înregistrarea la OSIM a unei cereri de brevet de invenție privind modelul dezvoltat.
“Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1278/30.07.2021, acronim OrchardBioWalls, în cadrul IPC 2021”
Proiect finanţat în cadrul apelului de proiecte Granturi de cercetare Joint Junior al USAMV București, derulat în cadrul proiectului FDI-2021-0430
Titlul proiectului: Rolul zidurilor verzi în reducerea presiunii agenților patogeni în horticultura urbană
Acronimul proiectului: OrchardBioWalls
Tipul de proiect: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Codul proiectului: 2021-7/2021.07.19
Numărul contractului: 1278/30.07.2021
Bugetul proiectului: 50.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada: 30.07.2021 – 30.11.2022
Autoritatea contractantă: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
Responsabil proiect: CS dr. ing. Elena Ştefania IVAN
Obiectivul general: Identificarea de noi produse și tehnologii eco-inovative utile în cultura plantelor în ecosistemele horticole urbane
Obiective specifice:
CS dr. ing. Elena Ştefania IVAN-director de proiect
Asistent univ. dr. Ana-Maria STANCIU
Rezultate:
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: CS dr. ing. Elena Ştefania IVAN
Telefon: +40 765 60 65 53
Email: elena.ivan@qlab.usamv.ro
Mijloace și metode Sustenabile de producţie agricolă pentru coexistența agroecosistemelor și a ecosistemelor în zona de silvostepă a Câmpiei Române
(Acronim: SustenRo)
Solurile joacă un rol central în existenţa şi evoluţia organismelor vii pe planeta Pământ şi a omului, oferind servicii ecosistemice esențiale (alimente, nutreţuri, materii prime, biocombustili etc.). Totodată, el are un important rol reglator (sechestrează carbonul, purifică apa, reduce contaminanții, reglează climatul, ciclul nutrienților, habitatul biologic etc.). Pentru ca aceste funcţii să fie îndeplinite în mod sustenabil, fertilitatea solului și productivitatea agricolă ar trebui să fie echilibrate. Totuşi, fertilitatea solului a scăzut în ultimele secole de practică agricolă intensivă, iar productivitatea a fost în principal crescută prin fertilizarea minerală intensă care amenință resursele de apă din sol și de la suprafață. „Securitatea alimentară” este un obiectiv strategic global deosebit de important pentru omenire. Acestuia i se pot adăuga altele, precum „sănătatea şi bunăstarea oamenilor” şi menţinerea „resurselor de apă curată”. Datorită reducerii fertilității solului prin pierderea carbonului organic al solului (COS), degradării structurii acestuia prin agricultură intensivă, capacitatea solurilor de a filtra contaminanții și de a stoca apă curată a fost redusă, ceea ce amenință viaţa oamenilor şi ecosistemele.
Proiectul SustenRo, are scopul de a dezvolta şi implementa metode şi mijloace inovative de refacere a echilibrului relaţional dintre agricultură şi mediul înconjurător, respectiv asigurarea unei coexistenţe sustenabile a agroecosistemelor şi a ecosistemelor. Proiectul se adresează, în principal, zonei de silvostepă a Câmpiei Române.
Combinând producerea de materiale fertilizante organice în cadrul fermei cu adoptarea unor metode inovative de fertilizare a culturilor în cadrul unui sistem de rotaţie sustenabil, proiectul SustenRo va stabili abordări agroecologice îmbunătățite pentru a obţine producţii agricole rentabile şi de calitate, a crește eficiența utilizării nutrienților şi a apei în sistemele de cultivare a grâului, porumbului, soiei şi a amestecurilor de plante furajere pentru pajişti, precum şi diminuarea impactului asupra mediului şi creşterea rezilienţei agroecosistemelor şi a ecosistemelor. Proiectul are un concept puternic, are obiective foarte clare, o metodologie credibilă, iar realizarea lui se bazează pe o infrastructură de cercetare modernă şi este pus în aplicare de o echipă interdisciplinară de cercetători (72,7 % tineri), având competenţe ştiinţifice complementare. Proiectul se încadrează în tematica ştiinţifică a USAMV din Bucureşti, se aliniază obiectivelor specifice ale Strategiei de cercetare ştiinţifică şi inovare a USAMV 2021-2027, respectiv temei transversale 2021 „Inovaţie şi produse, tehnologii şi abordări inovative” şi direcţiilor de cercetare vizate de aceasta.
