Biblioteca USAMV Bucureşti este alcătuită din:
Biblioteca Centrală (cu sediul în Bd. Mărăşti 59, sector 1); Biblioteca Facultății de Medicină Veterinară (cu sediul în Splaiul Independenţei 105, sector 5).
Adresa: Bd. Mărăști nr.59, sect.1, București
Website: http://www.biblioteca-usamvb.ro/
Adresa: Splaiul Independentei 105, sector 5, București
Website: http://www.bibliotecafmvb.ro/
Adresă: Bd. Mărăști nr.59, sect.1, București – Clădirea FIFIM, corp B
Website: Website: www.fifim.ro
Adresă: Bd. Mărăști nr.59, sect.1, București – Clădirea Rectorat, et.1, sala AI46
Website: http://managusamv.ro/
- INFORMAȚII UTILE
- BIBLIOTECA ÎN CIFRE
- CATALOG ON-LINE
- ENCICLOPEDII ȘI CĂRȚI ON-LINE
- BAZE DE DATE DISPONIBILE
- REGULAMENTUL BIBLIOTECII
- CONTACT
Biblioteca Centrală se află (temporar) în clădirea Hortinvest și este structurată astfel:
- Sala de lectură - etajul 4 - unde se află cursuri, manuale, tratate, enciclopedii,, atlase, albume, teze de doctorat și periodice (românești și străine). Lucrările sunt în regim de acces liber la raft. Sala dispune de 60 de locuri și calculatoare pentru utilizatori.
- Sala de împrumut - parter - unde se pot împrumuta publicațiile la domiciliu.
Orar Biblioteca Centrală
- În timpul anului universitar
- luni-vineri: 730 - 1800
- În timpul presesiunii și sesiunii:
- luni-vineri: 730 - 1800
- sâmbăta: 830 - 1430
- În timpul vacanțelor:
- luni-vineri 730 - 1530
În curs de actualizare
În curs de actualizare
În curs de actualizare
Baze de date abonate de
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
în cadrul ANELIS PLUS
- EBSCO Academic Search Complete
- EBSCO Business Source Complete
- ScienceDirect Freedom Collection Journals Access
- Scopus
- Nature - Journals
- Sprigerlink journals
- Thomson Web of Knowledge
- CAB Abstracts with fulltext
- CABI VetMed Resource
- Baze de date proprii
EBSCO Academic Search Complete
EBSCO Academic Search Complete (www.ebscohost.com/academic/academic-search-complete)
Bază de date academică, multidisciplinară, cu text integral. Cuprinde mii de reviste cu text integral și furnizează informaţii dintr-o largă varietate de discipline de studiu importante, precum antropologie, astronomie, biologie, chimie, construcţii civile, inginerie, studii etnice şi multiculturale, geologie, drept, ştiinţa materialelor, matematică, muzică, ştiinţe farmaceutice, fizică, psihologie, religie şi teologie, medicină veterinară și zootehnie, studii feministe, zoologie și multe altele.
Conține aprox. 8.800 reviste cu full-text, dintre care peste 7.700 sunt recenzate (peer-reviewed) .Peste 13.600 publicaţii indexate şi cu abstracte: reviste ştiinţifice, monografii, rapoarte, lucrări ale conferinţelor etc., din care 4.128 indexate în Web of Science sau Scopus
Acces la 60.000 de înregistrări video de la Associated Press, cea mai importantă agenție de știri din lume.
Interesează domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, biotehnologii, ingineria și managementul în agricultură și dezvoltare rurală și medicina veterinară.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
EBSCO Business Source Complete
EBSCO Business Source Complete (www.ebscohost.com/academic/business-source-complete)
Importantă bază de date științifică din domeniul afacerilor.
Conține:
- peste 3.800 de reviste cu text integral, dintre care aproximativ 2.000 sunt reviste peer-reviewed;
- peste 1.800 de reviste comerciale și magazine;
- aprox. 800 cărți;
- informații biobibliografice (profiluri) cu privire la cei mai citați 40.000 de autori din baza de date.