Titlul proiectului: Mijloace și metode Sustenabile de producţie agricolă pentru coexistența agroecosistemelor și a ecosistemelor în zona de silvostepă a Câmpiei Române
Acronim: SustenRo
Tipul proiectului: Proiecte interne/Competiție internă
Autoritatea contractantă: USAMV București
Nr. contract: 1258/30.07.2021
Cod proiect: 2021-0036/14.07.2021
Director de proiect: Șef lucr. dr. Elena Mirela DUȘA
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Valoarea totală: 150.000 lei
Proiectul SustenRo, are scopul de a dezvolta şi implementa metode inovative şi mijloace de refacere a echilibrului relaţional dintre agricultură şi mediul înconjurător, respectiv asigurarea unei coexistenţe sustenabile a agroecosistemelor şi a ecosistemelor. Proiectul se adresează unei zone puternic ancorată în producţia agricolă din România, respectiv zona de silvostepă a Câmpiei Române.
În vederea îndeplinirii scopului proiectului, obiectivele de cercetare sunt următoarele:
Facultatea de Agricultură
Facultatea de Biotehnologii
Stațiunea didactică Belciugatele, ferma Moara Domnească
Rezultatele proiectului se referă la:
Propunere privind valorificarea rezultatelor cercetării sau ale proiectului:
Director de proiect: Șef lucr.dr. Elena Mirela DUȘA
Adresa: Bd. Mărăști, nr.59, sector 1, București
E-mail: mirela.dusa@agro-bucuresti.ro
Tel. 0726 350 807
BacterFertil BRP
Proiectul de față se aliniază noilor tendințe la nivel european în ceea ce privește introducerea pe piața locală a fertilizanților biologici autohtoni. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă dezvoltarea, obținerea și testarea unui biofertilizant de origine bacteriană pentru o mai bună asimilare a nutrientilor și stimularea cresterii plantelor. Noutatea proiectului derivă, în principal, din consorțiul bacterian vizat a fi obținut, care va include tulpini izolate din surse autohtone. Aceste tulpini vor fi caracterizate atât in vitro cât și molecular în ceea ce privește potențialul biofertilizant. Optimizarea tehnologiei de obținere a biofertilizantului pe bază de resurse regenerabile constituie un alt criteriu de noutate a proiectului, ceea ce contribuie la dezvoltarea economiei circulare. Un caracter inovator îl constituie dezvoltarea unei aplicații software de monitorizare de la distanță în timp real a procesului tehnologic la nivel de bioreactor. Experimentările demonstrative prin testarea in vivo pe plante horticole atât la nivel de laborator cât și în miniseră în condiții controlate va evidenția eficiența utilizării noului produs. Ca element de noutatea, se propune condiționarea prin liofilizare a produsului care va conține 3 tulpini bacteriene valoroase cu efect sinergic.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.
Titlul proiectului: Dezvoltarea unei tehnologii de obținere de biofertilizanți de origine microbiană
Acronim: BacterFertil BRP
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Cod proiect: cod 2021-0005/13.07.2021
Director de proiect: Sef de lucrari dr. Radu Cristian TOMA
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 14.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
Obiectiv general: Dezvoltarea, obținerea și testarea unui biofertilizant de origine bacteriană cu aplicații horticole.
Obiective specifice:
TOMA Radu Cristian (Facultatea de Biotehnologii) |
Director de proiect |
CORNEA Călina Petruța (Facultatea de Biotehnologii) |
Cercetător științific senior |
LAGUNOVSCHI-LUCHIAN Viorica (Facultatea de Horticultură) |
Cercetător științific senior |
BĂRBULESCU Iuliana Diana (Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare) |
Asistent de cercetare |
DIGUȚĂ Filofteia Camelia (Facultatea de Biotehnologii) |
Cercetător științific junior |
JERCA Ionuț Ovidiu (Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare) |
Cercetător științific junior |
BOIU-SICUIA Oana-Alina (Domeniul Biotehnologii) |
Doctorand |
FRINCU Mihai (Domeniul Biotehnologii) |
Doctorand |
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Facultatea de Biotehnologii
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Director proiect: SL Dr. Radu Cristian TOMA
Email: radu.toma@biotehnologii.usamv.ro
Site Web: https://bacterfertil.usamv.ro
ECO-LCA
Cel mai putenic argument pentru integrarea curriculum-ului este chiar faptul că viaţa nu este împărţită pe discipline.” J. Moffett
Abordarea interdisciplinară a proiectului reprezintă o provocare și totodată un imperativ pentru cercetarea din Romania, aceasta fiind considerată o formă de integrare științifică. În mod concret, prin interdiciplinaritatea proiectului, se urmărește fundamentarea unui cadru economic, bazat pe metoda LCA (Life Cycle Assessment) și LCCA (Life Cycle Cost Analysis) în vederea selectării celor mai buni parametri din tehnologiile pomicole (măr – în sistem convențional și sistem ecologic) în vederea elaborării unui model economic, sub forma unui instrument de decizie pentru analiza costurilor și de verificare a rezultatelor tehnologiilor urmărite prin care să se prelucreze indicatorii economici care fundamentează metoda de calcul utilizată pentru optimizarea costurilor rezultate din aplicarea tehnologiilor celor mai noi. Acest instrument se dorește a fi un sprijin pentru fermieri în luarea deciziilor într-un context mai complex, pentru evaluarea impactului costurilor asupra tehnologiilor pomicole, reprezentând un instrument de decizie pentru corectarea anumitor etape sau inputuri din cadrul fluxului tehnologic și de management.
Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.
Titlul proiectului: “Instrument decizional bazat pe metodele LCA și LCCA destinat fermelor pomicole (ECO-LCA)“
Acronim proiect: ECO-LCA
Cod proiect: 2021/0016
Contract nr.: 1260/2021
Valoarea proiectului: 75.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: august 2021 – noiembrie 2022
Autoritatea contractantă: USAMV București
Director de proiect: SL Dr. Ionela Mițuko VLAD
Obiectivul principal al proiectului este crearea unui instrument decizional bazat pe metodele LCA și LCCA destinat fermelor pomicole.
Obiectivele secundare ale proiectului sunt:
Facultatea de Management și dezvoltare rurală
SL Dr. Ionela Mițuko VLAD – director de proiect
SL Dr. Mariana BURCEA – membru în echipă
SL Dr. Irina CHIURCIU - membru în echipă
Ing.drd. Tudor STANCIU – membru în echipă
Prof.univ. Dr. Gina FÎNTÎNERU–cadru didactic senior
Prof.univ Dr. Elena STOIAN - cadru didactic senior
Centrul de cercetare pentru studiul calităţii produselor agroalimentare (Laboratoare - QLab)
CS dr. Ing. Ana BUTCARU - membru în echipă
CS dr. Ing. Ion CERTAN - membru în echipă
ACS Dr. Ioana CATUNEANU - membru în echipă
Facultatea de Horticultură
Prof.univ. Dr. Florin STĂNICĂ– cadru didactic senior
Ing. Drd. Constantin POTOR – membru în echipă
Stațiunea didactică de cercetare dezvoltare pentru viticultură și pomicultură Pietroasa – Istrița
CSIII dr. ing. Alina DONICI – membru în echipă
Ing. Rares PINDARU – membru în echipă
Ing. Andrei TABACU – membru în echipă
Ing. Sorin MARIN – membru în echipă
Rezultatele așteptate ale proiectului reprezintă îndeplinirea obiectivelor și oferirea soluțiilor de îmbunătățire și reconsiderare a elementelor care au facut obiectul studiului, dar și oferirea răspunsurilor la obiectivele temei de cercetare. Valorificarea rezultatelor se va face prin diseminarea instrumentui de analiza și prin conceperea de lucrări și articole care vor putea fi publicate în reviste și jurnale de interes major.
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală
Adresa: Bd. Mărăști nr. 59, Sector 1, București, 011464
Director de proiect: Ș.L. Dr. Ionela Mițuko VLAD
Email: vlad.ionela@managusamv.ro
ReziFarm
Titlu proiect: Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative
Agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei naționale, fiind considerată o ramură fundamentală. În România, agricultura are un caracter social important, ținând cont de faptul că în zonele rurale din România există diverse probleme majore, cum ar fi gradul de sărăcie ridicat, limitarea sau chiar lipsa extinderii sau implementării de noi proiecte de investiții, creșterea gradului șomajului. Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme, sectorul agricol este susținut de o serie de politici și strategii orientate în direcția îmbunătățirii rezultatelor obținute și eliminării lacunelor existente.
Cu toate că zonele rurale românești se bucură de o bogăție a resurselor naturale și umane, performanța economică a sectorului este scăzută, potențialul existent fiind sub-exploatat, datorită organizării slabe a terenului agricol. Cu toate acestea, România încă are o agricultură de subzistență, cele mai multe ferme fiind de dimensiuni mici și foarte mici care au mai puțin de 5 hectare.
Proiectul intitulat „Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative ” pune accentul pe dezvoltarea acestor categorii de exploatații care pot avea un impact semnificativ de ordin economic și social, pentru comunitățile din zona rurală. Scopul proiectului este acela de a demonstra viabilitatea din punct de vedere economic și social al fermelor de tip familial, realizat prin intermediul unor studii de caz, precum și a unor eventuale măsuri fiscale care pot contribui la dezvoltarea acestor categorii de ferme și implicit al dezvoltării sustenabile a zonelor rurale din România.