Baza de date mai cuprinde date statistice din domeniul financiar, lucrări de referințe, lucrări ale conferințelor, interviuri (>8.100), studii de caz (>9.000), rapoarte ale studiilor de piață (aprox. 2.500), rapoarte economice de țară (>1.400), rapoarte industriale (>7.600), profiluri ale companiilor (>1.100.000), analize SWOT (>4.000), peste 50 de seminarii susținute la facultățile de profil (puse la dispoziție sub formă de înregistrări video) etc.
Acces la 60.000 de înregistrări video de la Associated Press, cea mai importantă agenție de știri din lume.
Acces adițional gratuit la baza de date Regional Business News, care cuprinde peste 100 de publicații de afaceri din SUA și Canada.
Teme acoperite: contabilitate, economie, finanțe, management, managementul produselor şi operaţiilor, marketing, sisteme de management al informaţiilor etc.
Interesează domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, biotehnologii, ingineria și managementul în agricultură și dezvoltare rurală și medicina veterinară.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
ScienceDirect Freedom Collection Journals Access
ScienceDirect Freedom Collection Journals Access (www.sciencedirect.com)
Platforma de cercetare ScienceDirect oferă acces în text integral la reviste științifice de cercetare în format online, cărți academice, serii de cărți și enciclopedii online. Peste 25% din informația apărută la nivel global în domeniile științe exacte și științe umaniste, tehnologie și medicină este publicată pe platforma Elsevier Science Direct. Este incontestabil, cea mai importantă resursă informațională academică a zilelor noastre și cuprinde revistele publicate de grupul editorial Elsevier (grupează editurile: Elsevier, Churchill Livingstone, Saunders, Mosby, Cell Press, Pergamon, Butterworth-Heinemann, Academic Press, The Lancet, JAI Press, North Holland, Masson).
Interesează domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, biotehnologii, ingineria și managementul în agricultură și dezvoltare rurală și medicina veterinară.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
Scopus
Scopus (www.scopus.com)
Scopus este o bază de date bibliografică şi bibliometrică în format online, cuprinzând reviste ştiinţifice. Oferă acces la rezumatele articolelor ştiinţifice din peste 22.400 de reviste ştiinţifice, publicate la peste 5,000 de edituri internaţionale. Utilizează ca instrument de evaluare indicele Hirsch, care permite evaluarea autorilor şi instituţiilor academice în baza raportului dintre articolele publicate şi numărul de citări primite.
Platforma SCOPUS oferă acces la:
- Peste 22.400 reviste științifice internaționale, publicate la peste 5.000 de edituri internaționale;
- Peste 21.000 de reviste peer-reviewed (inclusiv 4.200 reviste Open Access);
- 361 de publicații comerciale;
- 530 serii de cărți (peste 850.000 de înregistrări);
- Peste 116.000 de cărți (cu peste 10.000 adăugate anual);
- 7,2 milioane de articole de la conferințe internaționale;
- 100% acoperire pentru Medline;
- peste 60 de milioane de înregistrări;
- 38 milioane de documente cu referințe după anul 1996 (din care 84% includ și referințe);
- 22 milioane de documente din perioada 1823 – 1996;
- 376 milioane de pagini web științifice indexate via Scirus;
- 27 milioane de invenții și brevete de la 5 birouri de brevetări;
- Articles-in-Press” de la peste 5.000 de reviste.
Interoperabilitate cu ScienceDirect, Engineering Village şi Reaxys.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
Nature - Journals
Nature - Journals (www.nature.com)
Nature Publishing Group publică peste 100 de reviste (din care 86 cu factor de impact ISI) şi baze de date online din domeniile: ştiinţele vieţii, ştiinţe fizice, ştiinţe aplicate şi medicină clinică. Volumele conţin ştiri zilnice despre jurnalişti câştigători de premii, opinii ale experţilor, metodologii practice, precum şi rezultate ale unor cercetări de mare impact şi recenzii de la orice editor din domeniul ştiinţific.
Nature este cel mai apreciat săptămânal ştiinţific din lume al Nature Publishing Group (NPG). Lansată în anul 1869, misiunea declarată, încă de la început, a fost să dezvolte publicaţiile, să examineze oportunităţile provenite din apariţia noilor tehnologii şi să ajute la creşterea audienţei cititorilor săi.
Domeniile NPG permit utilizatorilor să găsească publicaţiile relevante din subiectul de interes, iar articolele găsite vor informa utilizatorii cu ultimele cercetări şi descoperiri din domeniul de interes.
Interesează domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, biotehnologii, ingineria și managementul în agricultură și dezvoltare rurală și medicina veterinară.
Sprigerlink journals
Sprigerlink journals (link.springer.com)
Platforma SpringerLink a fost înfiinţată în 1996 și a continuat să evolueze în funcţie de nevoile informaționale ale cercetătorilor. Este una din cele mai utilizate resurse electronice de documentare ştiinţifică din lume şi foarte populară în România. Are un număr de minim 2400 titluri dintre care 1500 sunt cotate ISI.
Interesează domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, biotehnologii, ingineria și managementul în agricultură și dezvoltare rurală și medicina veterinară.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
Thomson Web of Knowledge
Thomson Web of Knowledge (http://webofknowledge.com)
THOMSON ISI este una dintre cele mai importante surse de documentare ştiinţifică la nivel mondial. Scopul acestei baze de date este de a oferi informaţii despre recunoaşterea ştiinţifică a articolelor ştiinţifice şi de identificare a noilor tendinţe la nivel mondial.
Web of Science este o bază de date bibliografică şi bibliometrică în format online, referitoare la revistele ştiinţifice, livrată prin intermediul Internetului. Disponibilă pe platforma online Web of Knowledge, oferă acces la rezumatele articolelor a peste 13.000 reviste ştiinţifice şi 170.000 de conferinţe ştiinţifice din 256 de discipline.
Web of Science oferă cercetătorilor:
- Diverse căi pentru a descoperi date justificative şi relevante;
- Abilitatea de a analiza informaţii şi de a percepe diferite tendinţe şi modele;
- Posibilitatea de a construi o vedere de ansamblu asupra fenomenului de cercetare din întreaga lume prin intermediul unei singure platforme.
Web of Science este structurată în funcţie de aria subiectelor acoperite după cum urmează:
- Science Citation Index Expanded™ — indexează integral 8.833 de reviste importante din domeniul științelor exacte, din aproximativ 170 discipline, din 1990 până în prezent;
- Social Sciences Citation Index® – indexează integral 3.241 de reviste din 55 de discipline a științelor sociale, precum și 3.500 reviste tehnice, din 1990 până în prezent;
- Arts & Humanities Citation Index® – indexează integral 1.774 de reviste de artă și științe umaniste, precum și articole din 6.000 de reviste din domeniul științelor sociale, din 1990 până în prezent;
- Emerging Sources Citation Index® – indexează integral 3.199 de reviste, din 2015, și extinde citările, reflectând progresul științei și al activității academice;
- Conference Proceedings Citation Index - conține peste 170.000 reviste apărute în cadrul conferințelor științifice, din 1990 până în prezent. Este împărțit în două ediții: Science și Social Science and Humanities.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
CAB Abstracts with fulltext
CAB Abstracts with fulltext (www.cabi.org/)
CAB Abstracts este o bază de date cuprinzătoare din domeniu, oferind cercetătorilor acces la peste 7,1 milioane de înregistrări din domeniile: agricultură, știința animalelor și medicină veterinară, știința mediului, sănătate, alimentație și nutriție umană, turism, microbiologie și parazitologie, știinta plantelor.
Începând cu 1 ianuarie 2009, baza de date bibliografică a științelor vieții, CAB Abstracts, conține și textul integral, care a fost anterior disponibil doar prin intermediul unui abonament separat.