Titlu proiect: Studii privind strategii de reziliență și creștere a competitivității fermelor de familie prin aderarea la forme asociative
Acronim: ReziFarm
Tipul proiectului: Proiecte interne/ Competiție Internă
Autoritatea contractanta: USAMV București
Nr. contract: 0017/14.07.2021
Cod proiect: cod 2021-0017/14.07.2021
Director de proiect: Șef lucrări dr. Micu Marius Mihai
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 14.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 74.000 lei
OG. Promovarea, dezvoltarea si consolidarea capacității de integrare a fermelor de familie în lanțul valoric al economiei rurale.
Acesta va fi completat și susținut prin obiectivele specifice (OS):
OS1. Analiza socio-economica a zonei rurale din regiunea Sud Muntenia ca spațiu de dezvoltare al fermelor de familie
OS2. Identificarea unor modele de succes în asocierea fermelor de familie, și promovarea factorilor determinați și a pilonilor de dezvoltare a acestora
OS3. Elaborarea unor scenarii și căi de tranziție pentru dezvoltarea optima a formelor asociative ale fermelor de familie
Echipa de cercetare a proiectului este compusă din:
Principalele rezultate așteptate se referă la identificarea unor soluții privind dezvoltarea și consolidarea capacității de integrare a fermelor de familie în lanțul valoric al economiei rurale, care vor fi diseminate prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Citation Index/ ISI Proceedings și de popularizare a științei, prin comunicări științifice.
EcoDONELA
Tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima),
destinate persoanelor cu alimentație specială – EcoDONELA
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unei tehnologii eco-inovative de obținere a produselor aglutenice cu pulpă de dovleac ecologic (Cucurbita maxima) destinate persoanelor cu alimentație special, respectiv celor cu intoleranță la gluten. Produsele aglutenice ecologice cu pulpă de dovleac elaborate în cadrul proiectului, vor fi realizate cu ingrediente gluten free obținute în agricultura ecologică, iar dovleacul va fi achiziționat din ferme ecologice locale. Pulpa de dovleac este un ingredient bogat în β-caroten, glucide, fibre alimentare, etc., cu proprietăți senzoriale speciale agreate de consumatorul român. Produsul finit, pe care dorim să îl obținem, va combina caracteristicile nutritive și terapeutice ale dovleacului cu cele ale făinurilor fără gluten. Produsele finite rezultate vor fi analizate din punct de vedere a stabilității în timp și o analiză a costurilor, validarea tehnologiei în vederea transferului tehnologic. Echipa proiectului intern EcoDonela este formată din cercetători, cadre didactice, masteranzi și studenți care își desfășoară activitatea în cadrul Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare și Facultății de Horticultură..
Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1267/30.07.2021, acronim EcoDonela.
Titlul proiectului: Tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima), destinate persoanelor cu alimentație specială
Acronim: EcoDONELA
Tipul proiectului: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Autoritatea contractantă: USAMV București
Nr. contract: 1267/30.07.2021
Cod proiect: 2021-0033/14.07.2021
Director de proiect: Șef lucrări dr. ing. Dragomir Nela
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 30.07.2021- 30/11/2022
Valoarea totală: 150.000 lei
Obiectivul principal este obținerea unui produs eco-inovativ, tip fursec, din făinuri aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima) ecologic, destinate persoanelor cu alimentație specială.
A1 – Elaborarea tehnologiei de obținere a fursecurilor aglutenice cu pulpă de dovleac ecologice.
A2 – Validarea tehnologiei de obținere în vederea transferului tehnologic.
Principalele rezultate așteptate se referă la: realizarea unei tehnologii eco-inovative pentru obținerea de produse aglutenice cu pulpă de dovleac (Cucurbita maxima), destinate persoanelor cu alimentație specială, diseminarea prin articole ISI cu factor de impact, ISI Emerging Sources Ciation Index și participări la sesiuni științifice naționale și internaționale, diseminarea informațiilor prin organizarea de workshop-uri tematice, publicarea unei cărți, precum și implicarea masteranzilor, doctoranzilor și studenților din cadrul fiecărei entități partenere.
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: Șef lucrări dr. ing. DRAGOMIR Nela
Email: nela.dragomir@usamv.ro
Telefon: +40726568321
Stimată doamnă,
Stimate domn,
Suntem onorați să vă invităm la prima ediție a Conferinței Internaționale Studențești ONE HEALTH 2021, organizată de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, alături de ISOHA - Alianța Internațională Studențească ONE HEALTH.
Ne face o deosebită plăcere să vă avem alături la deschiderea evenimentului, în calitate de invitat special.
Joi, 25 noiembrie 2021, ora 9.00
Aula Magna „P.S. Aurelian„ Rectorat
Ne puteți urmări și live aici.
Găsiți toate detaliile despre conferință aici.
Arhivă - Teze de doctorat 2021
Membrii Comisiilor de doctorat
Liste doctoranzi