Interesează domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, biotehnologii, ingineria și managementul în agricultură și dezvoltare rurală și medicina veterinară.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
CABI VetMed Resource
CABI VetMed Resource (www.cabi.org/vetmedresource/)
VetMed Resource este un instrument cuprinzător pentru medicii veterinari care există la acest moment in lume, oferind acces la peste 1,5 milioane de înregistrări relevante în domeniu. VETMED susține practica și dezvoltarea profesională cu cele mai bune informatii din medicina veterinară bazate pe dovezi disponibile, adresându-se medicilor veterinari, cercetătorilor, cadrelor didactice, doctoranzilor și studenților.
Verificabil de pe site-ul Bibliotecii.
Baze de date proprii
În afara bazelor de date achiziționate prin contract, universitatea mai dispune de două baze de date proprii:
- Alice - conține datele publicațiilor care se află în colecțiile Bibliotecii Centrale.
- Liberty - conține datele publicațiilor care se află în colecțiile Bibliotecii Facultății de Medicină Veterinară.
Consultarea acestor baze de date se poate face de oriunde, având în vedere că link-urile lor sunt postate pe site-ul universității.
De asemenea, Biblioteca USAMVB (Biblioteca Centrală și Biblioteca Facultății de Medicină Veterinară) vine în sprijinul studenților, doctoranzilor și cadrelor didactice punându-le la dispoziție următoarele fonduri:
Fondul de carte (BC+FMV): 277.220 exemplare, din care:
1. carte de specialitate: 239788 din care:
- agricultură: 58525
- horticultură: 22973
- zootehnie: 44957
- îmbunătăţiri funciare şi ingineria mediului: 23983
- biotehnologii: 16914
- ingineria și managementul în agricultură și dezvoltare rurală: 10989
- medicină veterinară: 61447
2. teze de doctorat: 3671
Fondul de periodice (BC+FMV): 94.596 exemplare (643 titluri - cel mai vechi periodic fiind din anul 1900).
Studierea acestor fonduri de către studenți, doctoranzi și cadre didactice se poate face fie prin împrumut la domiciliu, fie în sălile de lectură. Sălile de lectură dispun de un număr total de 150 locuri și au acces liber la raft.
Achiziții 2018:
- Carte (BC+FMV): 1898 exemplare
- Periodice (BC+FMV): 993 exemplare
- Abonamente la periodice:
- românești (BC+FMV): 27 titluri cu 33 abonamente
- străine (BC+FMV): 29 titluri
Biblioteca USAMV este o bibliotecă de tip universitar de drept public, face parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ superior şi participă la procesul de instruire, formare şi educaţie, precum şi la activitatea de cercetare ştiinţifică din universitate.
În Bibliotecă, accesul este liber şi este deschis tuturor cetăţenilor, care vor putea utiliza întregul patrimoniu documentar, indiferent de formatul în care acesta a fost publicat.
Biblioteca USAMV dezvoltă colecţii enciclopedice şi specializate de publicaţii cu caracter ştiinţific şi de înaltă valoare culturală, din ţară şi de peste hotare, pe toate categoriile de suporturi documentare, în acord cu programele de învăţământ, de cercetare şi de cultură.
Biblioteca USAMV are ca principali utilizatori studenţii şi personalul didactic şi nedidactic din universitate.
Organizare
Patrimoniu
Biblioteca, în ansamblul ei, dispune de un fond de cărţi şi periodice de circa 370.000 de exemplare structurate astfel:
- cursuri şi manuale;
- cărţi ştiinţifice româneşti şi străine;
- tratate;
- teze de doctorat;
- enciclopedii;
- atlase şi albume;
- dicţionare;
- beletristică românească şi străină;
- periodice româneşti şi străine.
Structuri
Biblioteca USAMV Bucureşti este alcătuită din:
- Biblioteca Centrală (cu sediul în Bd. Mărăşti 59, sector 1);
- Biblioteca Facultății de Medicină Veterinară (cu sediul în Splaiul Independenţei 105, sector 5).
Biblioteca este organizată în următoarele compartimente:
- Comunicarea documentelor, cu două secţii: secţia împrumut şi săli de lectură
- Dezvoltarea colecţiilor şi schimb intern-internaţional de publicaţii
- Evidenţa şi organizarea colecţiilor
- Catalogare - clasificare
Comunicarea documentelor
Activităţi
* Asigură accesul cititorilor în bibliotecă, prin eliberarea şi vizarea permiselor;
* Comunică, în sălile de lectură, toate tipurile de documente aflate în depozite şi solicitate de utilizatori;
* Asigură cadrul optim de consultare la secţia împrumut a documentelor în condiţiile respectării stricte a regulamentului intern de disciplină a lecturii;
* Asigură, prin multiple forme de relaţionare publică, informarea şi îndrumarea utilizatorilor privind modul de regăsire şi împrumut al publicaţiilor;
* Organizează sălile de lectură cu acces liber raft.
Sălile de lectură funcţionează în regim de acces liber la raft şi oferă utilizatorilor: cursuri şi manuale, cărţi ştiinţifice româneşti şi străine, tratate, dicţionare, enciclopedii, atlase, periodice româneşti şi străine.
Dezvoltarea colecţiilor şi schimb intern-internaţional
Activităţi
* Se informează permanent privind principalele categorii de utilizatori ai bibliotecii, planurile de învăţământ pe discipline şi ani de studiu;
* Prospectează piaţa editorială internă şi internaţională;
* Urmăreşte dezvoltarea selectivă şi echilibrată a colecţiilor, asigurând acoperirea informaţională echilibrată, cu documente de toate tipurile, a principalelor domenii de cunoaştere şi se preocupă de evaluarea colecţiilor pe ansamblul bibliotecii;
* Asigură completarea curentă şi retrospectivă a colecţiilor;
* Duce o politică deschisă de atragere şi încurajare a donaţiilor româneşti şi străine atât din partea persoanelor particulare, cât şi a instituţiilor;
Căile de achiziţii sunt:cumpărare (din ţară şi străinătate), donaţii, schimb intern-internaţional, transferuri.
Publicaţiile cadrelor didactice din USAMV editate în cadrul Atelierului de Material Didactic vor intra în mod obligatoriu în fondurile bibliotecii, într-un procent de 10% din tiraj.
Cadrele didactice au obligaţia să anunţe tipărirea propriilor publicaţii la diverse edituri, în vederea procurării lor.
Schimbul intern şi internaţional de publicaţii:
* Identifică şi stabileşte contacte de colaborare, în ţară şi străinătate, cu universităţi şi instituţii de învăţământ superior, academii de ştiinţe şi institute de cercetare, biblioteci ale universităţilor din marile oraşe, biblioteci naţionale, centre internaţionale de schimb, societăţi culturale şi ştiinţifice.
* Contribuie la dezvoltarea colecţiilor Bibliotecii prin procurarea de lucrări din ţară şi străinatate solicitate de beneficiarii Bibliotecii Centrale şi ai filialei FMV: publicaţii universitare, publicaţii academice sau ale altor instituţii cultural-ştiinţifice, publicaţii proprii ale bibliotecilor universitare, publicaţii din producţia editorială naţională.
* Oferă, la schimb, partenerilor din ţară şi străinătate următoarele publicaţii editate de facultăţile universităţii.
Evidenţa şi organizarea colecţiilor
Activităţi
* Realizarea corectă a evidenţelor de bibliotecă (primară, individuală, topografică) pentru toate intrările curente;
* Operarea, în instrumente de evidenţă, a eliminărilor de documente din colecţiile Bibliotecii;
* Repartizarea pe domenii a documentelor nou intrate şi selectarea celor destinate sălilor de lectură.
* Întocmirea listelor cu propuneri de casare a fondurilor uzate fizic şi/sau moral. Având în vedere că, din punct de vedere contabil, fondurile bibliotecii constituie obiecte de inventar (cu excepţia fondului de patrimoniu, conf. Legii bibliotecilor 334/2002), listele vor fi vizate de directorul bibliotecii şi directorul general administrativ al universităţii şi aprobate de rectorul universităţii.
CATALOGARE - CLASIFICARE
Activităţi
* Prelucrează în sistem informatizat documentele (prin catalogare descriptiva originala) conform normelor internaţionale;
* Elaborează punctele de acces la informaţie şi controlul coerenţei acestora;
* Recuperează, completează şi validează înregistrarile bibliografice;
* Prelucrează uniform, prin catalogare centralizată, toate documentele achiziţionate;
* Analizează şi codifică (utilizând Clasificarea Zecimală Universală) conţinutului tuturor documentelor catalogate;
* Atribuie descriptori documentelor analizate, conform unui sistem propriu de alcătuire a descriptorilor, bazat pe standardele în vigoare.
* Prezentarea bibliotecii şi iniţierea studenţilor în modul de folosire a instrumentelor de bibliotecă şi regăsire a informaţiilor dorite. În acest sens, decanii vor fi solicitaţi să vină la Bibliotecă însoţiţi de studenţii din anii I şi II, la începutul fiecărui an universitar.
* Întocmirea anuală a catalogului tezelor de doctorat
* Întocmirea semestrială a Buletinului de informare a cititorilor
* Întocmirea de bibliografii din iniţiativa bibliotecii sau la cerere.
Informatizarea bibliotecii
La sfârşitul anului 2002, Biblioteca Centrală, dispunând de un număr de 9 calculatoare, a început procesul de automatizare care cuprinde următoarele module:
* management: catalogare/evidenţă
* administrare sistem: arhivare
* circulaţie: împrumuturi, returnări, rezervări, prelungiri, fişe cititori, reguli de împrumut, statistici
* inventar
* interogare: căutare multi-termen, căutare avansată, raport bibliografic
* comunicare: legătură cu sistemul e-mail pentru reclamaţii
* control seriale: gestionarea abonamentelor, recepţionarea periodicelor, rapoarte
* Internet Suite: publicarea on-line a catalogului, posibilitatea de legătură cu alte sisteme automatizate.
În prezent, se desfăşoară procesul de introducere a fondului de carte, a indicilor de clasificare zecimală universală şi a datelor financiar-contabile.
Relaţiile dintre Biblioteca Centrală şi Biblioteca Facultății de Medicină Veterinară
Biblioteca FMV are următoarele îndatoriri:
- să transmită informaţiile legate de lucrările de specialitate nou apărute ale cadrelor didactice din Facultatea de Medicină Veterinară în vederea achiziţionării lor prin Biblioteca Centrală;
- să transmită periodic lista cititorilor (alţii decât cei din Facultatea de Medicină Veterinară);
- să întocmească statisticile de bibliotecă (referitoare la achiziţii, utilizatori, dotări, schimb internaţional) şi să le transmită Bibliotecii Centrale în vederea centralizării lor;
- să întocmească listele cu propunerile de casare şi să le transmită Bibliotecii Centrale în vederea aprobării lor;
- să transmită periodic situaţia abonamentelor româneşti şi străine în vederea înregistrării şi decontării lor în Biblioteca Centrală;
- să transmită, o dată pe an, situaţia schimbului intern şi internaţional şi donaţiilor (cărţi, periodice, teze de doctorat) în vederea înregistrării lor în Registrul de mișcare a fondurilor;
- să transmită lista publicaţiilor eliminate prin pierdere pentru scoaterea lor din RMF.
Biblioteca Centrală are următoarele competenţe în plus faţă de filială:
- se ocupă cu actele financiar-contabile
- înregistrează centralizat în Registrul de mişcare a fondurilor (RMF) atât intrările, cât şi scăderile din ambele biblioteci
- întocmeşte statistica globală a bibliotecii
- transmite datele statistice Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Primăriei generale a municipiului Bucureşti, Comisiei naţionale a bibliotecilor şi Bibliotecii Naţionale a României.
Bugetul bibliotecii
Conform Legii Bibliotecilor 334/2002 şi O.G. 84/1998 bugetul bibliotecii se constituie din:
- alocaţii de la bugetul de stat aprobate de către senatul universităţii
- venituri proprii provenite din plata tarifelor de neconformare la regulament. Fondurile constituite din aceste sancţiuni nu se impozitează şi se evidenţiuază ca surse extrabugetare, fiind folosite pentru dezvoltarea colecţiilor. Disponibilul financiar provenit din aceste surse la sfârşitul anului se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.
Conducerea bibliotecii
* Conducerea Bibliotecii USAMVB este asigurată de un director și doi șefi de birou;
Personalul bibliotecii
În cadrul bibliotecii funcţionează următoarele categorii de personal:
1) personal de specialitate (cu statut de cadre didactice auxiliare)
- bibliotecari cu studii superioare
- bibliotecari cu studii medii
2) personal auxiliar
3) personal de întreţinere
Regulament
Accesul în Bibliotecă
Conform Legii bibliotecilor nr. 334/2002, accesul este liber şi deschis tuturor cetăţenilor, care vor putea utiliza întregul patrimoniu documentar, indiferent de formatul în care acesta a fost publicat. Accesul la colecţiile şi bazele de date proprii este gratuit.
Studenţilor şi personalului didactic şi nedidactic din universitate care doresc să utilizeze biblioteca, li se vor deschide fişe de lectură. Pentru deschiderea fişei de lectură sunt necesare:
- carnetul de student vizat la zi
- buletinul de identitate;
- personalul didactic şi nedidactic trebuie să prezinte legitimaţia de serviciu vizată la zi sau să aducă o adeverinţă de angajat al USAMV, de la Serviciul Resurse Umane.
Cititorii externi, pentru a avea acces în sala de lectură şi la fondurile bibliotecii, trebuie să prezinte buletinul de identitate. Cititorii externi pot consulta publicaţiile bibliotecii dar nu au dreptul de a le împrumuta.
Obligaţiile utilizatorilor care împrumută publicaţii
- să cunoască şi să respecte regulamentul;
- să prezinte de fiecare dată carnetul de student sau legitimaţia de serviciu;
- să verifice pe loc publicaţiile împrumutate şi să semnaleze imediat bibliotecarului de serviciu dacă acestea sunt deteriorate prin subliniere sau ruperea foilor.
Obligaţiile utilizatorilor în sala de lectură
- să se legitimeze în mod obligatoriu la custode cu carnetul de student sau actul de identitate, indiferent dacă studiază publicaţiile sălii sau pe cele personale;
- să anunţe custodele dacă are publicaţii împrumutate de la secţia Împrumut;
- să anunţe custodele dacă a primit o publicaţie deteriorată prin subliniere sau ruperea foilor;
- să nu deterioreze mobilierul;
- să nu deterioreze publicaţiile;
- să închidă telefoanele mobile;
- să nu intre cu băuturi alcoolice şi/sau mâncare;
- să respecte climatul de linişte necesar studiului;
- să aibă o atitudine de respect faţă de bibliotecari;
- să lase la garderobă hainele şi bagajele.
Nerespectarea obligaţiilor de mai sus se sancţionează gradual, în funcţie de abatere, de la ridicarea dreptului de a împrumuta pentru o lună de zile, până la ridicarea dreptului de a mai frecventa biblioteca.
Dacă utilizatorii încearcă să sustragă publicaţiile din sală, se consideră caz penal şi se sancţionează conform legii.
Regimul împrumutului
Studenţii, personalul didactic şi nedidactic din USAMV pot împrumuta publicaţii atât din Biblioteca Centrală, cât şi din filiala FMV, indiferent de facultatea sau locul de muncă.
La terminarea facultăţii sau pensionare, studenţii şi toate categoriile de personal din universitate sunt obligaţi ca pe foaia de lichidare să aibă ştampilele Bibliotecii Centrale şi filialei FMV.
Publicaţiile se pot împrumuta tot timpul anului, inclusiv în perioada vacanţelor, cu condiţia ca utilizatorul să respecte termenele de restituire.
Studenţii pot împrumuta
- cursuri şi manuale (numărul maxim 5)
- cărţi de beletristică (numărul maxim 2)
Termen: 1 lună. Se poate acorda o prelungire de 2 săptămâni la solicitarea utilizatorului şi cu acordul bibliotecarului.
Cine doreşte, poate să le împrumute din nou, la o săptămână de la restituire.
Studenţii care nu au abateri de la regulament mai pot împrumuta şi:
- cărţi ştiinţifice străine (număr maxim 1)
- reviste româneşti (număr maxim 3) şi străine (număr maxim 2)
Termen: 2 săptămâni.
Cadrele didactice pot împrumuta:
- cursuri şi manuale (număr maxim 5)
- cărţi ştiinţifice străine (număr maxim 2);
- reviste de specialitate româneşti (număr maxim 5) şi străine (număr maxim 3);
- cărţi de beletristică (număr maxim 3).
Termen: 3 luni.
Personalul nedidactic poate împrumuta maximum 3 cărţi de beletristică.
Termen: 1 lună.
În cazul în care angajaţii sunt şi studenţi ai USAMV, aceştia pot împrumuta în regimul studenţilor.
Un nou împrumut se poate face numai după restituirea integrală a publicaţiilor.
Nu se împrumută:
- tezele de doctorat
- enciclopediile
- dicţionarele, cu excepţia celor care sunt în număr de cel puţin 3 exemplare
- tratatele
- cărţile şi revistele care alcătuiesc fondul de aur al bibliotecii
- cărţile de patrimoniu
- documentele în format electronic: dischete, CD-uri
- publicaţiile unicat, cu excepţia beletristicii şi revistelor.
Publicaţiile tipărite în mai multe volume, vor fi împrumutate treptat, volum cu volum.
Sancţiuni
(conf. Legii bibliotecilor nr.334 /2002)
Nerestituirea la termen a publicaţiilor împrumutate de către utilizatori se sancţionează cu plata unei sume aplicată gradual, astfel:
- 3 zile - nu se percepe nici un tarif
- 4 zile -1 lună - 3 lei x numărul de cărţi restituite
- 1-3 luni - 5 lei x numărul de cărţi restituite
- 3-6 luni - 8 lei x numărul de cărţi restituite
- 6-12 luni - 15 lei x numărul de cărţi restituite
- 1 an şi peste - 50% din valoarea medie de achiziţie pe anul precedent x numărul de cărţi restituite.
Deteriorarea sau distrugerea publicaţiilor împrumutate se sancţionează cu plata unui tarif astfel:
- sublinierea textului: 10 lei/carte
- ruperea foilor: 25 lei/carte
Pierderea publicaţiilor
În cazul pierderii publicaţiilor, Biblioteca acceptă înlocuirea acestora cu altele, identice sau alte ediţii.
În cazul în care publicaţiile nu pot fi înlocuite, conform O.M.Ed.C nr. 4626/2005, acestea vor fi plătite astfel: se calculează un nou preţ de inventar la care se adaugă o penalizare cu de 1-5 ori preţul adus la zi.
Nu se admit reproducerile.
Plata tarifelor
- utilizatorii Bibliotecii Centrale vor plăti la casieria universităţii;
- utilizatorii Filialei FMV vor plăti la Compartimentul Comunicarea Colecţiilor, secţia Împrumut, pe baza unui chitanţier. Sumele provenite din astfel de încasări vor fi depuse periodic la casieria USAMV împreună cu chitanţele aferente.
Fondurile constituite din aceste sancţiuni nu se impozitează, se evidenţiază ca surse extrabugetare şi formează Fondul de susţienere a bibliotecii, fiind folosite pentru dezvoltarea colecţiilor (conf. Legii bibliotecilor nr. 334/2002 şi O.G. 84/1998).
În curs de actualizare